Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

POLITIKK OG TEGNEKUNST (18.12.12 )

Boka om Siri Dokken er en studie av tegneren like mye som en studie av tegningene hennes.

Av: Trond Sätre

I dagens norske medievirkelighet har serietegnere overtatt noe av (den riktignok alltid moderate) kjendisstatusen som norske avistegnere pleide å ha. Men ennå finnes det profilerte avistegnere. Denne jula har Dagsavisens Siri Dokken fått sin egen praktbok

Dette skulle ikke nødvendigvis medført noen omtale her på Serienett, bortsett fra at utgiveren er No Comprendo Forlag. Ettersom NC også gir ut Kristopher Schau sine rettsnotater fra 22. juli-rettsaken i år, kan dette sees på som en del av forlagets plan for å utvide sitt virkefelt. Men utgiveren er viktig for mer enn bare denne anmeldelsens kontekst. Hadde Dagsavisen trykt opp samlingen selv og gitt den som gave til de ansatte, ville bokprosjektet framstått som en mer intern sak. Ved at No Comprendo velger å hylle en av de fremste, norske avistegnerne av i dag, framstår både forlag og tegner som mer allsidig.

Boka består hovedsakelig politiske avistegninger, samlet og gjengitt i stor format med forklarende fotnoter. Samlingen er delt inn i kapitler med innledende tekster som forteller om Dokken sitt arbeid. Bakerst i boka finner du også en samling med tegninger under vignetten «Byen», en serie med inntrykk fra dagliglivet i Oslo.

Hadde boka bare vært en samling med gullkorn fra en kvass og kynisk penn, kunne den fungert greit som underholdning og dokumentasjon, men den har også en annen dimensjon. Med sin kombinasjon av tegninger, forklaringer og dypere kontekst formilder boka innsikt som kan være verdt å ta med seg for alle som vil utvikle tegneferdighetene sine. «Avistegninger» som helhet kommer med såpass mange refleksjoner og observasjoner om det å tenke som en tegner at den er ikke bare interessant og morsom for den nyhets-og samtidsinteresserte – Men også nyttig for tegnere.


Siri Dokken – Avistegninger
Telst av Hege Ulstein (m/flere)
ISBN 978-82-82550-18-5
190 sider
340 kr.(veil.)
No Comprendo Forlag

divider
 1. Han derre Trond Sætre skriv fan så gode bokmeldingar. Fekk lyst å sjekke ut denne. Og det er mange mange år sidan Siri D. laga teikneseriar :)


  Arild    19. December 2012, 00:50    #
 2. Uff. Denne høyrast det ut som om eg må ha meg til jul.


  Knut Robert Knutsen    19. December 2012, 08:34    #
 3. Siri Dokken = Norges beste avis-/kommentartegner! Uten konkurranse.
  Og tekstforfatter Hege Ulstein er noe så sjeldent som en grundig og intelligent journalist.
  Boken anbefales!


  Haakon W. Isachsen    19. December 2012, 12:00    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)