Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FRAGMENTER AV FAMILIEN (12.06.16 )

Tegneseriene til OCX-gjester Halfdan Pisket og Max Andersson har ganske forskjellige uttrykk. Men begge har det til felles at er direkte inspirert av familien.

Av: Trond Sätre


F.v. Halfdan Pisket, Max Andersson og ordstyer for kvelden, Flu Hartberg

Seriemord på OCX 2016 gikk av stabelen fredag kveld, og var i sin helhet dedikert til å analysere og prøve å forstå verkene til to av hovedgjestene, danske Halfdan Pisket og svenske Max Andersson. Umiddelbart er nok Piskets serie den letteste både å forklare og forstå. Han har skrevet og tegnet en trilogi om faren, som har opplevd å være på laveste nivå i det danske samfunn, en kriminell asylsøker. Kriminelle asylsøkere står lavere på næringskjeden enn terrorister, hevder han. Fra han var fem år ble han fortalt hva han skulle si når noen spurte ham om faren – at han var en trygdet gatefeier. Ikke noe stas det heller, men bedre enn sannheten, mente omgivelsene til lille Halfdan Svenningsen – For det var det han het på den tida. Navnet var også en del av løgnen.

Filmen «Scarface» var det som inspirerte Halfdan til å fortelle den sanne historien om faren. Da han første gang så filmen, skjønte han riktignok ikke at filmen ikke mente å portrettere hovedpersonen i et positivt lys… «Den sanne historien» er forresten å ta litt hardt i. Halfdan måtte dikte mye av detaljene selv, for som han sier det: Denne tegneserietrilogien er 400 sider basert på intervjuer av en mann som ikke snakker om følelsene sine. Faren er visstnok en mann av få ord. Så det handler mer om å fortelle en god historie enn fortelle en sann historie, innrømmer han.

Forholdet hans til tegneserier som uttrykksform og kultur er ganske pragmatisk. Anmeldere har skrevet at de gråt da de leste seriene mine, for meg var det som å gå på supermarkedet, sier Halfdan. Han bare tenkte på å lage en side om dagen, og han tegner serien så bra som han realistisk kan gjøre. Om sitt forhold til danske tegneserieliv svarer han at for tre år siden, like før han selv begynte med dette, fantes det ingen tegneserier i Danmark. Ikke for hans del. Når finnes det masse.

Max Andersson kom nylig ut med sin første tegneseriebok på over et tiår, Utgrävningen. Han er også filmskaper, noe som tydeligvis tok mye av hans tid, men comebacket hans ble bejublet av bransjen. Max har en litt annen bakgrunn. Han var født i Lappland, og vokste opp på en gård i Öland der familien hans prøvde (og mislyktes med) å få et lite gårdsbruk til å gå rundt. I voksen alder flyttet han til Stockholm (i dag bor han i Berlin) og mistet kontakten med familien, men de dukket stadig opp i drømmene hans. Dette inspirerte ham til å lære seg en teknikk for å huske drømmer. Og det er mørke, morbide drømmer han har hatt. Mange av dem er direkte marerittaktige, uten at de nødvendigvis var mareritt da han drømte dem. Anmelderne nevner ofte Freud i samband med seriene hans, noe som Max tilsynelatende ikke har noe imot; han beundrer selv Freud.

Max hevder også at han bruker like mye tid på å skrive som å tegne – Ikke minst til å kutte ned, velge hva han kan bruke og ikke bruke før han tegner serien. Mye tid går også med til komposisjonene. Å tegne ser det morsomme, hevder han, og forholdsvis lett.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)