Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DRAGEN VÅKNER IGJEN (12.11.14 )

Mali Ravnheim satser på et nytt fantasy/underground-seriehefte. Serienett snakket med henne på Animanga.

Av: Trond Sätre

Trollmåne forlag gjenoppstår i disse dager med nytt navn, Ravnheim. De som er vel bevandret innen norsk fantasy/underground-publikasjonshistorie husker kanskje seriehefter som Rimfrost og Lykantropi. På Animanga sist lørdag tok jeg en prat med utgiveren Mali Nora Ravnheim, som for øvrig har døpt det nye bladet Vortex.

Hva er grunnen til at dere har valgt å komme hit?

- En del av våre tidligere bidragsytere har jo bidratt med manga. Personlig lager jeg serier i en litt stikk motsatt type tegneserier. Men vi starter opp et nytt magasin nå som heter Vortex. Det blir en hyllest til gamle tegneseriemagasiner som Epic, Tempo og Heavy Metal. Det blir «kun» science fiction, fantasy, fabelkunst, pluss litt gothic, grøss og sånne ting. Men det skal være innenfor temaet «supernatural», da. Vi søker nye bidragsytere til dette magasinet. Det skal være et tegneserieblad, men også reine illustrasjoner, og kanskje en og annen artikkel.

Men mer tegneserieblad enn noe annet?

- Se på Epic og Heavy Metal, så skjønner du stilen. For det har kanskje et par artikler inni der, og en og annen fantasykunstner som er veldig bra. Hoved-driven er egentlig at jeg har ingen interesse av å gå og jage etter de store forlagene med de tingene som jeg sjøl produserer.


Mali på egen stand under Animanga

Hun tar fram noen av seriene sine:

- I sin tid het denne serien Atariel , og nå har jeg en draft på den her borte som jeg trykket opp på eget trykkeri. Jeg gir ut egne ting, og har muligheten til å produsere alt fra bunnen av, men jeg har også en intensjon om å hjelpe andre som kanskje har interesses av å få ting publisert. Det er veldig mange gullskatter som ligger i skuffer og støver ned, og ikke kommer gjennom nåløyet. Og i dag er det jo sånn at hvis du går i butikken så finnes det ikke spor av sånt godt, gammeldags håndverk som jeg har blitt interessert i. Veldig mye kule ting innen striper, som Kollektivet, og Øverli og disse her har jo litt stoff, men fantasy for voksne og den type ting er vanskelig å oppdrive. Dette blir litt nostalgi, en hyllest til tida vi var små og ikke hadde tilgang til internett, og ikke mulighet til å se så mye film, så vi satt hjemme med nugattiskivene og leste fantasy for voksne.

Du sier at du søker etter folk som kan bidra. Har dere fått inn noen?

- Nå har vi jo startet på nytt igjen i 2014 med Vortex, og har vært på Kristiansand i forbindelse med Stribefeber, presentert oss der, og så var vi der igjen for en måneds tid tilbake, på workshopen med Iversen og gjengen. Iversen har jo bidratt med den veggen, på sida der.

Mali viser til en todelt vegg med fantasytegninger:

- Kenneth Iversen bidrar hovedsakelig med illustrasjoner i denne omgangen. Han er vår foreløpige bidragsyter så langt. Men det går helt fint, for vi har egentlig greit med materiale. Men vi har plass til mer. Jeg håper på å bli ferdig med det første magasinet til jul.

Til jul! Så dere har nå nok materiale til første nummer?

- Forhåpentligvis, men det blir ikke ei veldig tykk, fyldig lefse i begynnelsen. Vi har tidligere fått støtte av Norsk Kulturråd og en del kulturinstanser her i byen. Vi har hatt dem i ryggen før, og håper at vi får dem i ryggen igjen. I dag er vi egentlig her for å utlyse flere tegnere.

Dere er et Arendalsbasert forlag?

- Jeg bor i Arendal, og det er her bladet blir produsert. Men jeg er jo ganske bereist av meg, så jeg håper etter hvert at vi kunne produsere noe på engelsk for å kunne ta det ut av landet.

Hvordan skal dere distribuere bladet?

- Ikke gjennom Narvesen i første omgang. Det blir vi internett, messer og stands, og kanskje jeg kan sett noen ut i butikker. Men det blir underground publishing, og da blir det gjort på den gode, gammeldagse måten.

Regner du virkelig med å få det første nummeret ut til jul?

- Jeg håper det. As we speak så holder det nye magasinet på å bli til hjemme på dataen. Vi har begynt å sette det sammen. Vi har gått over fra Trollmåne forlag til Ravenheim Publishing for å gjøre det så enkelt som mulig.


Trollmåne kom med tre utgaver av Lykantropi i perioden 2003-2004

Ravenheim er selvsagt en omskriving av Malis eget etternavn, Ravnheim:

- Med det engelske navnet på forlaget blir det kanskje litt enklere å bygge en bro mellom oss og utlandet.

Hva fikk deg til å prøve deg som utgiver igjen?

- Det har vel egentlig aldri vært noen tvil om at det er det jeg skal holde på med, fra barnsben av. I 2007 fikk jeg barn, så da har livet dreid seg litt mer om det. Men dette er jo noe som jeg har holdt på med hele livet, og vi har jo kompetansen til å produsere et magasin. Vi har tilgang på trykkeri, vi har den lidenskapen som behøves for å kunne gjøre det, og samtidig er jeg kanskje ikke helt bygd for å være sjefsredaktør i Marvel, vi gjør dette for å kunne publisere eget arbeid, og så hjelper vi kanskje noen flere på veien.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)