Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PÅ SPORET (23.02.16 )

Kristian Krohg-Sørensen fortsetter å imponere. Denne gangen har han tatt for seg historien til Sporveien i Oslo.

Av: Kristian Hellesund

En av fjorårets beste tegneserier her hjemme var laget av en debutant. Kristian Krohg-Sørensen er journalist og serieskaper, men før tegneserieboken «Gulosten: Et liv i helvete» hadde han ikke hatt utgivelser innen den niende kunstart. Første bind i en serie på tre om spritsmugleren og motstandsmannen Johannes Sigfred Andersen (alias Gulosten) var meget dyktig utført, og gjør at forventningene til nye tegneserier om Gulosten er svært høye.

I mellomtiden blir vi i stedet servert et lite hefte om Oslo Sporveier. Sporveiens historie blir fortalt gjennom enkeltsider og små oppslag supplert med tidslinjer i «Sporveien i Oslo 1875-2015: 140 år på skinner». Tidskoloritten som føltes så i riktig i «Gulosten»-boken er videreført her, der Krohg-Sørensen leker seg med både å presentere en kortfattet monografi samtidig som han bruker den niende kunstarts virkemidler til å krydre fremstillingen. Replikker, faktastoff og anekdotisk materiale utgjør en flott helhet som både er informativ, underholdende og lesverdig på en gang.

Krohg-Sørensen har valgt en personlig stil med karikerte trekk. Ansiktene er ikoniske, mens omgivelser og bygninger fremstilles mer realistisk. Det er noe levende og tiltalende ved stilen hans, som både underbygger fremstillingen og gir utgivelsen et særpreg. Enkeltsider og sekvenser et spesielt fine, og litt humor her og der krydrer utgivelsen.

Informerende tegneserier og tegneserier til undervisning kan ofte bli teksttunge eller føles tunge i det narrative. Kristian Krohg-Sørensen har funnet sin vei, og den fungerer utmerket både som tegneserie og informasjon. Utgivelsen er verdt å anbefale, selv om heftet er lite av omfang.

«Sporveien i Oslo 1875-2015: 140 år på skinner»
Av: Kristian Krohg-Sørensen
32 sider
69 kroner
Sporveien

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 16. februar 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)