Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MENS VI VENTER PÅ (SVARTE)BOKA (30.04.15 )

Serienett møtte John S Jamtli og Vegard A. Skogmo på Mosjø Comix Con.

Av: Trond Sätre

Det var vel nærmest en selvfølge at den første tegneseriefestivalen i Nordland skulle ha besøk av disse to serieskaperne fra Mo i Rana, som også står bak action/eventyrserien om Nordlands mytiske dikterprest, Petter Dass .


I mangel på bok signerte John S. Jamtli (f.v.) og Vegard Skogmo reklamemateriell på en lokal bokhandel

-I fjor ble vi invitert over alt. I år har vi det her, som er lokalt, og det er viktig for oss, sier Jamtli, som sant å si var den som var mest ivrig etter å uttale seg da jeg ba om å få slå av en part med duoen. – Vi sitter i innspurten til å få det ferdig til neste år. Planen er å få ei bok ut den 6.6. 2006. Forhåpentligvis blir det mer trøkk neste år, når vi har noe å vise fram igjen. I fjor var det den digitale appen vi frontet, neste år blir det boka.

Hva synes de ellers om festivalen?

-Jeg er stolt av det, det var sikkert over 100 stykker eller noe sånt, så jeg er gira. Det var en veldig klassisk, typisk nordnorsk med småjenter som spiller gitar [visegruppa Time To Shine, omtalt i reportasjen fra Mosjøen fredag], tale av varaordføreren. Typisk sånn som jeg husker at jeg for på da jeg gikk på skolen, sier Jamtli med et smil – Det var litt artig da varaordføreren flaut innrømte at han kjente best til Hårek og Billy, legger Skogmo til. – Det leste jeg også.

Det er ganske kult, fordi vi har faktisk Hårek med i tegneserien vår, røper Jamtli. – Ikke tegneseriefiguren Hårek [Den Hardbalne], men Hårek fra Tjøtta…som Petter Dass faktisk er en slektning av. Det sies at han stammer fra Hårek på morsida, og det er en myte om at han fikk det røde håret derfra. Men det eneste portrettet som finnes av Petter Dass er i Melhus kirke, og det finnes ikke noe bevis for at det er av ham. Det kan være en tilfeldig biskop eller noe sånt. Historien er at det var et maleri av Petter Dass i Melhus kirke, legger Skogmo til, men ingen har sagt hvilket maleri som er av ham. En bare antar det.


Det eneste kjente, samtidige portrettet av Petter Dass. Eller kan være det, i alle fall

Den nyeste serien på Dass-appen heter Dass i Wittenberg, og er tegnet av Pål Christian Andersen. Akkurat denne serien er basert på et velkjent Petter Dass-sagn.


…og et mye senere portrett, av Pål Christian Andersen

-Dass i Wittenberg er en gammel legende, en autentisk historie, og vi har prøvd å holde den autentisk, men med et snev av humor, forklarer Jamtli. – Og i de gamle eventyrene er det det ofte mange løse tråder som ikke gir mening i en fortellingsammenheng. Vi måtte modifisere litt. Men den er ganske lojal mot originalmaterialet.

De er særs fornøyd med gjestetegner På Christian Andersen:

Når du får levert en gjestetegner kommer og leverer noe sånt blir du litt «pissed», fordi du vet at der bedre enn det du gjør sjøl, sier Jamtli i all ydmykhet. Likevel har Andersen ikke så mye erfaring innen tegneserier. Tidligere har han bare laget en liten H.P. Lovecraft-sak innen dette mediet. – Det virker mer som en kunstner som har bestemt seg for må lage tegneserier enn en person som prøver å lære seg å lage tegneserier, fortsetter Jamtli. – Jeg var så imponert over det han leverte, istemmer Skogmo. – Han er så dyktig.

Videre om gjestetegnere forteller Jamtli:

-Vi betaler jo ikke gjestetegnere, så de kan droppe ut når de vil. Derfor er vi veldig vage med å fortelle hvem de er. Men folk er veldig gira, og det er tegnere som har spurt oss om å få jobbe på det. Historiene som gjenstår til ei full bok er litt forskjellige. Han er den som er ansvarlig for den røde tråden, for å få kabalen til å gå opp. – Akkurat nå har jeg 54 sider igjen å tegne, og når jeg er ferdig har vi en historie vi kan gi ut. Men vi har basert hele historien på at også gjestetegnerne leverer, så hvis det er noen som ikke leverer må vi enten sette oss ned og tegne sjøl, eller levere det til noen [andre]. Men Jamtli tror boka kommer til å bli dominert av hans tegninger. Han jobber fortest.


Dass i Jamtlis egen strek

Alt som er lagt ut på appen skal med i boka, men etter at de to neste app-baserte historiene er lagt ut, skal boka suppleres med tidligere uutgitt materiale. Grunnen er ganske enkelt at appen er for stor. – Den blir ganske tung å laste ned, og vi har ikke en server som er stor nok til å holde på den., forklarer Jamtli.- Appen blir stående, så folk kan sjekke det ut. Det koster jo bare 14 kr. Og hvis du liker det så kjøp boka.


Dass demonstrerer svartebokas veldige krefter

I mellomtida har Jamtli puslet med sin egen svartebok, som han gikk rundt med på festivalen. – Jeg og kona mi har tegnet det, siker han og peker på kona Thanee Renee, som sitter like i nærheten. – Svartebøkene inneholdt prestenes notater om skrømt og slikt, og sagnene sier at prestene kunne tilkalle Satan med svartebøkene, og styre ham. Og det er jo noe som går igjen i tegneseriene våre, at Petter Dass tilkaller djevelen og snakker med ham og sliter litt med ham. Jeg og kona mi har, som en liten hobby, fått tak i en skikkelig fin lærbok der vi lagde «Satans øye» (666) på coveret. På lørdagskveldene sitter vi og skribler. Han innrømmer at det er mest skriblerier, samt enkelte tegninger med okkulte motiver. Og det ser bare ut som kråketær for undertegnede, men Jamtli insisterer på at de fungerer.


Thanee Renee i midten, med selveste svarteboka

Hvis du leser dem ut høyt så tilkaller du Satan, sier Jamtli, og betror at skrifttegnene fikk han i drømme.

divider
  1. Synes det kan være på sin plass å nevne at det er mange som synes at redaktøren av Serienett gjør en veldig bra jobb i sin dekning av norsk tegneserieaktivitet rundt om i det vidstrakte land. For min egen del synes det er minst like verdifullt å få lese om norske serieskapere som står på året rundt (som Dass-klanen) som ukjente men kule og rare utenlandske serieskapere som gjester oss en gang og aldri mer…

    Serieaktivitet og -kultur skjer såvisst utenfor de største byene også, og det får man med seg her, på en redelig og nøktern og informativ måte.

    Håper at Kulturrådet og evt. andre finansiører merker seg dette.


    *arild*    1. May 2015, 11:40    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)