Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ (19.05.15 )

«Fem fjetrende Fantomet-fortellinger» roper toppstripen denne gang. For en gangs skyld kan vi være enig i at «reklamen lyver», dessverre.

Av: Arild Wærness

Bak en veldig moderne forside, actionfylt og tydelig, finner vi altså fem fortellinger fra Fantomets verden denne gang. Vi setter oss godt ned og vurderer dem etter tur, og i disse eksamenstider gir vi dem gode, gamle gymnaskarakterer fra 1 (ikke bestått) til 6 (særdeles godt), og ser hvor vi ender opp til slutt på heftets gjennomsnittskarakter. Forsiden? Karakter: 5

1: «Fryktens dal» åpner heftet, en historie av det ellers ryddige paret Reimerthi/Alex Saviuk. Det er en fortsettelse fra høsten 2014, der første del tok oppstarten, her kommer avslutningen. Og dette er svakt, dessverre. Rotete fortalt og tegnet, det er egentlig ingen god fortelling eller tegneserie her. De som ikke har lest første del må ha følt seg fullstendig satt ut. Hvor er begynnelsen? Hva er bakgrunnen for dette forvirrende scenarioet? Folk virrer rundt i en jungel, monstre stuper inn og ut av krattet og gamle ruiner og store hemmeligheter avdekkes. Selv om vår gamle venninne Minerva Brooks finner sin oldefar til slutt – og skurkesyndikatet Arctic Oil lurer i kulissene – blir det hele en fortelling på tomgang. G-j-e-e-s-p. Hadde hele historien vært publisert som en lang albumfortelling hadde dette gitt mening. Her er det bare kaos. Karakter: 2

2: «I dødens venterom» av DePaul og T. Beatty er en helt ny avisserie fra i fjor. Denne gang er jeg mer fornøyd med Beattys strek, den er rå og enkel men virkningsfull, i en dramatisk historie fra krønikene. Det handler om en heltens dødskamp mot piraten Juan Muerto, som nesten tar livet av det 15. Fantomet. Så kommer kona Juliet ham til unnsetning – i siste sekund, ser det ut som. Grei underholdning. Karakter: 4

3: «Prasselsork; Drodd G’Drodds Tempel» er neste historie, her er Fantomet så visst ikke til stede, men den svenske redaksjonen av bladet, som driver med mye rart, har fått fram en ung forteller: Anders Végh Blidlöv. Her er han i gang med mer om sitt skogstroll Prasselsork (ingen enkle navn her, nei) som vandrer videre på sin ferd gjennom de svenske, dype skogene. I kontakt med vetter og troll kommer hun ut for spennende hendelser og lærer mer om seg selv og sine begynnende krefter. Veldig preget av dataframstilling, dermed blir fargene veldig tette – dette hadde nok gjort seg bedre på et glattere papir. Men historien er gøy og veldig nordisk. Mer av dette! Karakter: 5

4: «Den som graver en grav» av Sonne og Jonsson, svenskprodusert kortnovelle i en strek vi har blitt presentert for i det siste. Guran på bærtur redder en jeger. «Moderne» tegneserie som gjør seg best på en bildetelefon. Nei! Karakter: 2
5: «Ved ørkenens slutt» av Sonne og Crescenzi. To mellomeuropeere, etter navnene å tyde, men fra den svenske redaksjonen like fullt. Kortnovelle så europeisk som det går an; fattigmanns Hermann/Giraud, der Fantomet opptrer off-panel i en rute. Tilfredsstillende og passe mystisk, så den får karakter: 3

6: «De uangripelige», eldre (2010) avisserie fra DePaul og Paul Ryan. Sistnevnte har dessverre gitt seg som Fantomet-tegner, han – sammen med Nolan – er blant mine favoritter som tegnere på denne serien. Dette fungerer veldig bra, utradisjonell krimhistorie (pensjonskassesvindlere!) som unngår lovens lange arm men ikke jungelsjefens brutale justis. Nok en gang får vi møte en spennende kvinne i Fantomets univers; Bengals statsadvokat Diane Collier. Hun ser vi gjerne mer av – og hun ville nok likt å sett mer til Mr. Walker! :-)

Denne historien er bladets beste, ingen innertier, men «meget godt», karakter: 5.

Vi tar med at bladet har en leserbrevside denne gang (flott!), minuset er at det tytes enda mer fra gamle klubbmedlemmer som etterlyser alt fra gamle hefter til sitt medlemsnummer. Vær så snill: ikke bruk verdifull informasjonsplass til dette, Sjefen! Derfor gir vi dette knapt godkjent: 2.

Sammenlagt får vi en «bestått» gjennomsnittskarakter (5+2+4+5+2+3+5+2 = 28), delt på 8 elementer = 3,5. Tilfredsstillende!

Og – det er bare å glede seg: neste nummer (#7) har Reimerthi/Leppänen, mer Ryan, og ….. YLVA endelig tilbake!

Fantomet 6-2015
98 sider
kr 65.00
Egmont

divider
 1. Paul Ryan tegner heldigvis Fantomet fremdeles, bare ikke lenger søndagsserien. Fin anmeldelse av et nummer som heldigvis var ti ganger bedre enn det forrige. Personlig elsker jeg korthistoriene, som viser andre sider av Fantomets verden og hvordan han påvirker menneskene i den. Mer av disse, takk!


  Paul Andreas    19. May 2015, 19:54    #
 2. Glitrende anmeldelse, saklig og gjennomgående belysning! Jeg er selvsagt ikke alltid enig i alt -det skulle da bare mangle.

  Men, det er alltid kjekt å lese en anmeldelse som tar objektet på alvor! Terningkast 5,5

  En par småting, Ryan har ikke gitt seg med avisserien, han tegner forsatt den daglige stripen.

  Det informasjon som er lite informativt for noen, kan være stor for andre! Så denne typen leserbrev som tar «verdifull» plass, kan være en påminnelse om at det er fullt mulig å skrive om andre ting, altså demme opp for denne typen brev som kan lage en ensidig oversvømmelse.


  Bjoulv    19. May 2015, 20:11    #
 3. Synes dinosaurhistorien var kul, dette er nok ikke det siste vi hører fra Artic Oil. Kanskje “kaoset” skyldes at man nå bare skal ha 22-siders fortellinger?

  Beatty var bedre i denne historien, ja, selv om man kan tydelig se at det er tegnet på pc. Det er noe med formatet og oppløsningen som ikke stemmer.

  Prasselsork engasjerer nok svenskene mer enn oss, mer en kuriosa for oss, blir ikke nevnt på forsida her, men hypes veldig opp i Sverige.

  Angående korthistoriene, Jonssons strek er barnslig og teit, Crescenzi er bedre.

  Ryan-historien var best, bra at Sjefen slår til mot hvitsnippforbrytere.

  På leserbrevsida er det en som begynte å samle Fantomet i fjor. Og et par gamle travere på side 2! Holder på å skrive en lang konsekvensutredning om antall blader per perm.


  Thomas Askjellerud    19. May 2015, 21:23    #
 4. Kjekt med solide tilbakemeldinger! Som Fantomet sjøl sier, når han klabber hardt til skurker: “Det er ikke vits i å gjøre noe, hvis du ikke mener det!”. Jeg tar oppgaven rimelig alvorlig, siden forlaget er så generøs at de sender meg noe som etter hvert er blitt månedens høydepunkt…

  Korthistorier KAN være OK, men blir ofte eksperimenter.

  Beklager rotet om Ryan, blander avis- og søndagssider her. Liker ham veldig godt, det er noe rolig og myndig i både hans strek og heltens fremtoning.

  Arctic Oil er en verdig fiende for vår mann, men her ble de bare en parentes. De bør komme sterkere (og ondere) tilbake. Og frøken Brooks bør vi også få se mer til.

  Liker ikke det Thomas her sier om 22 sider fast, det virker kunstig og begrensende. Å dele denne historien opp i 2 avdelinger er uansett en katastrofe fortellermessig.
  Og: Saviuk er en mer enn grei tegner, men sjekk sidene der de kaver seg gjennom jungelen – kaotisk og dårlig fortellerteknikk; øyet blir dradd i alle retninger og historien stopper opp i villnisset.

  Enig med Beattys strek, det er noe uferdig over den. Håper det bedrer seg…

  Kjekt å være uenig om Prasselsork – dette forsøket synes jeg svenskene lykkes bra med (på samme måte som superhelten deres).


  *arild*    20. May 2015, 00:20    #
 5. Til slutt: hva mener herskapet om karaktergivningen?

  Serienett praktiserer vanligvis ikke slikt, men jeg mener at et antologiblad består av så mange forskjellige elementer at en tverrsumkarakter KAN benyttes.

  I slike tilfeller vil det være omtrent umulig å nå 5 eller 6, for det er alltid noe som drar litt ned. Samtidig er det like vanskelig å få helt stryk (1) ettersom det vanligvis vil være noe som drar opp.

  Så man ender vel vanligvis opp på en skala mellom 2,5 og 4,5.
  Skal jeg gjøre dette neste gang?


  *arild*    20. May 2015, 08:14    #
 6. Vedr. karaktergivningen.

  Arild, jeg synes det er helt på sin plass….sier noe om hvordan du (merk, det er dine karakterer) opplever blandingen i bladet…. hva funker, hva funker ikke. Fortsett med det!


  Jonas Olsson    20. May 2015, 08:17    #
 7. Glem heller ikke side 2 i bladet, der Sjefen har en ypperlig og meget opplysende leder.

  Forsiden er førsteklasses, det er noe med både layout og farger som er meget tiltalende. Den er også annerledes, uten å bryte med Fantomet-konseptet.

  Mai er en fin måned for Fantomet, husker godt den mai-dagen i 1975 da jeg kjøpte mitt første Fantomet-blad, med en hovedhistorie av Falk/Barry (Lykkebringeren) og Johnny Hazard på kjøpet.


  Jostein Hansen    20. May 2015, 10:15    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)