Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

ET FORTIDSMINNE (23.05.07 )

Illustrerte Klassikere i bokform er oppe i sitt sjette bind. Men hva er hensikten med å gjenutgi disse heftene?

Av: Trond Sætre

Første bind i denne bokserien ble anmeldt i flere aviser og nettsteder. Stort sett ble det slaktet, med den begrunnelsen at de gamle adaptasjonene var av for lav kvalitet. Personlig har jeg problemer med å skulle bedømme dem ut fra samme kriterier som moderne tegneserier. De er laget for en helt annen tid og med et helt annet utgangspunkt.

Likevel stiller jeg det samme spørsmålet som andre kritikere: Hva er vitsen med å gjenutgi gamle utgaver av Illustrerte Klassikere – Attpåtil innbundet? Aller først tror jeg vi kan slå fast at det ikke er gjort for å heve den litterære dannelsen hos barn. Til det er både fortellermåte og ikke minst tegninger altfor gammeldagse til å interessere dagens unger. Naturlig nok, ettersom de fleste adaptasjonene ble lagd for 50-60 år siden. Interessen for å gjenutgi verkene til kjente serietegnere har heller ikke vært noen uttalt målsetning. De fleste tegnerne som bidro til Illustrerte Klassikere var aldri spesielt kjente, uansett. Da sitter vi igjen med den mest sannsynlige forklaringen – Nostalgi. Illustrerte Klassikere var lenge en institusjon i Norge, og utkom regelmessig fra 1954 til 1975. Men er markedet liv laga for å selge en bokserie til nostalgiske medlemmer av etterkrigsgenerasjonen?

Det er ikke mitt problem, men den boka jeg har foran meg beviser at de foreløpig har greid å komme opp i seks bind. Bok seks omfatter følgende klassikere: Onkel Toms Hytte, Romeo Og Julie, Waterloo og Indianer Og Hvit. De to sistnevnte er basert på historiske romaner som aldri ble oversatt til norsk. Som sagt er de ganske gammeldagse alle sammen. Men litt nyanse er det tross alt. Detaljinformasjon om de ulike tegnerne røper stor aldersforskjell, og tilsvarende forskjell i tegnestil. George Evans, som tegnet Romeo og Julie, er den yngste, og stilen hans er også den mest moderne (relativt sett). Rolland Livingstone, som tegnet Onkel Toms Hytte, har en strek forankret i 1800-talllet.

Fortellerstilen er stort sett fragmentarisk, noe som neppe var til å unngå når en har knapt femti tegneseriesider til å gjenfortelle en roman på flere hundre sider, og samtidig legger seg tettest mulig opp til originalen. Romeo og Julie har den fordelen at serien er laget etter et skuespill, noe som gjør overføringen til tegneserieformatet mer uanstrengt. I nevnte serie blir dialogen stort sett framført på verselinjer, noe som fungerer helt fint.

Jeg vil ikke hevde at disse adaptasjonene er søppel. Imidlertid vil jeg objektivt hevde at de er helt utdaterte. Eneste grunnen til å lese disse seriene, annet enn av tegneseriehistorisk interesse, er konteksten de blir presentert i. Hver historie har nemlig et nytt, utfyllende forord om forfatter, originalverk og den historiske bakgrunnen. Forordene er mer interessante enn selve seriene.

Illustrerte Klassikere bind 6
ISBN 978-82-429-3136-8
224 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Det hadde vore mykje meir interessant om redaksjonen hadde vore meir kritisk til utvalet.
    First Comics sine Illustrerte Klassikarar (mellom anna Tom Sawyer av Mike Ploog og Moby Dick av Bill Sienkiewicz) hadde vore flotte å ha mellom stive permar. Likeeins synast eg å hugse at eg ein gong fekk tak i slike Illustrerte Klassikarar som Djenghis Khan av Curt Swan og Robin Hood av Alfredo Alcala.
    Der skal vere ein del diamantar blant søpla i Illustrerte Klassikere serien, og ein kunne godt ha fokusert på å utgi desse.


    Knut Robert Knutsen    23. May 2007, 16:32    #
  2. De tar seg grådig godt betalt.


    Quakeulf    23. May 2007, 16:49    #
  3. Dersom bøkene hadde kostet halvparten hadde nok neppe dobbelt så mange kjøpt. Prisingen er nok fornuftig slik sett. Dette er en kommersiell handling, ikke en samfunnstjeneste ;)


    Jon Løvstad    23. May 2007, 20:06    #
  4. Uansett så tar de seg grådig godt betalt.

    Selvfølgelig kommer ikke dobbelt så mange til å kjøpe den om man halverer prisen, men de som kjøper den vil ikke føle seg så snytt når de kjøper den.


    Quakeulf    23. May 2007, 22:42    #
  5. Firsts utgivelser kan ikke bruke navnet “Illustrerte Klassikere” (de snudde rekkefølgen på engelsk), det gjorde heller ikke den norske albumserien som kom på 70/80 tallet, så vidt jeg husker (Stjerneklassikere).

    Egmont gir her ut kun de gamle heftene som kom på 50 og 60 tallet, og (så vidt jeg husker) i noenlunde kronologisk rekkefølge.

    Kanskje noe for gamle nostalgikere, men ikke forvent noe nytt i denne serien.


    Frank Flæsland    24. May 2007, 03:52    #
  6. PS: For de som vil ha nye tegneserieversjoner av klassiske bøker, gir nå Marvel ut både gamle og nye bøker i tegneserieform:

    MARVEL ILLUSTRATED: LAST OF THE MOHICANS #1 (of 6) (MAR072062)
    Based on the Novel by JAMES FENIMORE COOPER
    Adapted by ROY THOMAS
    Pencils by STEVEN KURTH & DENIS MEDRI
    Cover by JO CHEN

    MARVEL ILLUSTRATED: TREASURE ISLAND #1 (of 6) (APR072276)
    Adaptation by ROY THOMAS (BASED ON THE NOVEL BY ROBERT LOUIS STEVENSON)
    Penciled by MARIO GULLY
    Cover by GREG HILDEBRANDT

    MARVEL ILLUSTRATED: THE MAN IN THE IRON MASK #1 (of 6) (MAY072089)
    Written by ROY THOMAS (BASED ON THE NOVEL BY ALEXANDER DUMAS)
    Penciled by HUGO PETRUS
    Cover by MARKO DJURDJEVIC


    Frank Flæsland    24. May 2007, 04:15    #
  7. Hva mener du med at de ikke kan bruke navnet på First sine ugivelser, Frank? Classics Illustrated har da alltid hett det i i USA, samme om de er utgitt av Gilberton, First, Acclaim eller Jack Lake. De er alle offisielt lisenserte utgaver eller nytolkninger av den opprinnelige serien.


    Jon Løvstad    24. May 2007, 17:19    #
  8. Jeg mener nå iallefall at dette tiltaket er bra, nostalgisk eller ikke. Hvor kan man få tak i Marvel sine versjoner? Kunne vært artig å sammenlikne.


    Andreas    30. May 2007, 18:20    #
  9. Jon, jeg mener First (eller et annet forlag) måtte bruke en annen tittel (Illustrated Classics?) fordi “Classics Illustrated” var registrert varemerke.

    Andreas:

    Marvels versjoner kan bestilles hos Avalon, Outland, Tronsmo (?) og andre som importerer serier. De første av disse skal være underveis nå.


    Frank Flæsland    1. June 2007, 03:47    #
  10. Frank – Marvel hadde på 80-tallet en serie med slike hefter som de kalte for “Marvel Classics Comics”. Typisk CI-materiale. Varte i 36 utgaver over tre år. Dark Horse ga på tidlig 90-tall ut et par hefter med tilsvarende materiale under navnet “Dark Horse Classics”, men der kom det vel bare to.


    Jon    4. June 2007, 23:06    #
  11. Jeg ser at www.comic.no tilbyr Marvel Illustrated-heftene i abonnement. Forsidene ser iallefall fristende ut så nå har jeg bestilt heftene.


    Andreas    6. June 2007, 21:16    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)