Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

INNTRYKK FRA OCX (14.06.15 )

Oslo Comics Expo er over for i år. Her er noen av årets høydepunkter.

Av: Trond Sätre


Ed Piskor er “pretty fly for a white guy”. Han vokste opp med hip hop-musikk i et overveiende svart nabolag, og har fått mye skryt fra artistene for sin dokumentariske tegneserie Hip Hop Family Tree. Men selv sier han at “alle andre interesser jeg har blekner sammenliknet med tegneserier”. Samarbeidet med Harvey Pekar var det som fikk fart på karrieren hans, selv om deres første samarbeidsprosjekt Macedona ble dårlig mottatt (noe Ed er den første til å innrømme). Tegneserier og hip hop har mye til felles, mener han. Det er et kulturelt ping-pongspill mellom tegneserier, grafittiscenen og rap-musikken.


Flu Hartberg ledet årets Seriemord på OCX med Waldemar Hepstein (Tor Lier) som overraskelsesgjest. Hepstein er en svært allsidig serieskaper, og produksjonen hans preges av en mengde med ulike populærkulturelle impulser. Størst kreativt utbytte fikk han kanskje i bladet Fidus, som han også var redaktør for. Før det hadde han, som sin gode venn Christopher Nielsen, opplæringstiden sin i Gateavisa. Kveldens Seriemord tok for seg Hepsteins karriere i grove trekk, og det ble også fokus på inspirasjonskildene hans – Og da især Will Elder fra MAD.


Simon Hanselmann var (sammen med Ed Piskor) den mest prominente utenlandske gjesten på årets festival. Her gjorde seg bedagelig på sofaen da han hadde opptreden fredag kveld, og demonstrerte «hot shave» på et tidspunkt («it really works!»). For øvrig beklaget han at han ikke var iført de mye omtalte kvinneklærne sine, men hans synes bare det var litt for varm til det.


Breakdown Press-teamet, f.v. Antoine Cossé, Joe Kessler, Simon Hacking, Tom Oldman. De to sistnevnte startet opp dette relativt smale London-forlaget som på kort tid er blitt svært innflytelsesrike i bransjen. I tillegg til nye og spennende utgivelser star de også bak oversettelser av tidligere utilgjengelig manga.


Goethe-instituttet har vært behjelpelige med å bringe interessante, tyske serieskapere til OCX. Paul Paetzel er mest kjent for Biografiktion-serien, som består av helt eller delvis fiksjonaliserte kjendisbiografier. Så langt har han tatt for seg ABBA og Eddie Murphy på denne måten. Aisha Franz var tidligere del av samme berlinske kunstnerkollektiv som Paetzel og Martin Ernstsen. Hun bor fortsatt i Berlin, og har opparbeidet seg et visst internasjonalt ry. To av tegneseriene hennes så langt, Earthling (engelsk utgave ved Drawn & Quarterly) og Birgitte er oversatt til flere språk.

Aisha på åpningen


Cappelen Damm har lenge tatt tegneserier på alvor, men på OCX 2015 valgte de å gjøre det tydeligere, ikke bare ved å ha stand, men også ved å presentere sin egen tegneseriekatalog. Til festivalen lanserte forlaget Flammetenner, tredje bind i Tor Erling Naas og Sigbjørn Lilleengs Apefjes-serie. Til høsten kommer Veslemøy-samlingen og et prosjekt av Øyvind Holen og Tore Strand Olsen som har fått det den ambisiøse tittelen/teamet Tegneserienes Historie


Fra Bergen var Are Edvardsen og Überpress kommet med sin nyeste antologi ÜberFantasy. Eller i alle fall med en spesialutgave av den, da den endelelige utgaven ikke ble ferdig i tide til OCX.

OCX 2015 ble avsluttet med en liveframføring av Geir Moens Peer Gynt. Skuespilleren Ingar Helge Gimle sto for høytlesingen, mens jazzmusikeren Thomas Strønen improviserte fram et lydbilde illustrert med ruter fra tegneserien (med snakkeboblene fjernet) på storskjerm. Musikken fikk dominere forestillingen, da Gimle bare leste utvalgte passasjer.

På gjensyn neste år!

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)