Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UT I ROMMET OG UT AV BØKENE (25.01.16 )

Russerne kommer digitalt inn på det vestlige tegneseriemarkedet med Bubble Comics.

Av: Trond Sätre

I juli 2014 anmeldte Serienett et utvalg av seriehefter fra det Bubble, et russisk forlag som utgir blader inspirert av både manga og amerikanske fantasy/sci-fi/superserier . Denne anmeldelsen var basert på de russiskspråklige originalene, men siden den tid har Bubble fulgt eksemplet til enkelte franske utgivere, og lansert seriene sine digitalt på Comixology, oversatt til engelsk.

Og Bubble har allerede lært mye. I løpet av sine 3 ½ leveår er antallet titler utvidet fra fire til seks. De var med på å starte opp Comic Con Russia, en ny festival som kommer i tillegg til KomMissia (Comic Con Russia blir arrangert i oktober, KomMissia blir arrangert i mai). Det finnes en engelskspråklig Tumblr-side der # 1 av hvert nummer kan leses gratis, og et «Bubble Multiverse» app-spill.


Bubble Multiverse

Dessuten har Bubble tydeligvis lært av Marvel hvor de virkelige pengene i helteserier ligger: De har opprettet sitt eget filmstudio.

Titlene som Bubble tilbyr på russisk og nå også engelsk er «Demonslayer» (orig. Besoboy; Hellboy-imitasjon), «Friar» (orig. Inok; historisk-mytologisk fantasy), «Red Fury» (orig. Krasnaya Furia; Indiana Jones/Danger Girl-krysning med mye pupper og lår), «Major Grom» (action/krim), «Exlibrium» og «Meteora». De fire første seriene ble omtalt av Serienett i en tidligere artikkel, og har ikke kommet langt nok i den engelskspråklige kontinuiteten til at det er nødvendig å gjennomgå dem på nytt. Jeg vil i stedet fokusere på de to «nykomlingene».

Disse to seriene virker mer internasjonalt markedstilpasset, ettersom titlene kan oversettes mer direkte. «Meteora» (skrevet av Artem Gabrelyanov, tegnet av Konstantin Karasov) har kanskje den mest opplagte tittelen; serien er selvsagt en space-opera om en intergalaktisk eventyrerske. Meteora («Ora» blant venner) er en figur tydelig inspirert av Han Solo. Hun er til og med en interplanetarisk smugler, som bare for å understreke likheten. Meteoras univers har noen små særegenheter – romskipet hennes ser ut som en ombygd campingvogn, f.eks. Vi lærer også at mennesker ganske sjeldsynte, og de som finnes blir diskriminert. Men for stort sett prøver ikke serien å være original, men nøyer seg med å bruke space-operasjangerens konvensjoner på en kompetent og underholdende måte.

«Exlibrium» (skrevet av Natalia Devova, tegnet av Ozich) er muligens litt mer original selv om den også har noen veldig tydelige forbilder. Det kan virke som den tar inspirasjon fra Vertigo, og da særlig fra Fabler selv om den er mer lettlest og familievennlig enn en typisk Vertigo-serie (foreløpig). Hovedpersonen Lilia Romanova skiller seg fra de andre Bubble-heltinnene Red Fury og Meteora ved at hun ikke er noen hyperkompetent, beintøff sexbombe.

I stedet er hun en keitete nerd som lever livet sitt gjennom filmer, tv-serier, bøker, tegneserier og videospill. Alt hun gjør, relaterer hun til noe hun har sett (på film), lest eller spilt. Dette gjør henne til et sosialt utskudd, men kan vise seg å bli nyttig, når fiktive figurer begynner å dukke opp i vår verden. Serien bruker lovlig lang tid på å bygge opp dette konseptet – Etter to nummer skjønner Lilia fortsatt ikke bæret av hva som foregår, og vi som lesere ikke hadde skjønt så mye mer om vi ikke hadde fått det forklart i innledningen – men hovedpersonen scorer høyt på sjarmfaktoren.

Les også:
Djevelgutten og Rød Furie

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)