Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

«ROBINSON» I HELVETE (11.06.16 )

La alt håp fare du som kommer inn her – med mindre du får delta i en realityserie! Serienett har snakket med Jey Levang og C. Vinter, jentene bak nettserien «Hell(p)”

Av: Trond Sätre


F.v. Jey Levang og C. Vinter på stand under Comnicon i Stavanger

Jey og C. møttes på Forus vidergående skole i Sandnes, hvor de oppdaget at de hadde felles interesser. Det begynte med at de skrev noveller som de leste for hverandre, og oppdaget at de likte måten de utviklet historier på. Så det føltes bare naturlig å samarbeide. Hell(p) er den første lange serien de har laget sammen, men i tillegg står de bak antologien Falcomi, og Jey har bidratt med korte tegneserier i andre antologier, og også i magasinet Pegasus.

Hell(p) handler i korthet om en gjeng som er kommet til helvete, og de er med i en konkurranse om å komme til himmelen! En slags «survival game»-aktig serie, forklarer jentene. – De skal gjennom en hel masse utfordringer, og du får se hvordan dette helvetet er som vi har skapt, bli kjent med karakterene, og hvordan de takler denne situasjonen. Og kanskje at du ikke skal dømme ei bok etter omslaget; vi har prøvd veldig hardt å få fram at karakteren kanskje er noe annet enn du tror i begynnelsen. Du vet ikke helt motivene deres, og du vet ikke helt hvordan de egentlig er. De er jo alle i helvete, og de er jo der av en grunn. Når du begynner å lese en bok er det gjerne slik at du sympatiserer med hovedkarakterene, og du setter deg inn i deres følelser, men senere kommer det kanskje fram at oi, den karakteren var kanskje ikke så god likevel.

På spørsmål om litterær eller teologisk inspirasjon, svarer Jey: – Det er nok mest underbevisst inspirasjon. Jeg var jo fra før av interessert i ting som demoner og helvete, så jeg hadde jo litt bakgrunn. Men av en eller annen grunn er det nesten som om jeg går vekk fra researchen fordi jeg vil at det skal være vår versjon. Kanskje det er underbevisst inspirasjon. Typiske demoner har gjerne horn og hale og gjerne rare kroppsfunksjoner; gjerne mange øyne og sånn. – Vi skrev jo begge bacheloroppgavene våre på hver vår part, legger C til – Du skrev din på demoner og helvete, jeg skrev min på engler. Så vi har mye interesse på disse feltene fra før av, men vi prøver kanskje aktivt å bruke ting som ikke er allment, så det blir mer vår versjon.

Et uunngåelig spørsmål når to personer er kreditert for en tegneserie uten nærmere spesifikasjoner: Hvem gjør hva? Jey tegner, men de to serieskaperne har valgt å ikke skrive hvem som har gjort de forskjellige detaljene, for egentlig er det ikke en veldig klar linje på hvem som gjør hva. De utvikler konseptet og historien gjennom diskusjon, og de har ikke et script. I stedet utvikler de tegneserien i form av et storyboard. Karakterdesign har C. gjort mange av.

Det har vært perioder hvor C. Vinter har storyboardet nesten alt, mens jeg bare tegner, forteller Jey videre, – og så er det andre perioder hvor jeg har gjort mesteparten av det. Men så er det alltid stadiet der vi diskuterer historien og plottet, og det må vi gjøre sammen. Hadde jeg gjort det alene så hadde jeg hele tiden vært nødt til å spørre: Hva synes du? Det blir en diskusjon ut av det uansett.

Selv om Hell(p) nå er utkommet i bokform, er det fortsatt nettet som er seriens viktigste distribusjonskanal. Vi skal søke om å få være med en nettside som heter Hiveworks , forteller Jey. – Den er «host» for mange tegneserier, et slags kollektiv. De drar til lesere, det er mange som følger denne hjemmesiden. Da kan en også tjene litt penger på det hvis en får lesere. Men generelt er det ikke et pengeprosjekt, det er mer en øvelse for oss å lage tegneserier, for det visste vi at vi hadde veldig lyst til å gjøre. Vi la det ut på nettet, og så har det bare vokst derfra. Vi har jo ambisjoner om å få flere lesere, men vi hadde ikke trodd vi skulle få det publisert, for eksempel.

Serien har fått noe som likner en fanbase på nettet. Jentene anslår av serien har 2000 lesere – 1800 på Taptastic og 160 på Smackjeeves Pluss en del følgere på Deviant Art også. Fordi Hell(p) er på så mange plattformer er det vanskelig å si hvor mange som leser den.

Tilbakemeldingene er positive, kan serieskaperne fortelle. – Folk sier at de elsker det, og er veldig engasjerte i karakterene og historien. De er overrasket, de synes det er spennende, og det er det vi ville. Mange er nok også overrasket over stilen, for det er mange webserier som er veldig «clean», med digital fargelegging, og det er fint, veldig mye online er fint. Men vår stil er mer «grungy», karakterene er stygge, rett og slett, ekle og noen er jo badass, men de er liksom ikke sånn «handsome, shiny», muskuløse, clean-shaved karaktertyper, og det er noe som mange bemerker, at det er veldig annerledes stil.

Jey Levang og C. Vinter har stand på OCX denne helgen, samt på Desucon i Lillestrøm senere denne måneden.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)