Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ASTERIX ER TILBAKE ( 8.11.13 )

Forrige uke var det lansering av det nye Asterix-albumet. Dette er en stor begivenhet i tegneserieverdenen, og «Asterix hos pikterne» lanseres i et samlet opplag på over fire millioner eksemplarer verden over.

Av: Kristian Hellesund

Det var i den franske antologien «Pilote» det startet i 1959. Da fikk franske tegneserielesere for første gang stifte bekjentskap med Asterix, Obelix og de andre tapre gallerne. Etter hvert viste det seg at René Goscinny (manus) og Albert Uderzo (tegninger) hadde skapt en av verdens beste tegneserier. Blandingen av gode tegninger, variert humor, samfunnssatire og historier som kunne leses på flere plan, var en suksess både kunstnerisk og kommersielt. I tillegg har tegneseriene inntatt andre plattformer, og man har kunnet møte Asterix både i tegnefilmer, spillefilmer og i dataspill.

Her til lands kom Asterix på trykk i album for første gang i 1969. Siden den gang er alt med Asterix gitt ut på norsk, og de fleste albumene er også kommet i flere opptrykk. Noen av tegneseriene har også gått som føljetonger i antologien «Tempo», som ble nedlagt i 1979.

Da René Goscinny døde i 1977, valgte Albert Uderzo å videreføre tegneserien alene. Albumene til Uderzo har vært av varierende kvalitet, og i det store og hele har historiene ikke kunnet følge opp det høye nivået til Goscinnys manuskripter. Det var derfor med stor interesse tegneserielesere for en tid tilbake fikk nyheten om at Asterix-tegneseriene skulle videreføres med nye serieskapere. Jean-Yves Ferri (manus) og Didier Conrad (tegninger) fikk muligheten, og resultatet foreligger nå som albumet «Asterix hos pikterne». Her i Norge er det album nummer 35 med Asterix.

Ferri og Conrad har grepet muligheten på en flott måte. Asterix virker revitalisert, og manusforfatter Ferri har servert en historie som kanskje kunne vært skrevet av René Goscinny. Mange av elementene som Goscinny brukte i sine fortellinger om Asterix er på plass, og vi finner blant annet godmodig kjekling mellom gallerne i landsbyen, humoristisk bruk av kjente latinsitater, små gags i bakgrunnen og gjensyn med karakterer fra tidligere album. I tillegg leverer Didier Conrad gode tegninger, som ligger i stilarten til Albert Uderzo. Dermed blir dette albumet et tankekors. Vi får et gjensyn med de gode Asterix-tegneseriene – denne gangen levert av andre serieskapere.

Historien tar utgangspunkt i at gallerne finner en mann inni en isklump. Det viser seg at mannen er en pikter, og med utgangspunkt i dette tar Asterix og Obelix på seg å føre pikteren tilbake til sitt hjemland, Skottland. Underveis venter intriger med splittelse blant pikteriske klaner, romerske invasjonsstyrker, et romantisk intermezzo og møter med en sjøorm.

«Asterix hos pikterne» er mye bedre enn de aller fleste albumene Albert Uderzo har laget på egenhånd. Det er derfor lett å se fremover og glede seg til nye Asterix-album. Jean-Yves Ferri og Didier Conrad har levert varene, og det kommer de nok også til å gjøre ved neste korsvei.

«Asterix hos pikterne»
Av: Jean-Yves Ferri og Didier Conrad
52 sider
59,90 kroner
Egmont Nordic Comics

Dette er en redigert utgave av en anmeldelse som ble trykt i avisen Lyderhorn 1. november 2013.

divider
 1. Leste albumet forrige uke og må si at det var bra. Ikke så bra som de historiene Goscinny og Uderzo lagde riktignok. Handlingen i den nye historien fløt ikke like godt fremover som de tidlige albumene. Men det var absolutt god lesning.


  Mikkel Hagen    10. November 2013, 12:09    #
 2. Litt av problemet med Asterix er at serien etterhvert fikk aå mange obligatoriske elementer at hovedhandlingen til tider kom i skyggen av disse. Goscinny greide som oftest å lage nye vrier på tingene, men både for Asterix og Lucky Luke er dette noe som ikke er lett å få til, og som oftest bare på noen få ruter. På den annen side kan jo det nye teamet lage nye elementer som kan gjenbrukes, og ikke bare slavisk følge tidligere maler.

  Dette albumet lover bra, selv om det var litt for lite referanser til nåtiden (eller nyere historie) etter min smak, noe som kanskje kan skyldes at Pikterne/Skottene ble litt for klisjeaktig fremstilt, og de invaderende romerne et litt for påklistret påfunn.

  Jeg bare håper at de neste gang velger å basere historien på noe annet enn en tur til ukjente (men kjente for oss) land. Etterhvert har de jo vært i omtrent hele Vest-Europa (regner “vikingene” som Skandinavia), pluss Amerika, Midt-østen og India.

  Et annen ting som de nesten har greid å gjenskape, er de små sidehandlingene som gjerne ble repetert i ulike variasjoner i et album, som kommentarene om Kleopatras nese. Her er et par tilløp til dette, men det kunne gjerne vært mer av dette.

  Albumets største svakhet er i mine øyne at ca. 1/3 av historien er gått før de drar avgårde fra landbyen, noe som gjør hovedhistorien for komprimert. At vi her får elementer som folketelleren, slagsmål, motehysteri og mysteriet med den frosne pikteren er litt i minste laget i forhold til plassbruken. Men i så måte er de litt i selskap med forgjengerne, som ofte fikk litt for få sider til å avslutte historiene skikkelig.


  Frank Flæsland    12. November 2013, 03:25    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)