Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FØLSOM BILHISTORIE ( 8.12.15 )

Lars Fiske nøster opp tråder i familiehistorien i tegneserieboken «Automobilfabrikken Fiske».

Av: Kristian Hellesund

Lars Fiske er en av landets mest erfarne serieskapere. Det er gjerne samarbeidsprosjektene «Olaf G.» og de fem «Kanon»-antologiene med Steffen Kverneland som har fått mest oppmerksomhet de siste årene, men Lars Fiske står utmerket godt på egne bein. Dette har han for eksempel vist i tegneseriene om Matje og ikke minst gjennom tegneseriebiografien «Herr Merz» fra 2012, som skildrer livet til den tyske kunstneren Kurt Schwitters.

I «Automobilfabrikken Fiske» er vi på kjent grunn metodisk. Lars Fiske grubler over livet til bestefaren, som i sin tid drev en bilfabrikk i nærheten av Moss. Det betyr at han tar selvbiografiske grep, inkluderer seg selv i handlingen og henter inn informasjonen som trengs for å dokumentere det som kan dokumenteres rundt bilfabrikken og farfarens liv. Vi får blant annet se kjøreturer til familiens hytte på Geilo, glimt fra familiemedlemmers bilopplevelser, Fiskes besøk på Scania Museum i Södertälje og betraktninger rundt de første bilene som rullet rundt på norske veier. Lars Fiske bruker autentiske sitater, og boken har også fått en egen litteraturliste.

«Automobilfabrikken Fiske» er blitt en stemningsfull og til tider sentimental bok. På vandringen gjennom anekdoter fra Fiskes oppvekst, dukker det også opp enkelte ømme punkter. Et godt eksempel er når Fiske selv etter mange år prøver å få faren til å fortelle om bestefarens liv ved bilfabrikken. Da er faren alvorlig syk, og moren ber Lars Fiske ta det ved en annen anledning. Den anledningen kommer ikke, for i mellomtiden dør Fiskes far.

Lars Fiske er en av landets mest distinkte kunstnere, og han er en kløpper på design og lay-out. Stilen hans er lett gjenkjennelig med sin bruk av geometriske former, som drar uttrykket bort fra det realistiske. Fiske virker mer opptatt av å skildre inntrykk og stemninger, og form og uttrykk fungerer veldig godt sammen også i «Automobilfabrikken Fiske».

«Automobilfabrikken Fiske» er et annerledes innblikk i moderne, norsk historie. Historien er lesverdig, og de ømme og følelsesmessig rørende partiene viser styrken ved den selvbiografiske formen. Fiske selv viser fortellerglede, og han har viktige allmenngyldige observasjoner. Og viktigst av dem er det som handler om å gripe dagen. I morgen kan alt være for sent. Anbefalt!

«Automobilfabrikken Fiske»
Av: Lars Fiske
ISBN 9788282550543
78 sider
250 kroner
No Comprendo Press

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 24. november 2015.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)