Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KOMPLETT, MED KONTEKST ( 2.07.16 )

Om du trenger litt ekstra å lese på til sommerferien, kan et par komplette årganger med Rocky være et godt alternativ.

Trond Sätre

Etter årevis med magasiner, blader og bøker igangsetter Bestselgerforlaget jobben med å samle Rocky – Rockypedia – og begynner med de to første årgangene, 1998 og 1999. Selv om Rocky-bladet stadig kommer med repriser på «klassikere», får jeg sjelden noen veldig klar føling med hvordan serien var i sine yngre dager fra disse. En sjanse til å lese hele årganger om igjen ga meg ny innsikt.

Rocky er i veldig stor grad et produkt av 90-tallet, selv om serien oppsto sent på tiåret. Populærkulturelle referanser, dype samtaler om det meningsløse, snakk om sex, og klager på over at en ikke får nok sex eller i alle fall feil sex, går hyppig igjen. Jeg snakker ofte om at humoren i Rocky er så verbal (på godt og vondt), og slik var den i grunnen alltid. Men visuelle gags var det riktignok mer av seriens tidlige år, inkludert et par som var ganske treffende. I en veldig tidlig stripe, fra New York-sekvensen i 1998, blir Rockys angst for pøbelen i Harlem illustrert ved at han forstiller seg selv i en kokende gryte omgitt av kannibaler. Men som boka tydelig får fram, var de visuelle gagene sporadiske, og etter hvert valgte Kellerman å holde seg til sine sterke sider som humorist.

Men det er ikke tvil om at det er mer som skjer i disse gamle stripene. Rocky fører en omflakkende tilværelse; han har aldri en plan, og det går så vanligvis så ille som det kan gå: Han havner stadig i både pengenød og i bråk, og framfor alt får han for lite sex med damer han vil ha, og for mye med damer han ikke vil ha.

Også på 90-tallet tegnet Kellerman for svenske Pyton, og var til og med sjefsredaktør i bladet en periode. Dette reflekteres i de tidlige stripene, der Rocky litt motvillig tar jobben som redaktør for et blad ved navn «Ruka» Men selv om han uttrykker forakt for bladets underbuksehumor, kan det virke som om Rocky var påvirket av stilen. Vitser som kroppsfunksjoner, særlig urinering, er hyppige, og flere av dem er veldig grafiske. Spekulative kan de imidlertid ikke kalles, stort sette speiler de bare Rockys livsstil.

Det er også tendenser til meta og absurd og humor i de tidlige stripene. Et innslag som dukker opp noen ganger i disse to først årgangene, men som aldri gikk noe sted, er pausefuglen. Første gangen dukker han opp for å distrahere leserne mens Rocky ligger døddrukken og bevisstløs på et toalett. Fuglen dukker opp et par ganger til, men det blir raskt tydelig at Kellerman ikke har så veldig god bruk for den lenger, ettersom serien beveger seg gradvis mer og mer bort fra det bisarre. Det ble mindre og mindre eksperimentering i Rocky i løpet av disse to første årene. I ettertid føles det litt som et savn, selv om serien i større grad begynte å fokusere på sine sterke sider.

Sammensettingen av Rockypedia er preget av kvantitetstenking; for å få plass til to årganger i et relativt hendig format er stripene trykket i et format som er leselig, men ikke optimalt med tanke på den store tekstmengden i en gjennomsnittlig serierute. Ellers merker en seg en spesiell gimmick i boka – Den har et stikkordregister. Dette kunne vært nyttig med tanken på alle de populærkulturelle referansene, men virker påtvunget, særlig ettersom registeret også inneholder ord som er funnet på til serien. Mer nyttig er kommentarene som Martin Kellerman har lagt til, der han forteller om hendelser i sitt eget liv på denne tida og hvordan de står i kontekst til Rocky-stripene. Men redaksjonen har ikke brukt disse på en mest mulig formålstjenlig måte. Kommentarene er listet opp i to bolker, en for 1998 og en for 1999. En bedre bruk hadde vært å nummerere stripene som det vises til og knytte disse til et fotnoteregister. Kellerman har skrevet kommentarene i fotnoteform, så det kan være at han trodde der var slik de skulle brukes. I stedet får vi noe som kan kalles for et halvgjort kople-selv fotnoteregister.

Men å få konteksten i stripene gjør dem uansett både mer underholdende og mindre forvirrende, særlig med tanke på det mer omflakkende og planløse livet som Rocky (og i litt mindre ekstrem grad, Kellerman selv) førte på den tida. Denne sommeren finner du ikke noen tegneserieutgivelse som gir mer lesing og høyere underholdningsverdi for pengene enn dette krasjkurset i den unge Rockys hardeste(?) år.

Rockypedia bind 1
Av Martin Kellerman
ISBN 7023060024819
170 sider
159 kr.
Bestselgerforlaget/Pelikanen Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)