Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NEMI I GOD FORM (20.06.14 )

«Du kommer ikke til å angre» er den niende samleboken med Lise Myhres tegneserie «Nemi». I denne utgivelsen kan man lese striper, søndagssider og spesialhistorier fra 2006 og 2007.

Av: Kristian Hellesund

Det er ingen tvil om at Lise Myhre og «Nemi» har satt sine spor i norsk tegneserieverden. Fra oppstarten i 1997 har serien figurert i egne album, julehefter, bøker og eget hefte. I tillegg har «Nemi» hatt suksess utenfor Norge, og i følge forlaget Egmont er dette Norges mest oversatte tegneserie. Eget blad i både Danmark og Sverige samt avispublisering i for eksempel Storbritannia, Russland, Polen, Bulgaria, Italia, Spania, Frankrike, Tyskland, USA og Finland er blant merittene Lise Myhre og «Nemi» kan se tilbake på.

Da «Nemi» første gang dukket opp som biserie i tegneserieheftet «Larsons Gale Verden» i 1997, var den et friskt pust som en mainstreamtegneserie med handling fra gothmiljø og kvinnelige skråblikk på hverdagen. Siden den gang har Lise Myhre videreutviklet tegneserien sin. Den er ikke like mørk som i oppstarten, og Myhre har funnet frem til en snerten, effektiv strek som grafisk sett skiller henne ut fra andre norske serieskapere.

Her hjemme publiseres «Nemi» jevnlig i flere aviser. Tegneserien har også eget månedlig tegneseriehefte, og det har blitt en årviss tradisjon med egne samlebøker. I den nyeste, «Du kommer ikke til å angre», er man kommet frem til Lise Myhres «Nemi»-tegneserier fra 2006 og 2007. Tegneseriene presenteres i kronologisk rekkefølge og med kommentarer fra Lise Myhre selv. I tillegg er det med noe artikkelstoff og et artig forord av Tor Åge Bringsværd.

I motsetning til norske stripeserier som «Kollektivet» og «Pondus», har Lise Myhre valgt at mye forblir ved det samme i «Nemi». Likevel er det utvikling å spore i «Du kommer ikke til å angre». Nemi selv er mye den samme der hun kommer med sine doser med hverdagsfilosofi, går på byen, møter mennesker og har et komplisert kjærlighetsliv. Fokuset i tegneserien er helst på Nemi og venninnen Cyan, og på mange måter er dette Cyans bok. Det er i «Du kommer ikke til å angre» at Cyan får seg kjæreste og etter hvert samboer, og det er litt komplikasjoner siden han er en av eksene til Nemi.

«Du kommer ikke til å angre» er en flott samling av tegneserien «Nemi». Her og der er tegneserien i praktslag, og den har en flott samfunnskritisk brodd i enkelte striper. Noen ganger går «Nemi» på tomgang, men som regel er det noe å le av i tegneserien. Lise Myhre er en dyktig serieskaper, og «Nemi» er fremdeles blant det bedre Norge har å by på av stripetegneserier.

«Nemi: Du kommer ikke til å angre»
Av: Lise Myhre
ISBN 978-82-429-4866-3
160 sider
329 kroner
Egmont Comics Nordic

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 30. mai 2014.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)