Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

I KONGENS TEGNESERIEBY (26.01.14 )

Annethvert år er det tegneseriefestival i København. Her er et reisebrev fra fjorårets Copenhagen Comics.

Av: Kristian Hellesund

København har for mange nordmenn vært et tegneseriemekka. Gjennom sytti- og åttitallet var det for mange lettere å få tak i utenlandske tegneserier på postordre fra Danmark enn å kjøpe dem i Norge, og enkelte tegneserieinteresserte nordmenn har positive minner når butikker som Fantask og Faraos Cigarer nevnes.


Øksnehallen – hjemstedet til Copenhagen Comics. (Foto: Kristian Hellesund)

Det danske tegneseriemarkedet har tradisjonelt vært mer mangfoldig og mer spennende enn det norske. En rekke viktige titler kom aldri på norsk, men har foreligget i dansk språkdrakt i årevis. Mang en norsk tegneserieleser og samler har derfor en del danskspråklige titler i hyllene sine. I tillegg var danskenes egenproduksjon tidligere profesjonalisert enn den norske, og danskene hadde flere internasjonale titler både blant tegneseriestriper og albumtitler før første nummer av Pyton kom i salg her til lands.


Jaime Hernandez var en av hovedgjestene på Copenhagen Comics i 2013. (Foto: Kristian Hellesund)

Men der man på forlagsfronten har fått mye til, har det gått litt mer trått når det gjelder tegneseriefestivaler. komiks.dk er strengt tatt en temmelig ny festival stiftet i 2004, og etter et navneskifte står den nå frem som Copenhagen Comics. Festivalen arrangeres hvert annet år, og den eneste andre danske tegneseriefestivalen holder til i Horsens og er av nyere dato. Copenhagen Comics er dog storebror, og den markedsføres også som ”Danmarks største tegneseriefestival” på festivalplakatene.


Frode Øverli signerer i København. (Foto: Kristian Hellesund)

De siste årene har jeg fått med meg både større og mindre tegneseriefestivaler i inn- og utland. Det var spennende å innta min første, danske tegneseriefestival da jeg besøkte København i juni. Plasseringen var utmerket. Copenhagen Comics gikk av stabelen i Øksnehallen – en kort spasertur fra Hovedbanegården. Festivalområdet var godt tilrettelagt. Alt fantes på ett gulv, og det var en naturlig oppdeling mellom vrimleområdet, en kafé, ulike telt til programposter, signeringsplassen og en egen serieskapersofa, Ping-sofaen. I tillegg var det utstillinger, ulike stands med forlag og tegneseriebutikker og en egen avdeling med tegneserier til lesing der og da.


Fra Charlie Adlards programpost. Selvsagt var The Walking Dead i fokus der. (Foto: Kristian Hellesund)

Festivalkatalogen var av høy kvalitet. Med åtti sider og et fyldig innhold var den et meget godt arbeid som andre festivaler kan la seg inspirere av. Katalogen inneholdt presentasjoner av de gjestende serieskaperne, en grundig gjennomgang av de nominerte til den danske tegneserieprisen, Pingprisen, en oversikt over tegneserier utgitt i Danmark de tre siste månedene før festivalen og sytten tegneserier laget av danske serieskapere spesielt for katalogen.


Ina Korneliussen presenterer seg i Ping-sofaen. Hennes “Små dyr” var blant de nominerte til Pingprisen for beste danske tegneserie. (Foto: Kristian Hellesund)

Tegneserieskaperne er selvsagt en festivals midtpunkt. Til Copenhagen Comics hadde festivalledelsen gjort en kjempejobb og laget en god blanding av danske og utenlandske serieskapere. Blant annet kunne Copenhagen Comics skilte med internasjonale navn som Jaime Hernandez, Melinda Gebbie, Frode Øverli, Malin Biller, Charlie Adlard, Anke Feuchtenberger, Jiro Taniguchi, Jill Thompson og Brian Azzarello samt danske navn som Peter Snejbjerg, Peter Madsen, Mikkel Sommer, Sussi Bech og Werner Wejp-Olsen. I tillegg var det lagt opp til gode programposter. Vanligvis var det fire parallelle programmer, og det gjorde det vanskelig å velge. Her gikk det i blant annet presentasjoner av serieskapere, paneldebatter, kurs, workshops og forelesninger.


Malin Biller intervjues i Ping-sofaen av Fredrik Strömberg. Biller var nominert til Pingprisen i kategorien beste internasjonale tegneserie på dansk for den selvbiografiske tegneserieromanen “I skovens dybe stille ro”. (Foto: Kristian Hellesund)

Danske tegneserieutgivelser er i motvind i massemarkedet. Det er få heftetitler tilbake, og i en dagligvareforretning er det helst Anders And, Billy-bladet Basserne, ulike barnetegneseriehefter pakket i plast med leker samt Donald-pocketbøker man finner. Inntrykket er et annet på tegneseriefestivalen. En rekke forlag var til stede og kunne tilby både album og tegneseriebøker. Forlag som Fahrenheit, Faraos Cigarer, Aben Maler, Donovan og Cobolt er blant dem som har funnet sine nisjer i markedet, og det gis ut både oversatte og danske titler. Mange av dem er også tegneserier vi dessverre ikke har sett i norsk språkdrakt.


Thierry Cappezzone og Peter Madsen signerer under tegneseriefestivalen i København. (Foto: Kristian Hellesund)

For meg som besøkende var den såkalte Ping-sofaen noe av det mest interessante ved festivalen. Her fikk de nominerte til Pingprisen vist seg frem. I løpet av festivalens første dag var det åtte serieskapere som ble intervjuet i Ping-sofaen, og både Mikkel Sommer, Ina Korneliussen, Mikkel Ørsted Sauzet og svenske Malin Biller var blant de interessante presentasjonene jeg fikk med meg.


Mikkel Sommer var gjest både på Copenhagen Comics og Oslo Comics Expo i fjor. Serieskaperen var nominert til Pingprisen for beste danske tegneserie sammen med Erik Barfoed for en adapsjon av Kim Fupz Aakesons roman “De gale”. (Foto: Kristian Hellesund)

En annet interessant del av festivalen var Anke Feuchtenbergers kunstprosjekt. Lett tilgjengelig for de besøkende stod den tyske serieskaperen og laget en installasjon på selve festivalen. Det var spennende å se en leilighet bli skapt av Feuchtenberger mens Copenhagen Comics foregikk.


Anke Feuchtenberger arbeider med installasjonen sin under Copenhagen Comics. (Foto: Kristian Hellesund)

Copenhagen Comics var en veldig god tegneseriefestival, og med program over to dager er den en flott introduksjon til det danske tegneseriemiljøet og en god temperaturmåler av trender internasjonalt. Øksnehallen var en flott arena for festivalen, og jeg hadde stor sans for lokalitetene. I tillegg virket det som om det var kontroll på logistikken hos festivalledelsen, og programmet kunne by på mange nyanser innen den niende kunstart. Akkurat som på den bergenske tegneseriefestivalen Raptus møtes det smale og det mer kommersielle i en interessant helhet.


Den japanske serieskaperen Jiro Taniguchi var en av gjestene på tegneseriefestvalen i København. Tre av hans bøker er utgitt på dansk. Når får vi se Taniguchi i norsk språkdrakt? (Foto: Kristian Hellesund)

Spørsmålet er om Copenhagen Comics er blitt litt for stor når det hele tiden er flere interessante parallelle programposter og det blir vanskelig å velge hvor man skal gå. Tilbudet av stands er imponerende, og dette er en tegneseriefestival som kan tømme lommebøkene til en tegneserieinteressert. En rekke nye, danske tegneserieutgivelser er veldig fristende, og i tillegg kommer et utrolig godt utvalg av tegneserier forlagene tilbyr til en rimelig penge på grunn av lagertømming. Og da har jeg ikke en gang nevnt alle brukthandlerne som frister med klassiske, danske tegneserieutgivelser!


Melinda Gebbie snakker om tegneserieromanen “Lost Girls”, som hun har laget sammen med Alan Moore. Boken er utgitt på dansk med tittelen “Vildfarne piger”. (Foto: Kristian Hellesund)

København og tegneseriefestival er en god kombinasjon. Her vil jeg tilbake, og jeg ser frem til Copenhagen Comics 2015!


Fra Jill Thompsons signeringsøkt under Copenhagen Comics. (Foto: Kristian Hellesund)

Besøk nettsidene til Copenhagen Comics her:
http://copenhagencomics.dk/

Serienett følger opp denne saken med artikler om enkelte av programpostene på Copenhagen Comics de neste ukene.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)