Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LIVET BLANT FEMINISTENE ( 7.03.15 )

På kort tid har Jenny Jordahl gått fra å være i serieskaper i bloggform til å bli bokaktuell med «F-ordet – 155 grunner til å være feminist»

Av: Trond Sätre

Jennys Jordahls hjemmeside beskriver henne som «designer om dagen, tegneserietegner om kvelden». – Dette har endret seg drastisk nå som jeg er blitt frilanser, påpeker hun. – Nå går tegneserier opp i annet frilansarbeid. Alt må gjøres til en eller annen deadline som alltid bare er tre dager unna, føler jeg.


Jenny Jordahl

Men er tegneseriene dermed blitt en jobb med noen inntjeningsmuligheter? Ikke så mye: – Jeg tjener litt penger på tegneserier som har stått på trykk i aftenposten, svarer hun. – Ikke noe å leve av, men det er litt penger, og det er gøy å se at det lar seg gjøre. Jeg tjener litt på bestillingsinnlegg, pluss denne nye boka (som vi straks skal komme tilbake til). Igjen, ikke noe å leve av, men ved å bli frilanser kan en satse litt mer.

Jordahls mest kjente tegneserie hittil er den bloggbaserte «Livet Blant Dyrene». -Det jeg gjør er en blanding av selvbiografiske stykker og en blogg der kommenterer ting som jeg engasjerer meg i, der jeg uttrykker frustrasjon og glede over samfunnet vil lever i, forteller hun om serien.

Tidligere har hun trykket opp og solgt sine egne tegneserier, blant annet på OCX. Men i mars er Jordahl bokdebutant med «F-ordet – 155 grunner til å være feminist» fra Manifest forlag. Boka har vært i salg siden sist mandag, men blir offisielt lansert i dag, i samband med kvinnedagshelgen. Dette er første gang hun er forfatter, eller i dette tilfellet medforfatter, på ei bok. Hun beskriver den som en «statusrapport for samfunnet rundt oss og for den nye feministiske bølgen som vi mener foregår». – Det dukker opp engasjement både i Norge og internasjonalt, forklarer hun videre. – Og boka retter seg ikke bare mot unge med interesse for feminisme, men også de som kanskje ikke en gang har tenkt tanken på hva feminisme handler om. Det er ei bok for alle. Jeg håper den kan gi folk med interesse for feminisme noen begreper som kan forklare hva som foregår rundt dem, og vise dem at de ikke er alene.

«F-Ordet» er laget i kompaniskap med Madeleine Schultz og Marta Breen, som var de to opprinnelige forfatterne. Så, i høst utlyste Manifest forlag en konkurranse der de søkte etter kvinnelige, norske serieskapere som kunne bidra med et feministisk tegneserieperspektiv. Slike perspektiver har lenge vært svært synlige og tydelige i den svenske tegneseriebransjen, mer enn i Norge, og forlaget ville se hva som rørte seg i Norge. De fikk inn over 50 bidrag. Jordahl hadde allerede illustrert mange av de sakene som Schultz og Breen tok opp i boka, og hun endte opp med å bidra så mye at hun nå er oppført som medforfatter. «F-Ordet» inneholder mye materiale som Jordahl hadde laget fra før av, men også veldig mye nytt. -Sakprosa med tegneserier, det er en morsom kombinasjon, mener hun. – I ettertid har vi snakket mer om å få i gang et større politisk tegneseriemiljø i Norge, som i Sverige, og håper å inspirere folk.

Her kan det legges til at Manifest også ga ut Esben Slaatrem Titlands tegneseriebok «Piketty på 1-2-3»

Som sagt utkommer «F-Ordet» i samband med kvinnedagen. Da pleier Jenny Jordahl å være ute og marsjere. Også i år kommer hun til å gå i tog, men skal være taler i tillegg til å være tilhører. Ikke taler i noe tog, riktignok; under feministfestivalen Ladyfest holder hun foredrag på Deichmanske bibliotek Grünerløkka klokka 12 kvinnedagen sammen med filmskaperen Emilie Blichfeld. Jordahl vil blant annet snakke om skjønnhetsidealer, som også er et tilbakevendende tema i «Livet Blant Dyrene»

Etter å ha kommet med bok som riktignok ikke bare hennes, har Jenny Jordahl noen ufullførte ambisjoner som tegneserieskaper?

Jeg har lyst til å gi ut egen bok nå som jeg har åpnet noen dører. Det hadde vært veldig gøy å få til noe i likhet med feministiske bloggkollektivene i Sverige, sammen med andre som engasjerer seg tydelig i debatten, for det er ikke bare meg. Foreløpig fortsetter jeg med bloggen, og ser hvor langt det kan gå. Kanskje det kan bli en bok eller noen større. Nå har den jo allerede beveget seg ut i bokform. Jeg har noen baller i luften, og forhåpentligvis vil noen av dem lande i løpet av året, men først og fremst er planen å jobbe videre med bloggen.


Lanseringen av “F-Ordet” tjuvstartet på Bergen Hovedbibliotek i går. Jenny Jordahl (lengst framme f.v.),Madeleine Schultz og Marta Breen talte til en overfylt sal om boka spesielt og feminisme generelt

Jenny Jordahls hjemmeside
Livet Blant Dyrene
Manifest forlag om boka
Ladyfest om Jennys opptreden på kvinendagen

divider
  1. Flott rapport om en spennende serieskaper og boka hennes (og de andre medforfatterne).


    *arild*    7. March 2015, 16:36    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)