Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

STERKT OG TANKEVEKKENDE ( 3.06.16 )

I en selvutgivelse tar Anja Dahle Øverbye for seg sin egen kamp mot kreftsykdommen.

Av: Kristian Hellesund

En av fjorårets beste norske tegneserieutgivelser var «Hundedagar» av Anja Dahle Øverbye. Dette var en flott oppvekstskildring med selvbiografiske trekk, der Dahle Øverbye blant annet fokuserte på vennskap, pubertet og utestenging.

«Hundedagar» var Anja Dahle Øverbyes debutbok. Tidligere har hun bidratt til flere utgaver av antologien «Forresten», og hun har også publisert tegneserier på nett. «Hei, er det du som har kreft?» er en samling av selvbiografiske tegneseriesider, som Anja Dahle Øverbye tidligere har lagt ut på bloggen sin. I heftet følger vi Dahle Øverbye fra en tilsynelatende vanlig legetime til diagnose og gjennom kreftbehandling. Det er serieskaperen selv som står i sentrum, og hun er både utleverende og svært ærlig i sin fremstilling. Hun filosoferer over livet, bakser med trivialiteter, undrer seg over morsrollen og tynges ned av tanker om sykdommen og døden. Alt dette gjør at «Hei, er det du som har kreft?» fremstår som svært tankevekkende og emosjonell lesning.

Anja Dahle Øverbye arbeider med blyant, og sidene er ført i en lekker, men naïvistisk stil. Grafisk sett arbeider Dahle Øverbye uten et tradisjonelt ruteoppsett, men lay-outen fungerer veldig godt . Formen og streken gir budskapet en ekstra nærhet, og blyantbruken underbygger det váre i en persons kamp mot en dødelig sykdom.

«Hei, er det du som har kreft?» er tøff lesning, men heftet viser at Anja Dahle Øverbye er en særdeles dyktig forteller med en utgivelse som fortjener å bli lest. Heftet er selvutgitt, og det kan kjøpes fra hjemmesiden til serieskaperen eller gjennom bokhandelen Tronsmo i Oslo. Anbefalt!

«Hei, er det du som har kreft?»
Av: Anja Dahle Øverbye
24 sider
50 kroner
Eget forlag (anjadahle.com)

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 24. mai 2016.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)