Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KROPPSFIKSERT? (10.04.16 )

Jenny Jordahl slår et nytt slag for humor i norsk feminismedebatt med Den Store Rumpefeiden.

Av: Trond Sätre

Jenny Jordahl har oppnådd sin popularitet som serieskaper hovedsakelig gjennom bloggen Livet Blant Dyrene, der hun kommer med satiriske observasjoner om det moderne samfunnet. Men hun har også bidratt til to bøker: «F-Ordet: 155 grunner til å være feminist» (2015) og «Den Store Rumpefeiden».

Denne gangen har Jordahls serier større plass. Derfor omtaler vi «Rumpefeiden» her, selv om den strengt tatt er en bok med tegneserier, heller enn en tegneseriebok. I likhet med «F-Ordet» er den laget i samarbeid med journalisten og forfatteren Marta Breen.

(Til de av dere som fulgte med i norsktimene på skolen: Ordet «Rumpefeiden» refererer ikke til det dere kanskje tror; dette blir forklart i en av de innledende tegneseriene)

Boka har, i likhet med «F-Ordet», en politisk slagside, og gir feministisk-satiriske skråblikk på moderne medias kvinnesyn – Særlig på motepress, kroppspress og seksualiseringen i media generelt. Moraliseringen er svært tydelig, men forfatterne viser også evne til selvironi:


Marta Breen (blondine) og Jenny Jordahl (brunette) i sistnevntes strek

Begge forfatterne utmerker seg med tørrvittige og sarkastiske kommentarer, og samspillet mellom de to er tett. Grovt sett kan en likevel si at Breen er mer fokusert på kvinneaspektet enn Jordahl, hvis serier kan favne litt bredere. Mye av boka er sakset fra de to forfatternes blogger, så det er snakk om et tematisk utvalg, men Jordahl har tatt seg visse friheter. Hun er mer av en humorist, og kan plutselig komme med tøyseinnslag uten noe tydelig budskap, f.eks. «4 kjempeflaue BH-tabber du absolutt bør unngå». Hun ser også ut til å ha en fascinasjon for vitser om kropp og kroppspleie som går langt utover bare medias kroppsfiksering. Her lar hun gjerne fantasien løpe løpsk. Hennes fascinasjon for mer visuelle, noen ganger nesten surrealistiske, gags har også en avvæpnende funksjon, da det får fram at hun er mer enn bare en feministkommentator.

«Den Store Rumpefeiden» er et løst sammenhengende lappverk av gags og kommentarer, men også en lettlest og underholdende bok minst like mye til forlystelse som til debatt. Samarbeidet mellom Jordahl og Breen fungerer tydeligvis bra, men jeg ser fram til dagen da Jenny Jordahl fritt får boltre seg i egen «Livet Blant Dyrene»-bok.

Den Store Rumpefeiden – Og andre glimt fra medias bakside
Av Marta Breen og Jenny Jordahl
ISBN 978-82-8342-010-4
148 sider
Kr. 199 (veil.)
Forlaget Manifest

Les mer:
Livet blant feministene

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)