Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NORSK VRI I «TEMPO» (23.03.16 )

Bokserien med fransk-belgiske tegneserier går videre. Vi er nå kommet til bok 9 av «Tempo», og denne gangen får vi til og med en tegneserie med handling fra Norge.

Av: Kristian Hellesund

Det er mange som har et nostalgisk minne om tegneserieantologien «Tempo». Fra 1966 til 1979 var bladet ute hver uke med et innhold som i hovedsak bestod av fransk-belgiske tegneserier. En rekke kjente titler hadde sin norske debut i bladet «Tempo», og flere albumserier er kun publisert som føljetonger i nettopp «Tempo».

I 2014 lot forlaget Egmont «Tempo»-tittelen vende tilbake. Denne gangen som softcoverbøker med hele album eller avsluttede historier. Det er imponerende å se at «Tempo»-bøkene holder stand i det norske tegneseriemarkedet, og den nyeste boken er bind 9 i serien.

Det fine med «Tempo» var variasjonen. Her kunne man både lese spenningstegneserier innen flere genrer, men det var også plass til mer humoristiske tegneserier. I «Tempo»-bok nr. 9 er det helst spenning det går i. Vi blir med det kanadiske flygeresset Dan Cooper på oppdrag både i Belgia og i Norge, og besøket i Norge er en spennende affære som bringer Cooper inn i en redningsaksjon både til havs og inne på viddene. Serieskaperen Albert Weinberg har flere flotte og stemningsskapende tegninger i historien, og vi får noen flotte, norske panoramaer der blant annet Bodø står i sentrum.


Fra sentrum i Bodø i streken til Albert Weinberg.

Som tegneserie er «Dan Cooper i Norge» en mer statisk affære. Den er vakkert tegnet av Weinberg, men her og der virker den overlesset av tekst og handlingen blir ikke drevet videre så godt. Likevel gjør norgesbesøket det verdt å se på tegneserien.


Litt melodrama der Dan Cooper er involvert.

«Kim West» av Greg (manus) og Eddy Paape (tegninger) byr på jungelaction fra Asia. Her er det en annen nerve enn i tegneserien med «Dan Cooper», og spenningselementene ligger og lusker fra første stund. Paape er en dyktig tegner, og «Kim West»-historien er godt lesestoff. Det samme er en episode med «Red Kelly», der vi nok en gang inntar det ville vesten. Nok en gang er det Greg som har manusansvaret, men her samarbeider han med Hermann, som fikk æresprisen under den store tegneseriefestivalen i franske Angouleme tidligere i år. Hermann er en dyktig tegner, og sammen med Greg står han for høydepunktet i denne boken.

Nok en gang byr også Egmont på godt og lesverdig lesestoff rundt tegneseriene i «Tempo». Denne gangen inneholder de blant annet gode presentasjoner av de ulike tegneseriene. I tillegg har Jostein Hansen skrevet en meget god artikkel om fransk-belgiske tegneserier i Norge. Visste du for eksempel at «Lucky Luke» het «Lucky Boy» da tegneserien debuterte på norsk i «Norsk Ukeblad» i 1962?

«Tempo»-bøkene ruller videre, og de byr på godt og lesverdig lesestoff. Fransk-belgiske tegneserier ble annonsert som «Europas beste tegneserier» både da og nå i «Tempo». Det er noe i det, selv om det i dag først og fremst er et slagord.

«Tempo». Bok 9.
ISBN 978-82-429-5473-2
Med: «Dan Cooper», «Kim West» og «Red Kelly»
128 sider
169,90 kroner
Egmont Publishing

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 15. mars 2016.

divider
  1. En særdeles flott utgave av album-Tempo. Utvalgte serier og opplysende artikler. Bedre kan det vel neppe gjøres.


    Bjoulv    23. March 2016, 12:22    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)