Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TEGNESERIER PÅ NØRREBRO (21.02.16 )

Nørrebronx Tegneseriedage arrangeres for første gang denne helgen. Serienett har besøkt tegneseriearrangementet i København.

Av: Kristian Hellesund

Nørrebro er en pulserende bydel i København med spennende kaféer, flerkulturelle spisesteder og butikker og flere kulturarenaer. En av dem er VerdensKulturCentret i Nørre Allé, der det foregår en rekke konserter og evenementer i løpet av året.

Denne helgen er det tegneserier som står i fokus på VerdensKulturCentret, og senterets kantinehall er midtpunktet for Nørrebronx Tegneseriedage. Det er første gang tegneseriearrangementet går av stabelen, og utgangspunktet for Nørrebronx Tegneseriedage var at VerdensKulturCentret kontaktet tegneseriekollektivet Urkraft og kunstnergruppen Art’Errante for å få til en tegneseriehendelse. Sammen har de laget et gratisarrangement for å vise frem den niende kunstart.

Nørrebronx Tegneseriedage fremstår som en blanding av tegneseriemesse og utstilling. En rekke serieskapere stilte ut verkene sine på veggene i kantinehallen, og et stort utvalg av tegneserier var å få kjøpt på de ulike standene. Her gikk det både i brukte og nye tegneserier fra ulike tegneserieselgere, og flere serieskapere var til stede og solgte både originaler, trykk, fanziner og andre utgivelser. Fokuset gikk helst mot alternative trender i tegneseriedanmark, men gjennom salget av brukte tegneserier var også den kommersielle delen til stede.

De mest kjente navnene for norske tegneserielesere på første dag av Nørrebronx Tegneseriedage var Werner Wejp-Olsen, Ina Korneliussen og Simon Petersen. Wejp-Olsen har hatt en rekke tegneserier på trykk opp gjennom årene, og han er best kjent for tegneseriene «Momsemor» («Mormor» eller «Kanon-Mormor» i enkelte norske aviser) og «Krimiquiz». Han hadde med seg flere originaler fra tegneseriene sine, som kunne kjøpes til en hyggelig pris.


En dansk «Momsemor»-utgivelse.

Ina Korneliussen gir ut ulike fanziner og er aktiv med nettpublisering av både tegneserier og vitsetegninger. Hun ble nominert til den danske Pingprisen for utgivelsen «Små dyr» i 2013, og i 2015 var hun gjest på tegneseriefestivalen Stribefeber i Kristiansand. Petersen har fått utgitt tegneserier i USA, og han er i likhet med Korneliussen også aktiv med fanziner. Den nyeste utgivelsen hans er et samarbeid med Thierry Capezzone. Sammen har de laget en tegneseriebiografi om Kim Larsen med tittelen «På sporet af Kim». En rekke andre serieskapere og tegneseriekollektiv var også til stede, og fra Serieskolan i Malmö stilte det også en kontingent. I tillegg hadde Foreningen Fantastik og Dansk Donaldist-Forening tilstedeværelse på messen.


«Små dyr» av Ina Korneliussen

Rammen for tegneseriemessen var god, og fra scenen i kantinehallen ble det holdt flere konserter. Det ble også vist animasjonsfilm og video, og selv holdt jeg et foredrag om norsk tegneseriehistorie. Stemningen var god på Nørrebronx Tegneseriedage, og arrangørene har tanker om å utvide arrangementet med flere programposter. Lokalene var intime og gode, og de kan her til lands sammenlignes med en ekstra lang utgave av messehallen i Litteraturhuset i Bergen under tegneseriefestivalen Raptus.

Nørrebronx Tegneseriedage har hatt en god start, og kombinasjonen salgsmesse med kulturelle innslag fungerte veldig godt. Neste gang kan kanskje serieskaperne få litt scenetid til å presentere seg selv og tegneseriene sine. Det vil heve et arrangement som arrangørene føler var vellykket første dag. Publikumstilstrømningen var god. Tue Sørensen i arrangementskomitéen anslår besøket første dag til å ha vært 200-250 besøkende.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)