LÆREBOK I SPRELLETS FILOSOFI ( 2.06.16 )
Sprell og saft – det er de kunstneriske nøkkelordene når Ida Neverdahl kommer med sin første egen bok.
Ida Neverdahl har lenge vært regnet som en av de mer spennende og lovende unge (kun 22 år da denne boka kom ut) serieskaperne i Norge. Hun har et virkelig originalt og kreativt uttrykk, lett naivistisk og mangaesk. Humoren hennes sauser uanstrengt sammen det burleske og syke med det søte og sentimentale til disse elementene går fullstendig i ett. Det er ingen påtagelig ironi i Idas serier, både det syke og det søte virker så inderlig oppriktig. Og fordi det aldri virker som hun har til hensikt å lede leseren i en bestemt retning, er seriene hennes temmelig uforutsigbare. Kunsten å overraske er en av humoristens største utfordringer, men Ida Neverdahl får det fortsatt til
Hennes første bok var reiseskildringen Moskva (2013, Jippi forlag) sammen med Øystein Runde. Denne første Gelé-samlingen, som ganske enkelt heter Gelé, er Idas første «egne» bok, og den første samlingen av seriene hennes. En skulle tro Egmont ville ønske å publisere den, særlig med tanke på hvor lenge de har «groomet» henne i bladet Nemi.. I stedet er det altså Kickasscomics-avdelingen til Minuskel som har tatt på seg oppgaven med å sørge for at vi fikk en Gelé-samling så snart det var nok materiale. Og det var absolutt ingen grunn til å vente; disse seriene fortjener å samles.
Som bokas tittel tilsier, inneholder den serier som Ida har laget under vignetten «Gelé». Noe persongalleri eller klart definert univers har serien ikke, og den eneste tilbakevendende figuren er Lulu Lulusen (sic!). Lulu er bare ei ung jente («lille pike» som de andre figurene gjerne kaller henne), men hun kan gjøre hva som helst av magi og «reality warping» som situasjonen krever av henne – Eller så er hun garantert å møte noen som vil hjelpe henne med det. Lulu er egentlig veldig snill, men hun er en smule ustabil, og har en absurd og makaber fantasi som noen ganger gjør mer skade enn gagn. Dessuten er hun mest interessert i å bruke magien sin til å lage mer av det hun selv liker, nemlig ostepops og enhjørninger.
Stort sett er seriene presentert kronologiske, og det vi ser ganske raskt, er at «Gelé» tidlig fant sin nåværende form. Bortsett fra noen sporadiske forsøk på tradisjonell satire kom serien alt tidlig til å fokusere på det burleske og surrealistiske. Lulu dukket til å begynne med mest opp i striper, men etter hvert ble det vanlig med 4-6 siders historier. I takt med dette ble ideene stadig mer outrerte.
Materialet i boka er ferskt; de siste sto på trykk i Nemi nr. 3/2016 (nr. 4/2016 kom denne uka), og presentasjonen er ganske enkel: Lite tekst og grafikk på permene, ingen undertittel eller nummerering, og kort forord. Ida selv leverer en litt lenger artikkel midtveis i boka. I Lulu-ånd er dette ikke noen nøktern og saklig redegjøring for tegneteknikker eller ideprosesser, men bare viltert og fabulerende tankespinn om «sprellets filosofi» og «saftighet». Noen venner og kolleger har dessuten bidratt med ymse tolkninger bakerst i boka. Ellers taler materialet for seg selv. Jeg prøver å forklare seriens premiss som best jeg kan, men sprell kan ikke egentlig forstås med ord; sprell kan bare oppleves. Og Ida Neverdahl er en serieskaper som må oppleves.
Gelé
Av Ida Eva Neverdahl
Forord av Øystein Runde
ISBN 978-82-92796-34-4
160 sider
269 kr.
Minuskel forlag/Kickasscomics

EPISODISKE EVENTYR <- Eldre | Nyere -> STERKT OG TANKEVEKKENDE