Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

LUCKY LUKE SOM SPAGHETTI-WESTERN. (26.08.16 )

Danske Cobolt forlag serverer en annerledes versjon av en klassisk serie med “Manden der drepte Lucky Luke”.

Av: Frank Flæsland.

Som med de alternative versjonene av Sprint, skiller dette albumet seg i historie og tematikk fra serien som den nå er, og ligner mer på Morris’ originalutgave av serien, før samarbeidet med Goscinny. Her er en mer alvorlig tone, med noen spredte tilløp tl humor, et annet moment som peker mot seriens tidligste år, før Lucky Luke stumpet røyken for godt. Tegnestilen virker også inspirert av dette, selv om den mest minner om serier som Jerome K. Jerome Bloche med lett karikerte figurer.

Den forholdsvis enkle historien er dvelende fortalt, med stemningsfulle panorama som bygger historien frem mot en klassisk duell-sekvens som vi allerede har fått resultatet av på første side. Deretter får vi opptakten til dette: vår helt ankommer Froggy Town, der han etter kort tid blir utfordret til duell. Så går det slag i slag, med stadig større problemer for “Unlucky Luke”.

I et intervju med det franske magasinet dBD sier Bonhomie blant annet: “Det har moret meg å la han bli nervøs og febril på grunn av nikotinmangel. Som tidligere storrøyker vet jeg litt om dette…” Og det er hans anstrengelser for å få tak i tobakk som bidrar til mye av humoren i serien, som ellers en klassisk western med mer inspirasjon fra filmer og tv-serier enn fra tidligere album. “Jeg liker ikke å skrive et manus i stilen til… Denne historien er ikke av Goscinny.”

Mathieu Bonhomme var et nytt beskjentskap for meg, men han står bak en rekke album og kortere serier på fransk, blant annet en videreføring av “Den Lille Prinsen” (24 album) og westernserien “Texas Cowboys” (skrevet av Lewis Trondheim), utgitt som 16-siders vedlegg til magasinet “Spirou”.

Selv om jeg nok hadde forventet en litt mindre dyster tone, som tross dette kler historien, føltes miljø og personer mer levende og ekte enn i et vanlig Lucky Luke album, med nyanser som ellers ville blitt borte i et mer karikerte ville vesten. Vi får nok av western-klisjeer (skumle indianere, ran på dilligencer, pokerspill, duell i hovedgaten mm), men de er ingredienser som passer inn i en større historie.

Om du ser etter album i Morris’ stil, bør du velge albumene fra Achdé som kommer på norsk fra tid til annen. Dette albumet går i en annen retning, og inneholder en ny og alternativ utgave av Lucky Luke, som runder 70 år i år. Og i likhet med de alternative Sprint-utgavene går jeg ut fra at den ikke kommer på norsk.

Manden Der Skød Lucky Luke
av Mathieu Bonhomme
198 DKK
Forlaget Cobolt

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)