Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GALLERTELEGRAFEN ( 7.12.15 )

Mediesatire og historiske vittigheter er sentrale elementer i Asterix-albumet som endelig tar for seg Julius Cæsars kommentarer til gallerkrigen.

Av: Trond Sätre

I Asterix-albumet «Romernes Skrekk!» (1968, på norsk i 1972) får Cæsars spesialutsending Tullius Ambassadorus beskjed om å finne høvding Vercingetorix’ skjold. Han vender tilbake med uforrettet sak, og må meddele keiseren at «Det er ikke [en gang] så mye som en beretning om gallerkrigen din, høye Cæsar!» «Da må den skrives straks!», kommenterer Cæsar oppgitt.

Straks og straks. Sannelig tok det lang nok tid likevel.

Først i det 36. albumet er altså Julius Cæsars historisk berømte verk «Kommentarer til Gallerkrigen» (også kjent bare som «Gallerkrigen») blitt tema i et Asterix-historie. Teamet Ferri/Conrads andre Asterix-album begynner med at Cæsar diskuterer denne boka med forleggeren Aschemanus. I tråd med portretteringen av Cæsar som den hederlige tyrannen, vil han motvillig ta med historien om den uovervinnelige gallerlandsbyen, før Achemanus overtaler han til å stryke den delen. Men en kopi av den «usensurerte» versjonen lekker ut, og selvsagt kommer den i hendene på landsbyen det er snakk om, takket være nyhetskolportøren (journalisten) Colophonix. Men han har romerne hakk i hæl…

Didier Conrad gjør igjen en imitasjon av sin forgjenger Albert Uderzos tegnestil som er så perfekt og profesjonell at det er lite å drøfte ved tegningene i et nytt Asterix-album. Det er på manussiden det står og faller. Ferri/Conrads første album, «Asterix hos Pikterne» (2013) var en energisk debut, og definitivt en forbedring etter flere svake Uderzo-album. Men i likhet med Uderzo virket Ferri den gangen mest interessert i episke eventyr. Jeg savnet fortsatt den satiriske snerten som gjorde Goscinnys Asterix-historier til noe ekstra. I «Cæsars Papyrus» ser vi endelig spor av denne.


Forblindet av sin journalistiske iver går Colophonix rett inn i løvens hule.

Et sentralt tema i denne historien, mer enn sensur, er modernitet kontra tradisjon. Gallerne er ikke så opptatt av å offentliggjøre papyrusen, som å spre ordet i henhold til muntlig gallisk tradisjon. Og i god Asterix-tradisjon er albumet er full av referanser til moderne media teknologi, i dette tilfellet særlig kommunikasjonsteknologi, selvsagt. I det hele tatt er Ferri mer opptatt av humor enn av plott denne gangen, og derfor fyller han historien med et utall små og finurlige episoder og referanser. Noen krever litt historisk-litterært innsikt: «Jeg har hørt at de skal ha drevet med menneskeofringer» sier en bekymret, romersk legionær. Dette er en autentisk Julius Cæsar-påstand fra kommentarene til gallerkrigen. Andre vitser krever gode språkkunnskaper; jeg har en anelse om at mange av dem går meg hus forbi det ofte er snakk om franske ordspill som er vanskelige å oversette. Men den norske oversetteren gjør sitt beste for å holde språket levende, blomstrende og vittig. Som i de beste Goscinny-albumene oppdager en nye detaljer ved gjentatte gjennomlesinger av «Cæsars Papyrus». Dette er den sorten Asterix-historie jeg hadde håpet å få lese den gangen det ble annonsert at et nytt tegner/forfatterteam skulle overta Asterix.

Asterix album 36: Cæsars Papyrus
Skrevet av Jean-Yves Ferri, tegnet av Didier Conrad
Oversatt av Svein Erik Søland
52 sider
Kr. 79,90
Egmont Publishing

divider
 1. Da er vi ihvertfall to som er begeistret for dette albumet.

  Cæsars Papyrus bringer veldig gode minner tilbake fra 70-tallet, og er et album som hadde fortjent et mye større publikum.


  Jostein Hansen    8. December 2015, 10:51    #
 2. Åh, har det solgt dårlig? Til Asterix-album å vere, meiner eg.


  Trond Sätre    8. December 2015, 12:35    #
 3. Det kan vere at utgjeving midt i joleheftestria ikkje var det luraste. Noreg har jo flust av slike utgjevnader i november, og då druknar dette flotte albumet litt. Samutgjeving over heile Europa får ta skulda her.
  Eg trur nok forlaget kunne tenkt seg å gje det ut i perioden august-oktober i staden for.

  Ein parallell til dette er at storseljarane Lunch, Nemi og Pondus også kjem ut med jolerelaterte standardhefte samstundes som jolespesialane kjem. Og alle ser til forveksling like ut. Ja, og Nemis Jul har mindre originalt stoff enn sjølve desemberheftet…


  arild    8. December 2015, 13:30    #
 4. Asterix album nummer 36 ble sluppet på markedet allerede i slutten av oktober, men både Serienett og andre anmeldere har vært veldig trege med å vie det oppmerksomhet, underlig nok så lenge det er flere som etterlyser rene albumutgivelser i Norge.


  Jostein Hansen    8. December 2015, 22:32    #
 5. Trond, bladet står ennu i butikken, så ingen aner salgstallene.


  Ipcomics    9. December 2015, 15:31    #
 6. De fire siste albumene med Asterix har alle kommet i oktober. Det pleier ikke å være noe problem. De to siste har kommet på mandager, mens det i resten av Europa har vært på en torsdag. De to før der kom på torsdager som resten av Europa. På denne måten var det lettere å skape blest om utgivelsen. Juleheftene kommer som regel en måned senere.


  Øyvind B    9. December 2015, 18:55    #
 7. Man kan allerede nå se på salgstallene. I denne digitale alder kommer salgstallene inn etter hvert som albumene selges.


  Øyvind B    9. December 2015, 18:58    #
 8. Øyvind B, nå tuller du! Det blir i såfall kun prognoser. Beskjeden jeg har fått hos Egmont er alltid å vente til noen uker etter site dag i butikkene.


  IpComics    10. December 2015, 11:50    #
 9. Vi får midlertidige salgstall – en progonose – tirsdag etter at produktet er tatt ut av butikkhyllene. Så tar det noen uker med fintelling av retur før vi får de korrekte tallene.


  Kjetil Johnsen    10. December 2015, 12:53    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)