Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NYANSER AV BLÅTT (11.07.16 )

I år fyller CBK fyller 15 år. Serienett har sett på de to nyeste publikasjonene fra denne svenske utgiveren som søker internasjonal innflytelse.

Trond Sätre

Siden 2001 har C’est Bon Kultur (CBK), etter eget utsagn, «arbeidet for en mer variert og spennende tegneseriekultur i Sverige». Dette har de gjort blant annet ved å ved å arrangere utstillinger, forelesinger, og en egen festival – AltCom i Malmø

Men flaggskipet er antologien C’est Bon Anthology, som utkommer mellom to og fire ganger i året. Den begynte som en fanzine i 2001, og ble etter hvert til en antologi for alternative tegneserier. Skjønt ikke hvert nummer er en antologi, som dere snart skal se; flere av utgivelsene er solopublikasjoner. Vi skal i denne omtalen ta for oss de to nyeste utgavene av CBA, som er eksempler på henholdsvis antologi og soloprosjekt.

CBA Vol 32 – Blue Beginnings er en antologi i albumformat, ikke ulikt Forresten i Norge. Utgiverne kaller som sagt dette for internasjonale antologier, så utgivelsene er selvsagt på engelsk. Innholdet prøver også å være internasjonalt, skjønt av ti bidragsytere (inkludert den meksikanske forsidetegneren, Ines Estrada) er fem svenske.

Jeg fikk også anledning til å lese den forrige antologien fra CBA, A New Hope, men velger å fokusere på Blue Beginnings . Delvis fordi den er nyere, men også fordi den er et greit sted å begynne med, ettersom antologien er kortere, og de fleste historiene er lettere å forstå og komme inn i.

Dessuten er nivået er høyt, og bidragene er svært allsidige, ikke minst på det grafiske plan. «Blått» er ment å være tema for albumet, noe redaktøren prøver å understreke i forordet. Temaet er ikke helt konsekvent, men en viss melankolsk stemning går igjen i samlingen.


Bad Dream

Alexander Robyn fra det belgiske «Tieten Met Haar»-gruppa (som ofte har stand på OCX) har laget en grafisk kreativ, surrealistisk krimhistorie, «Bad Dream». Den ser da også ut som en forvirret drøm, og disse trekkene blir understrekt av virkemidler som feilstavet skrivemaskinsfont, utflytende og kraftige farger, skisseaktige figurer og en løs og forvirrende historie.


Monsoon

Deretter følger fire svenske bidrag på rad. «You Should Be There» av Hanna Alfredsson er en enkel og direkte historie om savn, mens «1/2/3» av Marie Tillman er en misantropisk gagserie veldig mye i samme stil som Nina Hemmingsson – Bare enda dystrere. Noe mer abstrakt er Anna Ehrlemarks «Wake Up», selv om poenget i serien ikke er så vanskelig å ta. «Monsoon» av Ylva Oknelid er antologiens best svenske bidrag; en serienovelle om valget mellom gamle og nye minner. Oknelids blyantstrek er vakker og stemningsfull.


Manga

Den serbiske kunstneren Dzaizku bidrar med tre av sine industrielle kunstcollager, og svensk-jugoslaviske Nicolas Krizan med en ensider om bluesens historie. Antologiens lengste historie, «Manga» av venezuelanske Mauro Trotta har tydelige metafiksjonelle overtoner; den handler om en venezuelansk serietegner som er i Tokyo, sammen med sin stadig mer utålmodige kjæreste, for å lage den store mangaen. Serien leker seg med manga-formatets normer, men mislykkethet er serien tema framfor alt. Med enkel streker formilder Trotta en følelse av uunngåelig fiasko alt før dialogen begynner å peke i samme retning. Det finnes andre serier i antologien som formilder «blå» stemning på en mer direkte måte enn denne serien, men ingen av dem gjør det med like stor patos.


Walter

Men antologiens best serie er «Walter» av polske Anna Krzton en serieskaper på vei opp. Hun har en fantastisk livfull og kraftig strek som på en svært overbevisende måte levendegjør minnene hennes. I «Walter» ser hun nemlig tilbake på sommerferiene hos besteforeldrene på landsbygda gjennom en serie med korte, gjenskapte minner. Ingen overtydelig sentimentalitet, men definitivt en følelse av melankoli og savn som stadfester det gjennomgående temaet i antologien.

C’est Bon Anthology vol 33 – Repeat Offenders av amerikanske Julia Scott er en separat utgivelse, og ikke en tegneserie, men jeg trekker den fram fordi den tilhører samme album/bokserie, og fordi den har et eksperimentelt uttrykk som passer inn her. Dagbokessays fra en tenkt(?) småkriminell tenåringsjente blandes sammen med popkunst. Scotts fascinasjon for det hun kaller «animert popkultur» kommer til uttrykk gjennom vegg-til veggcollager over populære tegnefilmskurker og-antihelter fra Skeletor og Ursula til Beavis & Butt-Head. Scott setter figurene inn i en ny og forstyrrende kontekst, og reflekterer over skurkens og antiheltens plass i vår bevissthet, men framfor alt utmerker hun seg som en dyktig essayist som skifter uanstrengt mellom fandenivoldsk gatekred og intelligent refleksjon.

CBA Vol 32 – Blue Beginnings (heftet)
Av diverse. Redaktør: Oskar Aspman
ISBN: 978-91-87825-07-1
68 sider
50 SEK
CBK

C’est Bon Anthology vol 33 – Repeat Offenders (innbundet)
Av Julia Scott
ISBN: 978-91-87825-08-8
68 sider
150 SEK
CBK

CBK Comics hjemmeside

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)