Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BADASS DASS (11.12.13 )

Hva om Nordlands trompet var som en dommedagsbasun?

Av: Trond Sätre

Det eksisterer knapt et bilde av Petter Dass der han ikke ser strengt på oss, alltid korrekt og formelt antrukket i kappe og krage. Og historiske kilder hevder at han virkelig var den strenge, alvorlige mannen han er avbildet som. I tillegg er han ofte omtalt som «svartebokprest», og sagnene vil ha det til at han overlistet djevelen flere ganger.

Me et slikt utgangspunkt har de unge, nordlandske serieskaperne John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo gjort dikterpresten til en mytisk actionhelt som bekjemper troll, demoner og heksekunster på Helgelandskysten i det 17. århundret.

Men vent et øyeblikk: En skikkelse fra norsk kulturhistorie blir actionhelt? Og det er troll involvert? Jeg lurte først på om jeg skulle være høflig nok til ikke å påpeke elefanten i rommet, men dette likner veldig på noe Øystein Runde kunne funnet på, og har funnet på. Postmoderne, mytologisk-kulturhistorisk kvasi-superhelt? Sjangermessig er Dass ikke milevidt fra verken De Fire Store eller Futen. Men med tanke på at det ikke er lenge siden Abraham Lincoln jaget vampyrer på det store lerret, går det knapt an å påstå at ideen er særnorsk.

Dessuten er ideen utmerket gjennomført i dette tilfellet. Jamtlis tegninger er utsøkt detaljerte, og karikerte nok til at humoren skinner igjennom, men ikke så stiliserte at det virker som ren komedie. Hans Petter Dass er en ruvende skikkelse. Denne første historien er svært enkel og kort (17 sider, hvis en bare regner med de rene tegneseriesidene), men Skogmos rike og saftige dialog øker lesegleden. Vi snakker tross alt om den store dikterpresten her, så Dass må ha snakketøyet i orden, også når han konfronterer troll og udyr. Sånn sett lykkes både Jamtli og og Skogmo med å gi oss en Petter Dass som er en overbevisende råtass.

Én historie er laget så langt, flere er på vei. Serien selges foreløpig bare digitalt til iphone og ipad.

Dass og Træna-Gubben
Av John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo
20 Sider
14 kr.
http://www.dazz.no/

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)