Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UTVIDET «COMIC NIGHT» (23.01.16 )

I mai debuterer både en ny tegneseriefestival og en ny tegneserieutgiver i Stavanger.

Av: Trond Sätre

Utgiveren er Papirforlaget Husebø, et lite Stavangerforlag oppkalt etter grunnleggeren Rasmus Sakarias Husebø, bibliotekar ved Universitet i Stavanger. I tillegg til å fylle disse oppgavene er Husebø også en av ildsjelene bak de ukentlige tegneserietreffene Comic Night Stavanger, som nå videreføres som en festival (eller messe, som Husebø selv kaller det) – Comic Night Convention – Comnicon. Dette blir det andre forsøkte på å skape en tegneseriefestival på Vestlandet, etter Raptus. Arrangementet går av stabelen for første gang 7-8. mai 2016.

Stavanger Comic Night blir arrangert hver torsdag på Sølvberget kulturhus i Stavanger sentrum. – Vi har hatt overraskende god respons så langt, og har bygget opp et ordentlig miljø rundt kveldene, forteller Husebø. – Messa (Comnicon) blir muligheten til å spre det enda videre, også forbi tegneserieskapere og die-hard tegneseriefans.

Stavanger har altså et bedre grunnlag enn mange når de vil bli tegneseriefestivalby. Tegneserier sto også sentralt på programmet under byens årlige humorfestival i fjor høst.

- Vi skal ha klassisk convention-oppsett, med bord hvor tegneserieskapere sitter klare med sine bøker og tegninger, forteller Husebø videre om Comnicon, før han kommer inn på en mer direkte forbindelse til Comic Night: – Det blir også utstilling på veggene, hvor arbeider fra tegneserieskaperne som er direkte tilknyttet Comic Night stiller ut diverse arbeider. Her vil også den store tegnerullen vi tegner på hver torsdag henge. Det blir foredrag på lørdagskvelden, workshops og mulighet for flere foredrag på søndag.

Når jeg spør om gjestenavn, er han foreløpig litt tilbakeholden, og nøyer seg med å si: – Det blir i hvert fall kjente og kjære gjester og foredragsholdere fra Oslo, Bergen og Stavanger. Foreløpig.


(Dansk utgave)

Husebø sørger også for minst én boklansering til Comnicon, nemlig Claus Deleurans «Thorfinn». Den danske serieskaperen og illustratøren Claus Deleuran (1946-1996) skrev og tegnet Thorfinn fra 1971 til 1974. Den er en ordentlig røverhistorie, der alt er mulig, inkludert pirater og drager. Thorfinn er en døgenikt som blir involvert i all slags hurlumhei. Utenom Thorfinn er Deleuran mest kjent for «Rejsen Til Saturn» (som ble filmatisert i 2008) og en albumserie om Danmarks historie som han tegnet til sin død (han var da midtveis i bind ni, og hadde så vidt kommet til slutten på vikingtida, den grundige mannen).

«Thorfinn» blir den aller første tegneserieutgivelsen fra Papirforlaget Husebø. Den vil primært bli solgt i bokhandlerne

Husebø har et nært forhold til boka: – Jeg oppdaget den blant min fars tegneserier da jeg var ganske ung og har lest den helt til i dag. Den er en av mine favorittbøker. Fant sakte ut at det ikke var så mange som hadde hørt om den i Norge, i hvert fall ikke jevnaldrende, og jeg synes den er for bra til at man ikke skal vite om den i Norge. Thorfinn er en slags skandinavisk skjult skatt. Den var garantert blant mine første møter med tegneserier for voksne, og tegneserier som ville noe mer enn bare å underholde

divider
 1. Hej i Comic Night Stavanger.
  Jeg er BEGEJSTRET for jeres gode initiativ om at udgive Claus Deleurans THORFINN på norsk. Han er fælles nordisk arvegods på samme måde som HOLBERG og sagaerne – på grund af både VID, HUMOR og KRAFTFULDT SPROG.
  Hvis det kan lade sig gøre, vil jeg gerne forudbestille et ægte norsk eksemplar!
  Jeg håber at høre fra jer.
  Mange venlige hilsener,

  Troels Vejgaard Jørgensen
  Ejbygade 43, 2. th.
  5220 Odense SØ
  DANMARK

  troels-odense@post.tele.dk


  Troels Vejgaard Jørgensen    24. January 2016, 12:59    #
 2. Forøvrig har det vært flere festivaler på vestlandet før, f.eks. Vossastreken….


  Frank Flæsland    26. January 2016, 16:25    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)