Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NORSK SØNDAGSMATINÉ ( 7.11.13 )

For spesielt interesserte – og de finnes i Praha – ble et foredrag om norske serier arrangert samband med den tsjekkiske Komiksfest sist søndag.

Av: Trond Sätre

I år som I fjor var åstedet kafeen Tynska Literarna i Praha sentrum, og igjen besto publikum av tsjekkiske studenter som har en særlig interesse for norsk kultur og norsk språk. De fleste av studentene kunne derfor noe norsk, men for sikkerhets skyld gikk hele foredraget på engelsk. Konferansier Kristin Hellesund sto ellers fritt til å snakke om norsk tegneserieliv spesifikt, og i dybden. Han begynte med å forklare det norske seriemarkedet og framheve noen kjente, norske serier. Til fordel for de av studentene som kunne bedre engelsk enn norsk framhevet han også noen norske titler som er oversatt til engelsk, og delte samtidig ut leseeksemplarer av Angst, den engelskspråklige antologiserien med norske serier. Han fortalte også om Urban Legends nye, faste plass i USA Today sine nettsider, og om den andre, mest aktuelle nyheten på i norske tegneserieliv: Munchs nominasjon til Brageprisen i kategorien beste sakprosabok.


Kristian presenterer norske serier på Tynska Literarna

«Det er rart å se figurene mine ha sex på et annet språk», fortalte Sigbjørn Lilleeng til forsamlingen. Sigbjørn var årets norske innslag på Komiksfest (se forrige artikkel om festivalen), og han kunne avse en raritet til festivalkatalogen: En kortserie som ikke er utgitt på norsk ennå, men som ble oversatt til tsjekkisk spesielt for nevnte katalog.

Sigbjørn fortalte ellers mye om karriere og produksjon som serieskaper. Noe av det ble gjentakelser fra kvelden i forveien, men han hadde spart noe materiale til dette mer eksklusive festivaltreffet. Etter å ha snakket om Generator, kom han inn på Nebelgrad Blues, en serie han hevder er inspirert av Scott Pilgrim. Men dette var tydeligvis en stil som ikke lå for ham. Nebelgrad Blues bare stoppet brått, og serien kommer ikke tilbake, røpet han. For den kjeder ham.


Sigbjørn Lilleeng

Deretter kom Sigbjørn selvsagt inn på Apefjes, og igjen presenterte han den som en «superheltserie» for det tsjekkiske publikummet. Dog med forbehold om at det er en noe annerledes superheltserie, og en annerledes tegneserie i alminnelighet, ettersom den veksler mellom serieruter og prosatekst. Ett volum gjenstår av Apefjes, men Sigbjørn har planene klare for en ny tegneserie etterpå. En science-fiction kjærlighetshistorier, røper han. Det begynner med at en ung mann mønstrer på et romskip for å glemme kjæresten som dumpet han. Det blir lovet sex, romantikk og action. Historien er ambisiøs; Sigbjørn har aldri hatt sans for digital serieformidling, han vil helst ha fysiske bøker, og da helst store bøker med lange historier. Han vil ikke være en vitseforfatter. Det kan være morsomt, men det må være personlig. Han vil, etter egen utsagn, ikke lage serier som passer å lese på do, mens en kjeder seg og ikke har noe annet for hånda.

Seansen ble avsluttet med en annonsering – på tsjekkisk – om at fjorårets norske Komiksfest-gjest, Steffen Kverneland, vender tilbake til Praha seinere i november, da i samband med en Munch-markering. Serienett vil komme nærer inn på dette snart.


En tsjekkisk student ville absolutt ha et eksemplar av Generator, og betalte full pris for Kristians eksemplar. Hun fikk den selvsagt signert av Sigbjørn

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)