Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SYK KJÆRLIGHET (18.05.15 )

Kim W. Andersson, mannen bak «Love Hurts» går til filmen, og til Dark Horse Comics.

Av: Trond Sätre

Nyheten som Kim hadde med seg til Stockholm Internationella Seriefestival var en teaser til filmen “Alena”, basert på hans tegneserieroman ved same navn. Boka er ikke utkommet på norsk, men Kim har en viss publiseringshistorie i Norge:

- Jeg begynte å tegne serier for kanskje tolv år siden. Da gjorde jeg som alle andre svenske serietegnere, lagde svart-hvite serier om tenåringstida mi, ganske deprimerende greier som gikk i Galago (alternativt, svensk serieblad), minnes han – Men i hemmelighet tegnet jeg de seriene som jeg egentlig ville lage, og det var disse romantiske skrekkseriene. Hvor jeg fikk ideen fra vet jeg ikke, men de var liksom alltid inne i meg. Korte serier med mye farge og veldig mørke, heftige og morsomme. Jeg var i Malmö på den tida, og på en fest møtte jeg en nordmann, Sigbjørn Stabursvik. Han fikk se på disse seriene i atelieret mitt, og sa at disse er jo kjempekule. Vil du ikke kjøre dem i bladet Nemi?


Love Hurts

Absolutt, svarte Kim, og da han ble spurt om han hadde flere, tilbød han seg straks å lage flere. Slike ble Love Hurts en greie, og slik fikk han sin norske debut. Love Hurts startet i Nemi i 2010, og han gikk over til bare å lage disse fargeglade skrekkseriene. Faktisk fikk han dem først publisert bare i Norge. Senere, da han møtte Lise Myhre, foreslo hun at han skulle prøve å få dem trykt i det svenske Nemi-bladet. Hun ville gjerne ha dem der.

I tillegg til Love Hurts-seriene i Nemi har Kim også vært publisert i Norge gjennom tegneseriealbumet «Fortellinger fra Engelsfors», der han var en av illustratørene. Albumet er skrevet av Sara B. Elfgren og Mats Strandberg, som også står bak romanene i Engelsfors-serien, og albumet inneholder blant annet også en serie illustrert av Line Niedestam. Men Kim skulle veldig gjerne fått ut sine egne bøker i Norge: Og den av Kims bøker som har fått ny aktualitet nå, er selvsagt den før nevnte «Alena»:

- Etter den første Love Hurts-samlingen kom ut ville jeg lage en serieroman, en lenger historie, og noe litt mer seriøst, forteller han. «Love Hurts» var jo ganske morsomme. Samtidig har jeg mange lesere som er unge jenter, og jeg ville lage noe for dem. Så jeg ville lage en historie med bare jenter, der alt fra helten til skurken er jenter. Og en kul historie. Så jeg lagde den, og den gikk som føljetong i svenske Nemi, og etterpå kom den ut som bok. Jeg er veldig stolt av den.


Alena

Og nå blir den altså film. Utgangspunktet var samarbeidet med før nevnte Sara B. Elfgren og Mats Strandberg. – Vi hadde blitt litt av en gjeng, liksom, husker Kim, – Jeg, Sara og Mats, filmprodusent Alexander Renberg, regissør Daniel di Gradio og Karl Johnsson (den tredje tegneren på «Fortellinger fra Engelsfors»). Vi gjør mye sammen, deler erfaringer og hjelper hverandre. Særlig Sara er en edderkopp i nettet som kopler sammen ulike mennesker til ulike prosjekt. Han ble presentert for Alexander Renberg og Daniel di Gradio, som har laget denne filmen. De plukket ut boka og ville gjøre film av den. Det gikk visstnok lett å få den nødvendige støtten til prosjektet.

Å gjenskape en tegneserie til spillefilm krever vanligvis noen endringer. – Det finnes en hel del forskjeller, og det synes jeg det skal gjøre, for film er et annet medium, og en må tilpasse det, sier Kim om prosessen. Han fikk være med på å skrive manus og var til stede i hele prosessen for øvrig, med både design og casting. – Men fra det øyeblikket de begynte å filme backet jeg ut og lot dem gjøre sin greie. – Boka er veldig inspirert av skrekkfilmer, ikke minst Brian De Palmas «Carrie», som jeg liker veldig godt, så den var veldig filmatisk, og derfor var den kanskje litt enklere å filme. Men jeg kunne jo ikke våge å tro at det skulle bli en film, innrømmer han.

Men i motsetning til ganske mange framtidige amerikanske filmer basert på tegneserier, er ikke premieren på “Alena” fastsatt. Selv teaseren som ble vist på SIS er ikke offisielt lagt ut ennå, når dette skrives. Men kinopremieren blir i høst, i alle fall.


Astrid

Men Kim har store planer utover filmpremieren, blant annet har han slått seg på science fiction med sin nye serie «Astrid». – Endelig en seriefigur som jeg kan gjøre mange album med, forkynner han. – Min første serie, «Astrid: Cult of the Volcanic Moon» gir jeg ut direkte på Dark Horse i USA. Det var et par år siden han kom i kontakt med dette viktige, amerikanske forlaget, og etter det har han vært med i et par av deres antologier. Videre har han fått kontrakt med samme forlag om å gi ut samlingen «The Complete Love Hurts». Også den er ute i høst. «Astrid» kommer neste vår. Her prøver han seg på en ny sjanger, ettersom Astrid er mer space-fantasy. Indiana Jones i rommet, kaller han henne. – Men samtidig kommer det alltid til å finnes romantikk i historiene mine, og det kommer også alltid til å finnes skrekk, legger han til. – Så det er vel kanskje bare det at jeg tar seriene mine ut i rommet mer enn at jeg gjør noe helt nytt.

**

OM INSPIRASJON


Love Hurts

Anderssons tegnestil slår meg som veldig amerikansk, noen han ikke benekter. Men saken er likevel litt mer nyansert enn som så:

- Absolutt, det er veldig amerikansk-inspirert. Jeg har alltid lest mye amerikanske serier. Først ble jeg introdusert for serier gjennom mamma, som samlet på Asterix og Lucky Luke, Viggo, Sprint. Men ikke Tintin! Jeg har alltid syntes Tintin er kjempekjedelig, ler han. – Men da jeg ble tenåring begynte jeg å lese Edderkoppen mye, og senere på 90-tallet kom Image Comics, og jeg ble veldig inspirert av Spawn, Gen 13 og sånt. Men i senere år tror jeg at jeg har blitt veldig inspirert av franske serier – igjen. Folk her i Norden synes jeg er veldig amerikansk, men i USA synes de den er veldig europeisk, og veldig «cartoony». Og folk syntes at de erotiske skrekkseriene mine var veldig inspirert av EC Comics’ Tales from the Crypt (Iskalde Grøss), men jeg hadde faktisk ikke lest dem så mye. Men senere har jeg jo kjøpt dem, og nå liker jeg dem veldig godt, og jeg kan gjerne være med på at de er beslektet.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)