Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KAMPEN MOT TYNGDELOVEN (19.10.15 )

Nettfenomenet Grapple Seed er for første gang samlet på norsk.

Av: Trond Sätre

Til vanlig er Grapple Seed en engelskspråklig nettserie, lagd av to unge nordmenn, Håvard Heggenhougen og Eddie Jensen. Første gangen serien ble utgitt i trykt form var i samband med Bjerkely Tegneseriefestival 2014, men på det tidspunktet var ikke historien kommet særlig langt.

Nå er den kommet langt nok til at serien kan gis ut som et fullgodt album, som for anledningen også er oversatt til norsk. Faktisk er albumet kommet litt lenger enn nettserien; førstnevnte er på 56 seriesider, sistnevnte er kommet til 47 (på tidspunktet når denne teksten blir lagt ut). Så dette albumet er 100 % oppdatert i forhold til seriens kontinuitet, og vel så det.

Grapple Seed er en familievennlig sci-fi/eventyrserie basert rundt ideen: Hva om mennesket måtte leve med en tyngdekraft som virket mot dem? I Grapple Seeds verden frastøter jordas tyngdekraft alt annet enn sin egen masse, noe som i klartekst betyr at bare jord, fjell og vegetasjon blir på sin plass. Mennesker og dyr lever med en konstant risiko for å falle ned i uendeligheten hvis de ikke er ytterst forsiktige med hvor de beveger seg utendørs.

Dette er i seg selv et ganske unikt premiss, i en tidsalder der det er vanskelig å være original. Potensialet for å skape fascinasjon og spenning er straks til stede, og serien kunne ikke fått fram poenget bedre enn den gjør med dette panoramabildet på side 2:

Hovedpersonen er derimot en arketype vi kjenner godt igjen fra både fantasy-og space opera-sjangeren: Turner Trent er den unge landsens gutten som drømmer om å utforske sin spennende og farlige verden, samme hvor mye hans likemenn sier at han må slutte å drømme og heller bli ved sin lest. Og selvsagt får han sjansen: Landsbyens kraftkilde (et vannhjul) kollapser, noe som blant annet betyr at innbyggerne er isolert fra utenomverdenen. Turner melder seg frivillig til å hente faren, som reiste til hovedstaden for å finne en alternativ kraftkilde.

Fortellingen er altså klassisk, men utførelsen har nok fantasifulle og smarte detaljer til at den skiller seg ut. Universbygging er seriens hovedelement. Tross i visse likheter med vår egen verden har Grapple Seed sitt helt eget biologiske system, der du finner ting som drager i alle størrelser og kjempemessige fluesoppskoger. Men den viktigste delen av universbyggingen har selvsagt å gjøre med betingelsene som tyngdekraften stiller til samfunnsstrukturer. Større byer er bygget inne i fjell, og alle veiene er i tuneller. Turners viktigste hjelpemiddel er hanskene som han bruker for å kunne strekke seg mellom lange avstander uten å miste grepet, litt som Spider-Mans vevskytere. De viser seg å være drevet av et slags phlebotinum som vi trolig får høre mer om senere.

Konstruksjonen av et univers er likevel bare halve jobben, den andre halvparten handler om Heggenhougen/Jensens evne til å skildre dette universet på en engasjerende og underholdende måte. Både i historiefortelling, tegnestil og struktur er Grapple Seed et veldig Cartoon Network konsept. Figurene er perfekt stiliserte, nærmest som vestlig manga og de digitale fargene er klare og skarpe. Slapstick kombineres med grafisk intense, (men ikke for voldelige eller skremmende) actionscener. Den første historien legger opp til en potensielt uendelig rekke med påfølgende eventyr. Flere av bifigurene blir vel etablerte på kort tid, skjønt det er et åpent spørsmål hvor stor rolle de fleste av dem kommer til å spille senere.

Et lite problem med å lese denne serien i et album er at den er ment å være en nettserie, og som så mange nettserier mangler den en filmatisk spenningskurve – Fordi den er laget for å leses episodevis. Derfor mangler albumet også et ordentlig klimaks, enda så mye som skjer. Når så mye er sagt så ender faktisk albumet på et sted der det er naturlig å avslutte historien – Og det er tydelig at serieskaperne har ventet med å utgi et ordentlig album til de var kommet til dette punktet. Heggenhougen/Jensen gir inntrykk av at de fortsatt bare er kommet til innledningen av den serien de ønsker å lage, men dette er solid fundament for en av de beste eventyrserien fra Norge i nyere tid.

Grapple Seed 1
Skrevet av Håvard Heggenhougen, tegnet av Eddie Jensen
60 sider
Kr. 150
Egenutgivelse

Grapple Seed hjemmeside

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)