Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ZELDAS FINURLIGHETER (25.10.14 )

Humor og ettertanke står sentralt i Lina Neidestams «Zelda». Albumet «Jenter som kommer» er en flott dokumentasjon av en god tegneserie.

Av: Kristian Hellesund

Svenske Lina Neidestam har markert seg både i hjemlandet og her i Norge. Flere norske aviser kjører tegneserien «Zelda», og i disse dager kan den også leses i et nytt album, «Jenter som kommer».

Zelda selv er en ung og fremadstormende kvinne. Hun arbeider som skribent og har et ambivalent forhold både til arbeidsplassen og mye av hverdagslivets utfordringer. På hjemmebane er hun i et forhold med Cesar, men samtidig griper hun muligheten til å flørte med andre. Samtidig er venninner viktige for henne, og de er både kontraster og medspillere for Zelda.

I enkelte sosiale settinger sliter Zelda. En lengre sekvens i albumet viser kunstnervenninnen Nova og Zeldas besøk på utstillingen hennes. Zelda er både den som baktaler Nova og irriterer seg over hennes suksess, men på samme tid fremstår hun som en som støtter opp under venninnen når det kan gagne Zelda. Og da skader det ikke at venninnen har en søt tvillingbror, som Zelda ønsker og oppnår kontakt med.

Det selvsentrerte og emosjonelle står hele tiden i sentrum hos Lina Neidestam i tegneserien. Zelda er det absolutte midtpunktet, og Zelda selv bruker tid på både drømmer, frustrasjoner og egen nytelse. Karakteren er sammensatt og en strevende aktør i en verden som kan slå tilbake mot henne når som helst. Da blir det for Zelda viktig å gripe øyeblikkene og mulighetene og få det beste ut av dem samtidig som hun i ettertid sliter med enkelte av valgene hun tar. «Zelda» blir dermed en tegneserie for underholdningens del, men i enda større grad en tegneserie for ettertanke.

Lina Neidestam tegner en delvis realistisk tegneserie. Stilen er tøff og uttrykksfull samtidig som menneskene gjengis noe karikaturaktig. Neidestam er god på både uttrykk og forløp, og der hun kan kombinere tilnærmet søte tegninger med råere handling eller tekster fungerer «Zelda» helt klart best.

«Zelda» er en tegneserie som fungerer bedre i større doser enn en enkel, daglig tegneseriestripe kan gi. Dermed blir dette albumet både en fin inngang til tegneserien og en god leseopplevelse.

«Zelda: Jenter som kommer»
Av: Lina Neidestam
36 sider
49,90 kroner
Egmont Publishing

Anmeldelsen er tidligere trykt i Lyderhorn 17. oktober 2014.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)