Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DJEVLEGUTTEN OG RØDE FURIE ( 1.07.14 )

Vi ser østover til det russiske forlaget Bubble som har satset på å utvikle superserier for et russisk publikum, mye inspirert av serier fra Dark Horse og Image.

Av: Frank Flæsland.

På Raptus 2013 var det en gjenvisitt fra Moskva, etter at en norsk delegasjon hadde vært på seriefestival i mai samme år (Se ‘Moskva’ av Runde og Neverdahl). Der kjøpte jeg noen nummer av seriene til Bubble, som så interessante ut, selv om jeg kun har en rudimentær kjennskap til russisk. De har fire titler, og hver av disse har kommet med noen og tyve hefter av hver: “Besoboy” (Djevelgutten), “Krasnaya Furia” (Røde Furie), “Major Grom” (Major Lyn) og “Inok” (Enok). Jeg har kun noen få nummer av hver serie, men her er mitt inntrykk av disse. Siden tegnere og forfattere ser ut til å veksle fra hefte til hefte, mens stilen beholdes, blir det for mye å ta med dette.


“Besoboy” (Djevelgutten) minner i konseptet om “Hellboy”, som den er tydelig inspirert av. Hovedpersonen går stort sett med hettejakke og en liten lilla demon og slåss mot ulike demoner. Når vi får se hodet hans, er dette flekket av arr. Ellers har han en slags tatovering som på magisk vis kan bli levende. Interessant nok er han, som navnet kunne antyde, ingen ungdom. Serien ser spennende ut, tegningene kunne kanskje vært mer dynamiske, men totalt sett kunne serien gått rett inn hos et mellomstort forlag i USA.


Det samme kan sies om “Krasnaya Furia” (Røde Furie), som minner meg mest om serier som Catwoman eller Black Widow. I første nummeret blir tyven Nika “rekruttert” til en internasjonal organisasjon som i første historien jakter på den hellige Gral. Røff i tegnestilen, med et team bestående av to barmfagre kvinner i tettsittende drakter, en engelsk lord med snikskytterrifle, en amerikaner med kamptrening, et teknisk geni og en “agent” som koordinator. Actionserie i en stil som kan minne om nåtidens Image-serier.


“Major Grom” (Major Lyn) er den tredje serien, med en hovedperson som kan skyte lyn fra fingrene, men ellers er kledd i vanlige klær. Gromgutten (beklager, kunne ikke dy meg….) ser ut til å fungere som en slags konsulent for vanskelige oppdrag, og fungerer mest som en vanlig actionhelt i de heftene jeg har. Tegnestilen er litt mer karikert eller manga-inspirert enn de to forrige, men stort sett realistisk tegnet.


Serien som for meg er vanskeligst å prøve å forstå er “Inok” (Enok), delvis fordi den har ganske mye tekst, men mest fordi den springer frem og tilbake over århundrer – men med de samme hovedpersonene. Første hefte begynner i et slag i 1240, fortsetter i våre dager og springer så til Kiev i 940. Et senere hefte foregår under Napoleonskrigene, og har også med noen sider med bakgrunnsstoff om denne perioden. Tegnemessig ser denne serien ut til å være mer “alternativ” i stilen, men det er ulike tegnere og stiler i de to heftene jeg har, så dette kan se ut til å variere fra hefte til hefte. Dette er vel kanskje den av disse jeg aller helst kunne tenkt meg å lese på et annet språk, nettopp fordi den er blanding av action og historie.

divider
  1. Det jeg syns er mest spennende med disse seriene er at de er sterkt preget av manga, både i tema og fortellerteknikk. “East meets West”, altså.

    Russerne har gått inn for en sjangersmelting og dermed fjernet seg fra det vanligvis overtydelige USA-pregete superheltmiljøet – det som på mange måter gjør denne sjangeren vanskelig å selge til f.eks. det norske markedet. Bladene selges også på utradisjonelle måter, bl.a. via egne hefteautomater på Moskva-metroen (samt i alle Metroens bladkiosker).

    Det enorme Russland vil ellers ha store problemer med distribusjonen av slike blader, så jeg går ut fra at dette foreløbig et storbyfenomen.


    *arild*    1. July 2014, 12:37    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)