Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GRIPENDE OM SKOLEBOMBING (31.12.06 )

Ingebjørg Jensen har gjort bombingen av Laksevåg 4. oktober 1944 om til tegneserie. Utgivelsen ”Bomber over barneskolen” er en gripende fortelling om hvordan krighandlinger rammer sivilbefolkningen – både i 1944 og i nåtid.

Av: Kristian Hellesund

Det største tap av sivile liv under 2. verdenskrig i Norge kom da Laksevåg ble bombet av britiske fly 4. oktober 1944. Det er en hendelse historikere mener ikke har fått den oppmerksomhet den burde fått, og det er en av grunnene til at Ingebjørg Jensen har valgt å ta for seg nettopp denne bombingen i serieskaperens albumdebut.

Ingebjørg Jensen velger å la skolebarn fra Holen skole være hovedpersonene i ”Bomber over barneskolen”. Holen skole ble stygt rammet av bombingen. Skolen lå 200 meter fra ubåtbunkeren som skulle vært bombenes mål, men 1432 bomber som ble sluppet over området gjorde skolen og mange hus på Laksevåg til bombemål. I alt døde 193 sivile – deriblant skoleelever og lærere ved Holen skole. Jensen kjenner stoffet meget godt. Hun mistet selv bestemoren sin i forbindelse med bombeangrepet, og har senere skildret hendelsene denne oktoberdagen i flere avisartikler og en dokumentarfilm som ble vist på NRK fjernsyn tidligere i år. Som serieskaper er frilansjournalisten et mer ubeskrevet blad, men hun har hatt tegneserier på trykk i Alfabetserien fra Westwind forlag.

I ”Bomber over barneskolen” velger Ingebjørg Jensen å bruke flere stilarter på en gang. Hun viser en realistisk tegnestil til bygninger, fly og oversiktsbilder, mens menneskene har fått et enklere og mer karikaturaktig preg. Dette gir ”Bomber over barneskolen” et eget uttrykk, og samtidig er det en styrke for tegneseriealbumet. Karikaturaktige ansiktsuttrykk gir serieskaperen et ekstra spillerom til å skildre følelsene til barna i fortellingen og gjør også albumet lettere tilgjengelig for yngre lesere. Til tross for dette, kan det godt være at denne historien kanskje burde vært fortalt med et realistisk uttrykk hele veien gjennom.

”Bomber over barneskolen” er en flott albumdebut for Ingebjørg Jensen, og Westwind forlag skal ha ros for å få historien om bombingen av Laksevåg ut i tegneserieform. Jensen har gode personskildringer, troverdige replikker og en god utvikling og spenningskurve fra start til slutt. Samtidig er det noe uforløst omkring albumet. Historien kunne kanskje vært enda mer komprimert. Det er mange effektfulle oversiktstegninger på hele og halve sider som sannsynligvis ikke hadde trengt så mye plass i albumet. Like fullt er dette en flott tegneserieutgivelse, som forteller en gripende og sann historie fra 2. verdenskrig. Som bonus til utgivelsen er det fordypningsstoff om bombingen og bombeofrene. Dette er interessant lesning som gir tegneseriealbumet flere ben å stå på.

Bomber over barneskolen
ISBN 10: 82-92514-12-0
ISBN 12: 978-82-93524-12-2
199 kroner
Westwind forlag

divider
 1. Vi ønsker et eksemplar av”Bomber over barneskolen”
  Skolens ressursnr. 10594


  Mathopen skole V/siv E. Byrknes    19. January 2007, 13:25    #
 2. småskolebiblioteket v/Kjøkkelvik skole


  Kjøkkelvik skole v/vibeke    22. January 2007, 09:56    #
 3. Ett eksemplar bestilles


  Håstein skole    5. February 2007, 14:40    #
 4. Jeg var selv elev ved skolen under bombeangrepet 4 oktober 1944.
  Jeg gikk i 3, klasse under lærer Velken.


  Jan Berentsen    15. April 2007, 12:52    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)