Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FOKUS PÅ TEGNESERIEN I DANMARK (15.04.16 )

«Eventyret om de danske tegneserier» er et praktverk om den niende kunstart i Danmark. Lars Jakobsen har laget en flott dokumentasjon og introduksjon til tegneserier sør for Skagerrak.

Av: Kristian Hellesund

Fagbøker om tegneserier dukker opp ved jevne mellomrom, men i det store og hele er vi nordmenn dårlig stilt. Da står det bedre til i Danmark, men selv danskene kan ikke vise til den store mengden faglitteratur om den niende kunstart. Derfor er det flott at Lars Jakobsen nå er ute med «Eventyret om de danske tegneserier», som tar for seg tegneseriens historikk i Danmark fra 1800-tallet og frem til i dag.

Boken ser lekker ut. Den er en hardcover med smussomslag og i A4-format. Jakobsen tenker bredt i sin fremstilling, og han ser nærmere både på fremveksten av den danske tegneserien og utenlandske tegneserier publisert i Danmark. Det er et godt grep, da han får frem faktisk publisering samt bredden i utgitte tegneserier i landet. Dette gjør også at påvirkning på danske tegneserier er en viktig del av presentasjonen.

Samtidig har Jakobsen blikk mot forlag, fankultur, tegneseriefestivaler, sensurdebatten på femtitallet og serieskapere. Innimellom har han fått bidragsytere utenfra til å skrive artikler, og av spesiell interesse er serieskaperen Freddy Miltons erindringer fra en verden med Disney-tegneserier, «Hakke Hakkespett» og hans egen «Familien Gnuff». Også Anders Hjort-Jørgensen, som i sin tid grunnla det danske tegneseriemuséet, har mye spennende å fare med når han ser på rammene for den niende kunstart, sin egen oppvekst og hvordan samlingen hans etter hvert endte opp som en del av Storm P-muséet i København.

«Eventyret om de danske tegneserier» er en monografi som først og fremst gir en generell oversikt over det danske tegneseriefeltet. Det er i hovedsak en lineær fremstilling av temaet, der Lars Jakobsen begynner med et anonymt brev fra 1832 med tegninger i sekvens. Jakobsen velger å ikke bruke plass på de tunge tegneseriedefinisjonene i fremstillingen. I stedet er det hele veien underforstått at tegneserier er «en leg med billeder og farver og indtryk», som han uttrykker det i forordet. Det betyr også at dette ikke er et tungt, akademisk verk. I stedet er det en god, populærkulturell tilnærming rundt den niende kunstart.

For en nordmann finnes det en del overlapping mellom dansk og norsk tegneseriehistorie som gjør boken ekstra interessant. Mange av de danske avistegneseriene ble også utgitt her til lands, og tegneserier som «Ferd’nand», «Alfredo», «Far til fire», «Rasmus Klump»/«Bamse Bjørn» og «Carlt»/«Joffen» er blant dem som er utgitt i norske aviser etter 2. verdenskrig. Dernest er en mengde tegneserier utgitt i samtrykk med danske forlag, og mye av publiseringshistorien for utenlandske tegneseriehefter som «Skippern», «Illustrerte klassikere», «Billy», «Supermann» og «Edderkoppen» sammenfaller med tilsvarende utgivelser i Norge. I tillegg har vi en felleshistorie rundt utgivelsene av de første tegneseriene frem mot 1920. Ukeblader og magasiner som «Hjemmet» og «Allers» var redigert fra Danmark, og tegneserier publisert der var felles for begge landene. Det samme gjaldt spesialutgivelser på samme tid med tegneserier som «Knoll og Tott» og «Buster Brown». I tillegg må den norsk-danske tegneren og maleren Louis Moe trekkes frem, siden Lars Jakobsen omtaler ham som skaperen av «formentlig den første danske tegneserie» i 1894.

Men det er de danske tegneseriers historie som er i sentrum, og gjennom presentasjoner av serieskapere som Storm P, Aage Lippert, Harry Nielsen, Jørgen Myller, Ingvar Johansen og Henning Dahl Mikkelsen tar Jakobsen pulsen på både tegneseriene de laget og små anekdoter rundt dem. Etterkrigstidens serieskapere får også sine presentasjoner, men det føles som om plassen til dagens serieskapere er kraftig tonet ned i fremstillingen til Jakobsen.

Boken er gjennomillustrert av ulike faksimiler av for eksempel tegneseriehefter, bøker, album, avissider, originaler, plakater og diverse former for spinoff-produkter. I tillegg er det tatt med fotografier av viktige danske serieskapere og utenlandske serieskapere som har gjestet Danmark. Det er gjort en grundig jobb med illustrasjonene, og det er en fryd å sitte og se nærmere på en rekke av faksimilene som er tatt med i boken. Formatet gjør også at boken gir god plass for gjengivelser av ulike illustrasjoner, og trykken og papiret er godt.

«Eventyret om de danske tegneserier» er en flott presentasjon av den niende kunstarts historie sør for Skagerrak. På grunn av formen og lengden på verket får boken dessverre aldri gått i dybden, og det er synd for det er en del enkelttema det hadde vært spennende om Jakobsen hadde tatt grundigere for seg. Samtidig er dette en styrke, for dette er et viktig oversiktsverk som gir en god og lettlest introduksjon til tegneserier i Danmark.

«Eventyret om de danske tegneserier»
Av: Lars Jakobsen
ISBN 978-87-01419-05-8
240 sider
325 danske kroner
Forlaget Fabel

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 5. april 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)