Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANGER HELE FØLELSESSKALAEN (19.12.12 )

Karstein Volles skjebner: Et kunstnerisk selvmord er en unik og lekker bok. Den har et innhold som vil skape både latter, sorg og ettertanke for leseren.

Av: Kristian Hellesund

Karstein Volle er en serieskaper med et særpreg. Han er en meget dyktig designer, og gjennom Fakta fra verden og I fremtiden har Volle presentert et eget uttrykk som skiller ham fra andre serieskapere. Kombinasjonen av satire og samfunnskritikk er både morsom og tankevekkende i hans konstruksjoner av profetisme eller konklusjoner rundt verdens status quo. Det er derfor spennende når han velger å gå bort fra løgnen som virkemiddel i sin nyeste bok, Karstein Volles skjebner: Et kunstnerisk selvmord, som fremstår som delvis selvbiografisk.

Volle legger an tonen i vaskeseddelen med å slå fast at man “skal ikke le av folks død” og “man skal le rått i dødens ansikt”. Konklusjonen for Volle blir da at den eneste måten man kan le av døden på en etisk riktig måte, “er å le av ens egen død”. Og det gjør serieskaperen til fulle i boken. Han serverer en serie enrutere med potensielle måter å dø på. Fantasien er stor: Hva med å drukne av skam? Og kanskje finne ut smakskvalitetene i arsenikk? Eller hvorfor ikke spise seg selv? Det uhøytidelige kombinert med det uforutsigbare er en flott enhet i disse enruterne, og Volle kaller stadig på lattermusklene. Men samtidig skaper han ettertanke på grunn av innholdet.

Dette er hoveddelen av Kastein Volles skjebner. Boken består ellers av tegneserier, vitsetegninger og enkeltillustrasjoner. Volle går inn i filosofiske og metafysiske analyser, og han byr til og med på et kart over dødsriket. Det alvorlige er der hele tiden, men de humoristiske skråblikkene gjør at Volle åpner rom for analyse. Sterkest er tegneserien som avslutter boken, der Karstein Volle forteller om et uheldig møte med en julemiddag.

Grafisk sett er dette designeren Volles lek med det lekre. Hans til tider minimalistiske tegninger gis liv gjennom en tydelig fargepalett som hele tiden gir en ironisk distanse til stoffet. Men nok en gang fungerer det godt, for det er distansen som skaper ettertanke til stoffet han presenterer.

Karstein Volles skjebner: Et kunstnerisk selvmord er en liten bok. Men den har noe stort i seg. Den byr på meget godt håndverk og gir leserne rom for bearbeidelse av innholdet i ettertid. Takk! Dette er en av årets mest interessante tegneserieutgivelser her til lands.

Karstein Volles skjebner: Et kunstnerisk selvmord
Av: Karstein Volle
ISBN 978-82-92226-38-4
100 sider
140 kroner
Jippi forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)