Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SURREALISTENS ASBJØRNSEN & MOE (13.08.15 )

Øyvind Torseter tråkker i svært velkjente sport med Mulegutten , men har nok kreative innfall til å skille seg ut.

Av: Trond Sätre

Aller først kan jeg gå rett på sak og fortelle hva Mulegutten på overflaten er. Det er en tegneserieversjon av et kjent Asbjørnsen & Moe-eventyr. Ja, enda en av dem. Ved siden av Peer Gynt er vel Asbjørnsen og Moes folkeeventyr det mest forutsigbare en norsk kunstner – uansett kunstart – kan prøve seg på å tolke. Attpåtil er den en tolkning av eventyret om Risen som ikke hadde noe hjerte på seg, som Tor Morisse lagde tegneserie av så nylig som i 2007 (det er ikke lang tid på det oversiktlige, norske tegneseriemarkedet).

Mannen bak nytolkningen er billedkunstner og illustratør Øyvind Torseter. Selv om denne boka utvilsomt kvalifiserer til betegnelsen tegneserie, og han har laget liknende bøker før, er han ikke nevnt i Cappelen Damms tegneseriekatalog. For meg er dette ubegripelig, og en bortkastet mulighet til å eksponere ham for tegneserieinteresserte. For han har et utfordrende og originalt kunstnerisk uttrykk i tegneseriene sine som burde gjøre ham interessant for Jippi-og No Comprendo-lesere.

Torseter gjør noen endringer i originaleventyret, men det som er interessant er hvordan han leverer dem visuelt. Mens Morisses framgangsmåte var å få litt mer kjøtt på historien ved å legge på dialog og gi karakterene mer personlighet, er Torseters opptatt av bildene. En rute kan gjerne være stor nok til å fylle både en og to helsider hvis han føler det er nødvendig for å skape det rette inntrykket. De kunstneriske motivene kan være minimalistiske, eller de kan være fulle av detaljer. Uansett så er de aldri likegyldige, og de er aldri bare et redskap for historiefortellingen. Presentasjonen er viktigere enn historien.

Omgivelsene har en viss likhet med det nasjonalromantiske miljøet en vanligvis venter å se i tilrettelegginger av norske folkeeventyr, bare forvrengt. Torseters tilnærming til stoffet er surrealistisk, noen ganger nesten anarkistisk. Han gjør hva han vil. Første delen av historien nøyer han seg med å oppsummere; tegneserien begynner først idet Mulegutten (opprinnelig Askeladden) rir ut i verden for å finne brødrene sine. Hovedpersonen, som har fått navnet sitt fordi han har mule (med det resultat at han ser ut som et magert mummitroll) er en figur som Torseter har brukt også i tidligere tegneserie/bildebøker. Brødrene hans ser ut som geitemenn med maurslukerneser; laksen er byttet ut med en elefant. Forklaringen på hvor risen har gjemt hjertet sitt er helt forskjellig fra i eventyret, og involverer en kjempeblekksprut. Historien kan plutselig avbrytes av at Mulegutten sier han må på do for å gi Torseter et påskudd til på tegne en ganske burlesk utseende utedass. Og nesten overalt ligger det hodeskaller og knokler strødd. Boka er full av slike pussige innfall og detaljer, og gir sammenlagt et inntrykk av Øyvind Torseter som eventyrtolker utenom det vanlige.

Cappelen Damm presenterer Mulegutten som en bildebok for barn og unge. Umiddelbart innbiller jeg meg at den er litt for spesiell, for ukommersiell, for et ungt publikum. Men kanskje den barske og lett makabre humoren appellerer vel så mye til barna som en glatt og strømlinjeformet bildebok. Det er lov å håpe. Uansett er den kreativ nok til også å appellere til kunstnerisk anlagte, voksne sjeler. Mer enn noe annet leser jeg boka som en kunstbok, der flere av helsidene er verdt et studium i seg selv, som individuelle verker.

Mulegutten
Av Øyvind Torseter
ISBN 9788202477004
120 sider
Kr. 270
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)