Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ET MØTE MED CHARLIE ADLARD ( 9.02.14 )

The Walking Dead er populær både som tegneserie og på fjernsyn. Derfor var det naturlig at Copenhagen Comics inviterte den skotske tegneren Charlie Adlard til tegneseriefestivalen i København.

Av: Kristian Hellesund

At Charlie Adlard var en av de mest profilerte gjestene under tegneseriefestivalen Copenhagen Comics i København, er ikke rart. Den skotske tegneren har hatt en enorm suksess med The Walking Dead, som han lager sammen med manusforfatteren Robert Kirkman.

Adlard har en variert karriere bak seg. Han startet opp i tegneserieheftet 2000 AD, der han blant annet tegnet Judge Dredd. Senere har han også arbeidet for ulike amerikanske forlag, og blant tegneseriene han har laget er X-Files, Gotham Knights og Warlock.

I København var det en fullsatt sal som møtte Adlard på tegneseriefestivalen, og tegneren brukte mesteparten av tiden til å snakke om The Walking Dead, som han begynte å arbeide med i 2004. De første seks heftene var tegnet av Tony Moore. Deretter ga Robert Kirkman stafettpinnen videre til Charlie Adlard.

-Jeg hadde ikke sett tegneserien før Kirkman spurte meg om å overta. Planen min var å tegne seks hefter og så skulle jeg gå videre til et annet oppdrag, fortalte Charlie Adlard det danske publikummet.


Charlie Adlard intervjues under Copenhagen Comics. (Foto: Kristian Hellesund)

Omtrent samtidig ble skotten kontaktet av forlaget Marvel. De ønsket at han skulle tegne Warlock. Økonomisk sett var dette et bedre oppdrag for Adlard, og han prøvde i en periode å tegne begge heftene.

-Det ble altfor mye, så jeg bestemte meg for å ta kontakt med Image og si at jeg skulle gi meg med The Walking Dead. Men da kom det en beskjed fra Marvel om at Warlock skulle legges ned, og jeg fortsatte med The Walking Dead, kunne Adlard fortelle.

På denne tiden solgte The Walking Dead rundt 6.000 eksemplarer hver måned, noe som var typisk for en utgivelse fra forlaget Image. I dag er salgstallene på et helt annet nivå, og tegneserien kan kjøpes i både månedshefter og ulike samlinger. I tillegg er den blitt fjernsynsserie. The Walking Dead er også utgitt på flere andre språk, men her i Norge har den hatt en heller kortlivet historie. Det er kun heftene tegnet av Tony Moore som er gitt ut her til lands, og disse er utgitt i en samling fra Apart forlag og i tre hefter fra Egmont.


Et stort publikum ville lytte til Charlie Adlard i København. (Foto: Kristian Hellesund)

Charlie Adlard både tegner og tusjer The Walking Dead, og han bruker to-tre uker på ett hefte. Stilen han benytter er noe annerledes enn den har brukt på andre tegneserier. Blant annet mener han at Batman-fremtoningen han hadde i Gotham Knights var mye mer ”slick” enn uttrykket han har i The Walking Dead.
-Jeg fant stilen allerede etter det første bladet. Etter det har jeg ikke trengt å skifte stil. Strengt tatt tegner jeg The Walking Dead slik jeg pleide å tegne tre-fire år før jeg begynte med tegneserien. Det var et bevisst valg, slo den skotske serieskaperen fast.


Charlie Adlard signerer under tegneseriefestivalen Copenhagen Comics. (Foto: Kristian Hellesund)

Selv om Charlie Adlard er viktig i prosessen med The Walking Dead, er det Robert Kirkman som manusforfatter som former universet Adlard arbeider med.
-Det er en enkel prosess. Robert Kirkman lager manus, og jeg tegner. Han vil aldri se skisser og får bare ferdige tegninger. Jeg er profesjonell og har arbeidet lenge i bransjen. Kirkman visste hva han fikk, og han stolte på meg, konstaterte tegneren og la til at manuskriptene han arbeider ut i fra stadig blir mer minimalistiske.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)