Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ZOOMER: RUBINE (25.08.16 )

Detektimen på euroamerikansk! I august presenterer vi et knippe av albumutgivelsene til danske Zoom.

Trond Sätre

Rubine ble skapt av Jean-Claude Smit-le-Bénédicte, alias Mythic (okay, jeg skjønner hvorfor han bruker et kunstnernavn) og Francois Walthéry i 1993. De står også bak disse to albumene, sammen med hovedtegneren Dragan de Lazare og fargeleggeren Boyan.

Forlaget Zoom har så langt gitt ut sju album i denne serien. Jeg har valgt å se på de to nyeste oversettelsene, «Amerika» (oppr. fra 1998) og Farlig Ferie» (oppr. fra 2000). Til å begynne med føltes det som jeg gikk glipp av noen viktig kontekst på den måten, men etter sånn ca. 20 sider hadde jeg fått et ganske godt grep på konseptet. Kanskje er historiene med overlagt fortalt slik at det skal gå greit å begynne med hvilket som helst album. Disse to albumene har dessuten den fordelen at de viser oss hovedpersonen både på egen grunn og på barndomstrakter henholdsvis, og gir dermed leseren anledning til å lære henne enda bedre å kjenne.

Konseptet er uansett dette: Rubine Killarney er en beintøff politikvinne i Chicago, muligens med rangen lieutenant, for hun har tydeligvis etterforskningsmyndighet. Av en eller annen grunn vil hun ikke fortelle dette til moren sin, som tror hun jobber i et reklamebyrå. I «Amerika» blir det antydet at hun holder det hemmelig for begge foreldrene, men i «Farlig Ferie» er det tydelig at moren er det eneste hun skjuler det for.

Hvorfor hun absolutt må holde det hemmelig er ikke gjort tydelig, i alle fall ikke i disse to albumene. Særlig når det også kommer fram at faren hennes er politimann selv. Men antydningen er at moren er mer sosialt konservativ og ser på Rubines karriere som en fase hun må gjennom før hun tar til fornuften, gifter seg med en høyere-middelklassemann som tjener nok til å forsørge henne, og blir en lykkelig husmor. Det ser ut til å være noe av en running joke i serien som helhet.

Europeiske serieskapere har i det lengste beholdt ideen om USA som noe romantisk og eksotisk, men kanskje også litt mer lovløst og farlig. Rubine balanserer mellom dette og et mer moderne skråblikk. Den unngår alle fall de verste og mest utdaterte klisjeene. De kriminelle i Chicago likner ikke på Al Capone, og i den idylliske lille sørstatsbyen Beau Vallon er det ikke en eneste klansmann å se.

At det i denne serien faktisk finnes et album som bare heter «Amerika» er imidlertid er tegn på en litt gammelmodig europeisk romantisering. Selv om det for så vidt viser seg å være en konkret grunn til at akkurat dette albumet heter det, er navnet i overkant generelt. I samme album er det en kuriøs episode med en flykaprer som vil bli fløyet til Cuba. Som en av historiens hovedpersoner straks påpeker, har det for lengst begynt å gå vanlige rutefly til Havanna. Scenen er overflødig for historien, men er muligens inkludert for å ironisere over de utdaterte klisjeene som serieskaperne prøver å serien prøver å holde seg unna.

For Rubine er inspirert av moderne (vel, moderne på 90-tallet) politiserier. Hvert album er bygget opp, og har samme tone, som en tv-episode. Og Miss Rubine er definitivt en mer hardkokt detektiv enn klassiske fransk-belgiske tegneseriedetektiver som f.eks. Allan Falk, Humoren forekommer mest i form av hovedpersonens tørrvittige kommentarer, og fokus er på krim og action. Som politiserie er Rubine svært kompetent, men uten de helt store utfordringene for den krimfrelste. Først og fremst er det de Lazares stiliserte og detaljrike tegninger, og særlig de karikerte figurene, som gjør Rubine verdt å lese – Et ypperlig eksempel på klassisk, europeisk tegneseriehåndverk.

Rubine:
- Amerika
- Farlig Ferie
ISBN 978-87-93244-12-2
ISBN 978-87-93244-28-3
Av Mythic, Francois Walthéry og Dragan de Lazare og Boyan.
Oversatt til dansk av Michael Gabelgaard Nielsen
48 sider per stk.
DKK 128,- per stk.
Forlaget Zoom

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)