Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET-DEBATTEN FORTSETTER (10.02.06 )

Visner Fantomet hen? Er det en livskraftig syttiårig tegneseriehelt vi har med å gjøre? Kjell Steen slår her tilbake mot Øyvind Holens kommentarer på Serienett i går.

Av: Kristian Hellesund

Øyvind Holen og Kjell Steen debatterer Fantomet og Fantomet-bladet. Det hele startet med Holens anmeldelse av Fantomet-heftet i Bergens Tidende i januar, der Holen slo fast at Fantomet-heftet visner. Det fortsatte her på Serienett, der Steen sa klart fra at han var uenig med Holen. I går svarte Holen ved blant annet å etterlyse bedre Fantomet-historier og dyktigere Fantomet-serieskapere.
-Om vi ikke trenger en Bendis eller Miller, trenger vi i alle fall en Eirik Ildahl (alias Idi Kharelli), som imponerte med flere intrikate og spennende serier på 1980-tallet. Det er ikke sikkert Fantomets redning ligger i å oppdatere figuren på amerikansk maner, men det som er sikkert er at bladet trenger historier som er bedre skrevet og tegnet enn de nye historiene leserne får servert nå, sa Holen til Serienett i går.

Kjell Steen er ikke enig med Øyvind Holen.
-Jeg ser at Holen koker det hele ned til: ”Altså en forfatter som klarer å skrive spennende historier med god dialog og dermed puste nytt liv i Fantomet og friske ham opp litt, isteden for bare å tråkke i gamle spor slik dagens situasjon er.” Og en slik generell betraktning er jo grei nok. Men dessverre er jeg ikke enig i at disse amerikanske gutta representer noen fornyelse i det hele tatt. Jeg anser det som snobbet å absolutt gå over til noe utenlandsk (gjerne ukontrollerbart, da det ikke er til salgs i vanlige kiosker/butikker), og tilbe det som fornyelse, når det hele går ut på urealisme, actionvold, og atter vold, sier Sjefen til Serienett.
-I tillegg roter Holen, slik at det er uklart om han snakker om Fantometbladet eller om serien Fantomet. De fleste historiene i Fantomet ligger i kvalitet (manus og tegning) langt over slik barnslig oppkok som “Batman Begins” og “Sin City” sjangeren. Norske lesere ligger jevnt over i litterær forståelse enn den amerikanske serieleser – som er mer opptatt av action og intetsigende plott. Den største suksess denne sjangeren “Batman Begins” og “Sin City” har oppnådd er innen dataactionspill. Det forteller sitt, slår Steen fast overfor Serienett.

Kjell Steen registrerer også at Holen ønsker “en Frank Miller, Kurt Busiek eller Brian Michael Bendis som kan oppdatere Bengal til et nytt århundre”.
-Fakta er at amerikanske serieskapere (manus og tegning) står i kø for å jobbe for Fantomet. En rekke ”verdensstjerner” er sluppet inn til de grønne markene, med skikkelig anstendig betaling og arbeidsforhold. De følte de var kommet i himmelen, men dessverre ble de for det meste ubrukelige for skandinavisk publikum. Jeg heller til mer bruk av norske/skandinaviske forfattere, forklarer Sjefen.

Øyvind Holen tok utgangspunkt i 2005-årgangen da han kommenterte Fantomet i Bergens Tidende. Overfor Serienett oppsummerte han historiene i 2005 som “spekket med klisjeer, middelmådig tegnet, lider av svake bifigurer, kjedelige plots og så videre”. Kjell Steen har sin egen oppsummering av dette året i Fantomet-heftet.
-I 2005 debuterte Nils Nordberg, med en knallgod krim lagt til 1905, og kroningen av kong Haakon, der Norge ble en selvstendig nasjon, etter mange år som B-nasjon. Nr. 26 og 27 er beretningen om Jonathan Wild, engelsk mestertjuv. I en rekke numre opplever vi at Sala tar ungene med seg og forlater Fantomet – hun er lei av han! Bladet forteller også om sekten ”Frelseren” – hvor fundamentalisme blir tatt opp. Enola Gay og Hiroshima problematikken blir tatt opp i en annen historie. 60 år siden den første atombomben. Fantomet ligger for døden – og mister kontrollen over Jungelpatruljen – hvor han sender soldater i døden. Attentatet på dronning Victoria er også med i en todelt thriller, kommenterer Sjefen. Og konklusjonen til Kjell Steen er klar:
-Jeg kjenner meg ikke igjen i Holens beskrivelse av 2005-årgangen.

Les mer hos Serienett: http://www.serienett.no/article/56/-forstar-ikke-oyvind-holen

http://www.serienett.no/article/60/-fantomet-trenger-bedre-historier

divider
  1. Når Kjell Steen klassifisrerer en serie som Sin City som barnslig oppkok, viser det bare hvor ekstremt lite peil han faktisk har når det gjelder amerikanske tegneserier.


    Chris    10. February 2006, 15:41    #
  2. Mener virkelig hr. Holen at Fantomet-historiene i 2005-årgangen er dårlig tegnet?! Ulik smak kan vi gjerne ha, men det håndverket som Paul Ryan, Bob McLeod, Cesar Spadari og Hans Lindahl fremviser (og de har laget over halvparten av årgangen) er fremragende seriekunst. Det er vanskelig å ta denne anmelderen seriøst hvis det ikke vises større innsikt i eller større kunnskap om hvordan en realistisk tegneserie skal se ut. Trist å lese at en så sentral tegneserieanmelder ikke vet han han snakker om. Hvordan manusene skal se ut kan vi gjerne diskutere, så lenge vi holder oss til Ånden som gårs verden.


    jostein hansen    11. February 2006, 15:16    #
  3. Er enig med Jostein Hansen her. Hvordan vil ellers Holen at tegningene skal se ut? Bare fordi Fantomet er tegnet i en mer realistisk stil enn for eksempel de senere års Spider-Man historier, hvor helten ofte har kroppsproporsjoner som du ikke finner noe sted i den virkelige verden, gjør det den ikke dårlig. Tvert i mot, i undertegnedes øyne.

    Personlig synes jeg 2005 var en solid årgang. Det store minuset med dagens historier er at mange av historiene publiseres “hulter til bulter”, spredt over flere måneder. Når det er sagt er det alltid noen riktig dårlige historier i en hvilken som helst Fantomet-årgang, og historiene om Sala som forlater Fantomet er noe av det verste jeg har lest i tegneseriesammenheng.


    Paul Andreas    12. February 2006, 16:46    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)