Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SELVIRONISK HIPSTER (14.05.15 )

Serienett har snakket med Ellen Ekman, skaperen av «Lille Berlin».

Av: Trond Sätre

Opprinnelig hadde jeg ikke tenkt å drive med denne serien i mer enn et halvt år, innrømmer Ellen.


Ellen Ekman signerer bøker på sist helgs festival i Stockholm

Lille Berlin handler om en gjeng hippe, unge typer i 20-30-årsalderen og deres liv i en storby. Ekman har understrekt at det er ikke snakk om noen bestemt by. – Tanken er at det skal være en anonym, svensk storby som kan være en blanding av Malmö, Stockholm, eller Göteborg eller Oslo, hvor du nå enn bor, sier hun. – Den har intet miljø som er spesifikt for noen by. Selv vokste Ekman opp i Stockholm, studerte til å bli serietegner i Malmö, og flyttet etter hvert tilbake til hovedstaden. Malmö har en annen slags mennesker, mer bohemiske typer, mener hun, men hun har plukket fra begge stedene. Har Malmö et mer utpreget hipstermiljø, spør jeg, og hun svarer muntert – Jeg tror at de hipsterne som finnes i Malmö er stockholmere.

Er det mye selvironi i Lille Berlin, spør jeg videre. – Absolutt. Det er ganske mye som er selvopplevd og basert på meg selv, selv om jeg har litt selvdistanse.

Mange serietegnere misliker at man peker på en bestemt figur og ser til skaperen: «Det er jo deg!» Heller ikke Ekman vil være med på at hun er en bestemt figur, men:

Jeg tror jeg er en blanding av alle figurene, men figuren Lisa likner meg i bakgrunn. Hun går på kunstskole, og har to foreldre som hun synes gir henne for mye kjærlighet så hun ikke har fått nok motstand til å skape kunst ut fra. Det er ganske likt mine foreldre.

Etter hvert har Lille Berlin fått en viss utbredelse. Den går i den svenske gratisavisa Metro, i svenske Rocky, tidsskriftet Hem & Hyra og noen mindre aviser. Dessuten er det utkommet tre bøker. I Norge går den i bladet Lunch og i Dagbladet (torsdag til lørdag). Serien fikk også Store Ponduspriset alt i sitt første år, 2013. Stora Ponduspriset ble innstiftet av Frode Øverli, og tilsvarer selvsagt Pondusprisen i Norge. Men i motsetning til den norske prisen blir ikke den svenske delt ut hvert år; men bare når juryen synes at noen har laget en virkelig god, ny serie. Sånn sett kan man hevde at den føles mer eksklusiv.

Ellen Ekman kan nå leve av Lille Berlin, selv om det har tatt litt tid. Og for å komme tilbake til det vi nevnte innledningsvis: Serien startet i januar 2013, og hun trodde først ikke at hun kom til å holde på med den i mer enn et halvt år. Nå vil hun holde på med den så lenge det føles kult. – Men jeg har ingen plan, legger hun til.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)