Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VITALT TERMOMETER (23.01.14 )

Med «Forresten» nr. 27 er det gjort et viktig grep. Mens tegneserieantologien tradisjonelt har vært i hefteform, har Jippi forlag valgt å la «Forresten» nå fremstå som bok der bergensbaserte Tim står for et flott og grafisk interessant omslag.

Av: Kristian Hellesund

«Forresten» er flaggskipet til det norske tegneserieforlaget Jippi. Tegneserieantologien har vært et fast punkt på utgivelsesplanen siden 1995, og i fjor høst kom «Forresten» nr. 27. Som alltid er «Forresten» en flott dokumentasjon av hva som foregår i den alternative delen av den norske tegneserieverdenen. Jippi har som forlagspolitikk å ikke utgi stripetegneserier. I stedet baserer forlaget seg på andre formater, og det ser vi også i «Forresten» nr. 27. Her går det i blant annet korte, episke fortellinger, tegneserienoveller og eksperimenter med tegneseriens rammer.

Inne i tegneserieboken møter vi tyve serieskapere. De aller fleste er norske, og enkelte av dem har allerede bak seg soloutgivelser i både hefte- og bokformat. En av dem er den argentinske serieskaperen Berliac. «Dei narkomane i Bergen» er et vakkert dikt i tegneserieform der kombinasjonen av Berliacs hentydende tegnestil og de lyriske ordene møtes i en større helhet som både er deskriptiv, drømmende og samfunnskritisk på en gang. Berliac har gitt ut flere tegneseriebøker i Argentina og Spania, og en slik smakebit gir definitivt mersmak for å se ytterligere tegneserier av den bergensbosatte serieskaperen på norsk.

Øystein Runde viderefører historien om Olav Sleggja i «Forresten» nr. 27. Der tegneserieromanen «Soga om Olav Sleggja» var en voldelig fortelling basert på en realistisk fremstilling av vikingtiden, leker Runde seg litt mer i denne korthistorien. Blant annet blir det et absurd møte med en antropomorf klubbe med nært slektskap til Åshild Kanstad Johnsens barnebokkarakter «Kubbe». Ellers er det meste som vanlig i Sleggjas verden, og blant ingrediensene Runde blander inn er kampsekvenser og Olav Sleggjas utfordringer ved å passe på barn etter slaget ved Svolder.

Tim holder til i Bergen, og han er en del av tegnegruppen «Tur-nips», som blant annet har laget tegneserieantologiene «Vegetable Comic» og «Confusion Comic». I «Forresten» nr. 27 boltrer han seg i en tilsynelatende selvbiografisk tegneserie om krakker, skamler og benker. Det hele er en underfundig lek med humor, design og form, der Tim fremstår som en spennende, kreativ og interessant serieskaper. Anja Dahle Øverbye er også i det selvbiografiske hjørnet og har to korte oppveksthistorier i «Forresten» nr. 27. Begge er smertelige og har fokus på menneskelig anger. Kombinert med en blyantstrek med et naïvistisk preg får hun ekstra tydelig frem det såre i de to fortellingene.

Det er også mye annet interessant å se i «Forresten» nr. 27. Martin Ernstsen har gode to bidrag i boken, og science fiction-historien «Prosjektet» er et velkomment gjensyn med Ernstsens samarbeid med den svenske tegneren Kilian Eng. Deres «Syklus» fra 2012 var ett av flere høydepunkt blant norske tegneserier her hjemme. Kristian Hammerstad fikk Bergen kommunes debutantpris under tegneseriefestivalen Raptus i fjor for «Kryp», og i denne utgivelsen er den dyktige illustratøren tilbake med den tankevekkende tegneserienovellen «Kuren». Norsk-amerikaneren Anders Nilsen har vi sett så altfor lite av i norske tegneserieutgivelser, og bidraget hans i tegneserieantologien er et filosofisk og fantaserende utdrag fra tegneserieboken «Big Questions». Ellers er det verdt å trekke frem blant annet også Roy Søbstad med tegneserien «Brakk», The Moen med «Spindelvevnissen» og Frøydis Sollid Simonsens «Katten».

«Forresten» nr. 27 gir mye og variert lesestoff og er som vanlig en utgivelse som tar tempen på norske serieskapere. Tegneserieantologien tjener på å være i bokformat, og dette er helt klart den beste utgaven av «Forresten» så langt. Anbefalt!

«Forresten» nr. 27
ISBN 978-82-92226-46-9
132 sider
120 kroner
Jippi forlag

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 17. januar 2014.

divider
  1. Likte også veldig godt F27. Formatet kler innholdet perfekt og gjør boken til en hylleressurs, istedet for å havne i en eske sammen med andre blader. Lover godt for framtida! Gratulerer, Jippi.


    arild*    25. January 2014, 13:26    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)