Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JULEHEFTER 2013: STOMPA ( 1.12.13 )

Du store allpakka! Stompa har fått sitt første julehefte!

Av: Trond Sätre

«Er det ikke 40 år for sent?», spurte Are Edvardsen da det ble kunngjort på Serietreff like før Raptus 2013 at Stompa var et av årets nysatsinger innen julehefter. I rettferdighetens navn er det et relevant spørsmål. Stompa var en fornorsket versjon av en engelsk guttebokserie fra en kostskole, og ble først kjent i en hørespillserie som gikk i Lørdagsbarnetimen fra 1957. Senere ble det både bøker i flere nye opplag, kinofilmer, og endeløse repriser i Lørdagsbarnetimen. Men i 2009 ble det avslørt at ikke bare var ni av ti Lørdagsbarnetime-lyttere voksne, men 80 % av lytterne var 45 år eller eldre, og halvparten var over 60 år! Dette kan ha påvirket NRKs beslutning om å kansellere verdens lengstlevende radioprogram i 2010.

På den annen side…jeg er under 60 år, og under 45 år, og jeg husker Stompa med glede. Jeg leste alle bøkene, og spilte i hjel gamle kassettopptak med hørespill. Bøkene kommer stadig i nye opplag, og for de som ikke har gamle kassettopptak lever serien videre på CD og i NRKs DAB-radiokanaler. Vi skal ikke undervurdere Stompas evne til å appellere til et bredt publikum, også i dag.

Og beleilig nok så finnes det allerede en julehistorie om Stompa, en som ble dramatisert for radio i 1959, og som har fulgt flere generasjoner av radiolyttere. Råmaterialet var klart. Heftet kommer også med etterord av Knut Eide, som ikke bare er tegneserieentusiast, men som også spilte Bodø i filmene! En lovende start på flere måter.

Egmont har også gjort det kloke trekket å gi tegneroppgaven til en ung tegner med moderne strek. Elise Syvertsen sine figurer ser ut som de er fra tidlig 60-tall, men tegnestilen hennes tilhører det 21. århundre, og burde virke tiltalende på unge lesere.

Hun har også utført en annen viktig oppgave, i alle fall fra mitt ståsted: Jeg tror på de figurene hun tegner. Hun greier å overbevise meg om at dette er Stompa, Bodø, Lektor Tørrdal, osv. De visuelle framstillingene er ikke på kollisjonskurs med de stemmene jeg har hatt i hodet mitt i årevis.

Så langt, så vel. Men Syvertsen har visse problemer som tegner også. Hun er ikke på langt nær på like god på bakgrunner og oversiktsbilder som på nærbilder. Tegnestilen hennes er dessuten noe ujevn og mangler rutine, noe som nok kommer tydeligere fram i en sammenhengende historie på 32 sider enn i de korthistoriene hun tidligere har laget for Nemi.

Egmonts egen Tonje Tornes har bearbeidet hørespillet til et tegneseriemanus. Hun gjør, vil jeg tro, som best hun kan med å overføre historien fra et verbalt medium til et visuelt et. Skal jeg komme med noen konkrete innvendinger så må det være at sluttscenen blir gjennomført litt for kjapt. Den kunne trengt i alle fall ei side til. Og med fare for å bli veldig kverulant så tror jeg det var meningen at Stompa og Lektor Tørrdal skulle beholde skjegget på litt lenger, om dere skjønner hva jeg sikter til.

En lovende start, sa jeg tidligere, og det er også konklusjonen etter å ha lest heftet, enkelte innvendinger til tross. Stompas julehefte (eller noen Stompa-tegneserie, uansett årstid) kom på overtid, men kanskje kan figuren appellere til nye generasjoner. Han har gjort det før.

Stompa Lager Jul!
Manus av Tonje Tornes etter et hørespill av Nils Reinhardt Christensen, basert på en historie av Anthony Buckeridge
Tegninger av Elise Syvertsen
Forord av Knut Eide
32 sider
Kr. 59, 90
Egmont

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)