Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MED SUPERSKURKER I HOVEDROLLENE (30.07.16 )

Det er bare en uke igjen til kinopremieren på Suicide Squad. Lars Bendik Furnes har analysert tegneseriens historie og konsept.

Av: Lars Bendik Klev Furnes

Av alle DCs superheltserier ble Suicide Squad valgt ut til å være den tredje filmen i DCs nye cinematiske univers, etter Man of Steel (2013) og Batman v. Superman: Dawn of Justice (2016). Den har norgespremiere 5.august 2016. I denne artikkelen vil jeg fortelle om hvordan konseptet startet, og hvordan dette har utviklet seg. Og siden Suicide Squad har hatt en stor mengde med ulike superskurker i årenes løp, vil jeg her fokusere på de personene som er å se i den kommende filmen.

De ulike versjonene

Pre-Crisis, Post-Crisis og New 52

«Pre Crisis» er perioden fra DC Comics’ aller første tegneserier dukket opp på 30-tallet, og frem til 1986. Problemet med disse var at mange av hovedpersonene ikke hadde fått skikkelige bakgrunnshistorier om hvordan de ble til, og de hadde bare dukket opp uten videre. I tillegg hadde noen av figurene alternative tidslinjer. I 1985 ville DC Comics gjøre noe med dette problemet, og de startet serien Crisis on Infinite Earths (1985-1986). Her ble alternative tidslinjer fjernet, unødvendige bipersoner avlivet, og mange sentrale superhelter fikk skikkelige bakgrunnshistorier. Men i 2011 kom New 52, som foretok en ny, enorm reboot av hele denne ‘hogget-i-stein-epoken’. Mange superhelter fikk helt nye bakgrunnshistorier, og nå var det klart for helt nye fortellinger. Suicide Squad er sterkt preget av disse tre epokene.

Pre-Crisis

Den aller, aller første Suicide Squad-historien ble publisert i The Brave And The Bold nr.25 i 1959, av forfatter Robert Kanigher og tegner Ross Andru. Det dreide seg om at kommandosoldater, ledet av Rick Flag, gjorde ‘hysj-hysj-oppdrag’ for regjeringen. Oppdragene var å drepe gjenoppståtte dinosaurer og andre lignende monstre som skjulte seg i ødemarkene. Serien varte ikke særlig lenge.

Post-Crisis

Men i 1987 ble dette konseptet blåst nytt liv i. Da kommer forfatter John Ostrander på banen med en helt ny vri: Fengselsbestyrer Amanda Waller får, etter president Reagans godkjennelse, fullmakt til å danne gruppen Suicide Squad, som også kalles for Task Force X. Gruppen består hovedsakelig av skurker fra Batmans univers, og de loves kortere fengselssoning om de gjør oppdrag for regjeringen, som er mer i retning av krigsoppdrag/spionasje over hele verden.

New 52

Men det var med The New 52 at populariteten virkelig skjøt i været. For da fikk Harley Quinn en ledende rolle, og ble et stort trekkplaster. Samtidig som at Ostranders konsept er beholdt, inkludert Amanda Wallers rolle. Med forfatter Adam Glass og en rekke tegnere holder denne serien seg gående den dag i dag der flere nye utgivelser planlegges.

De ulike karakterene

Som nevnt har en rekke superskurker vært inn og ut av Suicide Squad, og jeg kommer til å presentere de som er å se i filmen. Merk også at filmadaptasjoner ofte tar seg friheter med hensyn til tegneserieopphav. Mens det også finnes mange eksempler på at filmselskapet har rådført seg grundig med opphavsmennene.

Deadshot

Spilles i filmen av Will Smith. Floyd Lawton er en leiemorder som kler seg i en heldekkende rustning, med mitraljøsegevær festet til armen. Og han har et spesiallaget kikkertsikte på øyet slik at han aldri bommer. I Post Crisis-eraen kom Lawton fra en rik familie og hadde en Playboy-aktig væremåte. Men etter New 52-eraen fikk vi en ny bakgrunnshistorie: Han vokste opp i Gothams slumstrøk Narrows. Foreldrene var lutfattige, men en gledens dag kom faren hjem og fortalte at han hadde fått jobb ved den kjemiske fabrikken Ace Chemical Plant (Samme fabrikk der Jokeren ble til). Heretter skulle faren tjene penger, slik at Floyd kunne få skikkelige tegneblyanter i stedet for kullpinner fra ovnen(!) Floyd drømte vekk elendigheten med en fillete westernbok han hadde lest tusen ganger før. En dag ble hele familien drept av gangstere, men Floyd overlevde fordi han satt og leste denne boken på rommet sitt. Floyd har siden bebreidet seg selv fordi han leste den boken akkurat da. Hva om han kunne ha avverget det hele? Som voksen tok han jobb som leiemorder, og kalte seg ‘Rain Man of Lead’, siden han klarer å huske alle sine ofre og hvor mange kuler de fikk. Han ser på seg selv som en svært dedikert leiemorder, der det ikke bare dreier seg om penger, men svært sammensatte problemer og årsaker.

Harley Quinn

Spilles i filmen av Margot Robbie. Harleen Frances Quinzel kom fra en stor familie, men foreldrene overså henne, og ga henne ikke den skikkelige omsorgen et barn trenger. Dette gjorde henne bare sterkere, hun skulle virkelig bli til noe. Hun ble i voksen alder ferdigutdannet psykiater, og ønsket en stilling som var svært utfordrende, og langt utenfor komfortsonen: Psykiater ved Arkham Asylum. Der behandlet hun Jokeren, som hun så gjerne ville hjelpe. Men hun levde seg såpass dypt inn i hans person at hun ble forelsket. Og ikke nok med det, hun ville bli hans følgesvenn og ledsagerske. Derfor hjalp hun ham med å rømme, og kledde seg i et harlekinkostyme. Og selv om hun gjør alt for å hjelpe ham i tykt og tynt, kan hun ofte få en del ørefiker.

Rick Flag

Spilles i filmen av Joel Kinnaman. Rick Flag er en tapper kommandosoldat som leder Suicide Squad-gjengen. Selv er han en redelig mann med klare holdninger på rett og galt. Det var hans far, Richard Montgomery Flag, som ledet Suicide Squad i Pre Crisis-perioden.

Amanda Waller


Den opprinnelige Amanda Waller (ovenfor) var mannhaftig og kraftig bygd, i kontrast til den sexy New 52-Waller

Spilles i filmen av Viola Davis. I Post Crisis-perioden får vi vite at hun kom fra en fattig og hardtarbeidende familie i Chicago, og at hun klarte å få toppkarakterer ved universitetet for så å bli fengselsdirektør i Louisiana. Hun ble siden en agent for den amerikanske regjering, og styrte en gruppe kalt Team 7. Der hadde hun en kjæreste, Duren, som ble drept av terroristen Regulus i Malaysia. Dette satte sitt preg på henne, hun sverget på å hevne Regulus. Deretter gikk hun til sjefen sin med idéen som senere ble til Suicide Squad.

Captain Boomerang

Spilles i filmen av Jai Courtney. Digger Harkness er en australsk kriminell som ikke bare har kjempet mot Batman, men også The Flash. Han er (selvsagt!) en ekspert på boomerangkasting som han bruker på motstanderne sine, og er kjent for sin arrogante og sleipe adferd.

El Diablo

Spilles i filmen av Jay Hernandez. Chato Santana er en mann med pyrokinetiske evner, som gjør ham i stand til å tenne fyr på ting med bare nevene. Selv om han er kriminell, er han opptatt av at uskyldige (i hans øyne) ikke må dø.

Killer Croc

Spilles i filmen av Adewale Akinnuoye-Agbaje. Waylon Jones ble født med en hudsykdom som ga ham krokodilleaktige trekk. Dette førte til at han ble et utskudd som gjemte seg i Gothams underverden, der han havnet på den kriminelle løpebane.

Enchantress

Spilles i filmen av Cara Delevingne. June Moone er en kvinne med egenskapene til en heks (derav navnet, ‘enchantress’ er ‘heks’ eller ‘trollkvinne’ på engelsk). Hun ønsker å holde denne egenskapen i sjakk, og vil helst «kureres». Og siden hun motvillig har havnet på skråplanet, er hun tilbudt å få bli med i Suicide Squad for å få kortere soning, men også på sikt å kurere heksetilstanden sin.

Katana

Spilles i filmen av Karen Fukuhara. Tatsu Yamashiro ble født inn i en samuraiklan, og er oppkalt etter det japanske sverdet ‘Katana’. Hun er en topptrent samurai, og med sitt sverd kan hun fange sjelene til dem hun dreper.

Slipknot

Spilles i filmen av Adam Beach. Christopher Weiss/Slipknot går kledd i et bøddelinspirert kostyme, og har som våpen et spesiallaget tau formet som en renneløkke. Disse tauene er det vanskelig for ofrene å komme seg løs fra.

Utviklingen i Suicide Squad

Post Crisis

Ostranders aller første nummer, Suicide Squad: Trial By Fire (1987), har en bifortelling fra Pre-Crisis-eraen som er koblet til Post Crisis-eraen, nettopp for å forklare leserne hva det egentlig startet som. Amanda Waller er på besøk i Det Hvite Hus, hos president Ronald Reagan. Hun gir ham en arkivmappe samtidig som hun muntlig briefer ham om saken: Like etter andre verdenskrig, på 50-tallet, fikk en gruppe kommandosoldater behandling. Dette fordi de hadde en rekke psykiske senskader som følge av krigstraumer fra kamp mot tyskerne. De var utstøtt av samfunnet og hadde ingen velferdsgoder. Derfor fikk de en mulighet til å gjøre seg uunnværlige: Å tjene til livets opphold ved å gjøre oppdrag for regjeringen. Men siden de var så ustabile, trengte de å bli ledet i riktig retning, av den høyt dekorerte Richard Montgomery Flag. Det var såkalte ‘hysj-hysj-oppdrag’ som gikk ut på å drepe monstre i ødemarkene.

Men så kommer Waller til sakens kjerne overfor den utålmodige Reagan: Hun er daglig leder for høysikkerhetsfengselet i Belle Reve i Louisiana. Der sitter en rekke farlige kriminelle fengslet. Men hun klarer å se det menneskelige i dem, og vil gi dem en gulrot for å få kortere soning: Hun mener de ikke har noe å tape på det, så lenge de sitter inne. Og hun trenger en gruppe med uunnværlige agenter. Fengsler er fulle av folk som kan ha unike egenskaper de kan bruke til noe nyttig. Og det koster samfunnet dyrt å oppbevare dem i fengsel år etter år. Så hvorfor ikke la dem bidra til samfunnet? Reagan svarer: «For now, I’m willing to give it a try.» Men det viser seg at Waller ikke alltid klarer å holde dette løftet; mange av fangene, særlig Deadshot, har vært i Suicide Squad siden 1987 frem til i dag.

De første medlemmene i gruppen til Waller var Rick Flag, Captain Boomerang, Enchantress, Blockbuster, og Bronze Tiger.

Fengselspsykiateren Dr. LaGrieve undersøkte om de var sterkt nok rustet til et så farlig prosjekt. Og akkurat som den senere Harleen Frances Quinzel, holdt hun på å leve seg for mye inn i personene. Da fikk hun en advarsel av overlegen.

Captain Boomerang opponerer mot autoriteter, ikke minst hvis det er kvinner som skal bestemme. Enchantress har vansker med å gli inn i folkemengder og gjøre seg anonym, og vi får innblikk i noe svært viktig ved Deadshot som er avgjørende for New 52-eraens forhold til Harley Quinn: Han sier til psykiateren sin at han ikke klarer å være i forhold med kvinner, og at det er mange kvinner han ikke liker. Også han har disiplinærproblemer der han opponerer mot både Rick Flagg og Amanda Waller.

New 52 og Suicide Squad (perioden 2011-2016)

Suicide Squad s hovedkvarter er i det før nevnte høysikkerhetsfengselet i Belle Reve i Louisiana. Dette kalles for «The largest supervillain supermax prison in the world». De sitter på mørke glattceller døgnet rundt, noe som kanskje motiverer dem til å utføre oppdrag for Waller ute i frisk luft for å gjøre. Men det finnes en viktig sikkerhetsforanstaltning: Hver av dem har fått skutt inn en mikrobombe i nakken. Trusselen om å bli sprengt er alltid der om de skulle tenke på rømning. Waller overvåker dem med ‘usynlige kameraer’ som er overalt, hvor enn de ferdes.

De har også store vansker med å gli inn i en folkemengde, når de er i Madisonville i Louisiana: King Shark (noe lignende Killer Croc, han er i stedet et ‘hai-menneske’) slår seg løs i en hønsegård, mens Harley Quinn med sine påfallende klær, vekker oppsikt på matbutikken.


Duela Dent

En viktig rød tråd gjennom hele utviklingen fra 2011 til i dag, er Harley Quinns lengsel etter Jokeren, som ingen vet hvor er. Hun elsker ham over alt på jord, og leter etter ham. Så desperat er hun, at hun ved en anledning klarte å få nakkebomben deaktivert, og rømte til Gotham for å finne ham – uten hell. Ryktet går på at noen har kuttet av fjeset hans, og at dette fjeset rant ned en elv der det ble plukket opp av den gale kvinnen Duela Dent. Hun bruker dette Jokerfjeset som en ansiktsmaske og påstår hun er datteren hans, og dette gjør Harley rasende. De to er bitre fiender. Enda verre blir konflikten i New Suicide Squad vol.1: Pure Insanity (Ryan 2015) når Harley får et vikarierende oppdrag. Spørsmålene blir: Er Jokeren død eller levende? Stammer ansiktsmasken til Duela virkelig fra Jokeren?

Kjekkasen Floyd Lawton/Deadshot blir Harleys surrogat for Jokeren. For hvert kjærtegn skyver han henne bort og fnyser. Men til gjengjeld gir hun seg aldri. Plastic Man-kopien Yo-Yo er begeistret for henne og flørter, men hun avviser ham. De eneste mennene Harley liker er Jokeren og Deadshot, og intrigen er slik:

-Deadshot misliker flørtingen hennes, men til gjengjeld er han snill med henne og et lojalt gruppemedlem.

-Jokeren liker derimot flørtingen hennes, men til gjengjeld er han voldelig mot henne.

Og det er klare konflikter i gruppen, selv om samarbeidet for så vidt fungerer: Deadshot krangler stadig med Captain Boomerang, og begge to har disiplinærproblemer overfor Waller. Deadshot irriteres stadig over flørting fra Harley Quinn. Harley liker Deadshot og skjønner ikke helt hvorfor hun får kalde skuldre, men hun har derimot et brennende hat mot Duela Dent. Viktig er det å få frem at Duela har vært i gruppen svært få ganger; hun er en av mange vikarierende medlemmer.

Et svært avgjørende vendepunkt finner sted i Suicide Squad vol.5: Walled In (Kindt 2014), der Waller har et møte med en av de administrative lederne for Pentagon. Hun får ordre om at Suicide Squad heretter skal ta en ny retning, de skal bare utføre farlige utenlandsoppdrag. Waller velger ikke lenger gruppens oppdrag (selv om hun fremdeles er deres nærmeste overordnede), det er det regjeringen som gjør heretter. Tegneserien skifter navn til New Suicide Squad.

Avslutningsvis

Med innføringen av Comics Code Authority på 50-tallet fikk ikke tegneserier lov til å portrettere skurkene som hovedpersoner. Den gradvise avviklingen av dette sensursystemet har gitt tegneserieskaperne friheten til å lage nettopp slike serier som Suicide Squad.

Men så må vi også ha i mente at mange av Batmans fiender er svært komplekse og sammensatte. Mange av dem har hatt en vond fortid de bærer på, og flere av dem har vært gode borgere før de ble kriminelle. Så da kan det bli spennende å se hvordan den kommende storfilmen portrettere tegneserienes superskurker.

Les også:
Serie til film: Suicide Squad

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)