Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ZOOMER: ANSTALTEN ( 2.08.16 )

Til lærerværelset og forbi! I august presenterer vi et knippe av albumutgivelsene til danske Zoom.

Trond Sätre

Så vidt jeg vet er dette første gangen at den franske humorserien Les Profs er utgitt i Norden. I Frankrike kan serien sies å være noe av en institusjon; den har kommet med et album i år siden 2000, og har avlet to realspillefilmer (2013 og 2015), hvorav den første var det årets største kassasuksess på franske kinoer.

Anstalten tilhører gagserie-generasjonen innen fransk-belgiske tegneserier; en side, en punchline. Forfatter Errox (Giles Corre) fikk sitt gjennombrudd med serien, selv om han også har arbeidet med mye annet. Tegner Pica (Pierre Tranchand) har litt lenger fartstid; trofaste medlemmer av Tegneseriebokklubben (1985-1994) har muligens et svakt minne om to av seriene han tegnet i sin ungdom, og som ble trykket i Tegneseriebokklubben, nemlig Lovinda og Smith & Wesson.

På grunn av samtrykk begynner Zoom med det femte albumet i serien, uten at dette innebærer noe kontinuitetsproblemer. Faktisk åpner albumet med en tresiders sekvens som gir en grei presentasjon av hovedpersonene, så dette var i grunnen et veldig bra sted å starte.

Som den franske originaltittelen ganske riktig antyder, har serien fokus på lærerne. Ikke alle gagene finner sted på selve skolen en gang, og noen av dem involverer lærernes ektefeller og/eller ferier. Den danske tittelen antyder at serien handler mer om selve skolen, og er nok en smule tabloid. Det hjelper selvsagt at forsiden gir en litt spisset framstilling av den kaotiske situasjonen på skolen. Serien sympatiserer definitivt med lærerne, samtidig som humoren, nesten uten unntak, går ut over dem.

Rene gagserier har aldri vært fransk-belgiske serieskaperes styrke, mener jeg. Humoristiske spenningsserier er en helt annen sak, men i mange av disse post-millenniale seriene virker kravet om en gag på slutten av hver side som en tvangstrøye. Anstalten er heldigvis et eksempel på en fransk gagserie som fungerer. I stor grad skyldes dette at Picas tegninger er like høyspente som lærernes nerver. Streken hans har en intensitet og animasjon som gjør serien til en fryd å lese. Ikke at Errox er noen dårlig humorist, han er fantastisk på oppbygging. Men poengene hans kan variere fra geniale til svært forutsigbare. Hver gang han serverer et svakt poeng, er det Pica som redder det. Dette samspillet fungerer godt nok til at jeg gjerne vil se mer av Anstalten.

Anstalten: Klassekamp
ISBN 9788793244481
Av Errox og Pica
Oversatt til dansk av Sebastian Weirsøe Flamant
48 sider
DKK 128,-
Forlaget Zoom

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)