Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MELLOM FUGL OG FISK (19.04.16 )

Gyldendal vil gjerne at deres nye «Ordfrie bøker» skal bli en egen sjanger. Men er de egentlig det?

Av: Trond Sätre

«Lesesvake i målgruppa 6-9 år» er det tiltenkte publikummet for denne nye satsingen, der diverse bildebokillustratører og serietegnere skal lage nye barnebøker, helt uten ord, for Gyldendal. Samtidig unngår forlaget å bruke ordene «tegneserie» og «bildebok», og insisterer på at de med begrepet «Ordfrie Bøker» har innført en ny sjanger.

Med andre ord, de prøver å lage bøker som verken er fugl eller fisk, men noe midt imellom.

Å distansere seg helt fra både tegneserier og bildebøker er imidlertid ikke et realistisk, og neppe heller ønskelig mål. Sannsynligvis kan de Ordfrie Bøkene finne et publikum blant førskolebarn, og også blant tegneserieentusiaster. Særlig når navn som Lene Ask og Bendik Kaltenborn etter planen kommer til å bli involvert i prosjektet.

Men la oss først se på utgangspunktet. Poenget med bøkene er at de som sagt er ordfrie. «Stumme» bildefortellinger kan være en utfordring, men de er ikke i seg selv noe grensesprengende nytt. Tegneseriene har en lang tradisjon for slik fortellerkunst som går helt tilbake til nordiske klassikere som Adamson og Fred’nand, via Sergio Aragones til Jim Woodring.

Men tar vi så en kikk på de første bøkene i denne serien skal det innrømmes at Gyldendal har gjort et hederlig forsøk på å introdusere et nytt format. Den første forskjellen ligger i nettopp det – Formatet. Størrelsen er 17×24, noe som er mye mindre enn den typiske bildebok; mindre enn de fleste tegneserieutgivelser også. Denne hendige størrelsen kan kanskje hjelpe til med å gi OB et nødvendig særpreg.

To bøker er ute i første omgang: «Pokalen» er av Kristoffer Kjølberg fra Dongerykollektivet, så allerede der har vi en kopling til tegneseriemiljøet. Denne er strukturert som en tegneserie, men legger vekt på helsides og dobbeltsidige bilder, og forsøker dermed tydelig å plassere seg mellom tegneserien og bildeboka, formatmessig. Historien er så enkel og banal at den strengt tatt passer best for barn i førskolealder, men Kjølberg gjør en svært kreativ bruk av skygger, farger og perspektiver som øker «lese»-gleden.

«Jeg Rømmer» av illustratør Mari Kanstad Johnsen har grovt sett den samme bildeoppbyggingen, men er ikke like umiddelbart lett å gripe som «Pokalen», verken grafisk eller narrativt. Her legges det vekt på kontraster mellom farger, mellom skygger og lys, og mellom tynne og tjukke streker. Med sin skisseaktige og flytende, men detaljrike strek, har hun en del til felles med Inga Sætre, men Kanstad Johnsen er enda mer fleksibel i sin formgiving. Boka er verdt å lese flere ganger bare for å studere detaljene.

Det handler om å passe inn kontra det å være seg selv, så premisset burde være gjenkjennelig nok for barn så vel som voksne. Men historien er passe subtil, og svært poetisk i sin uttrykksmåte. «Jeg Rømmer» er forståelig for barn, men kreativ nok til også å gjøre inntrykk på voksne lesere som f.eks. er vant til Jippis tegneserier. Kunstnerisk er dette den mest vellykte av de to første bøkene i OB-serien, og den lover godt for skaperfriheten til framtidige tegnere som blir involvert i dette prosjektet.

Pokalen
Av Kristoffer Kjølberg
ISBN 9788205490291
40 sider
249 kr.
Gyldendal

Jeg Rømmer
Av Mari Kanstad Johnsen
ISBN 9788205490284
40 sider
249 kr.
Gyldendal

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)