Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SERIER PÅ KRIGSSTIEN (30.10.09 )

Kamp-serien er det norske seriebladet med flest utgivelser av alle utenom Donald Duck & Co. Det gjenoppstår nå som pocketbok.

Av: Frank Flæsland

I bok nummer 1 får vi servert historien fra “Kamp-serien” nummer 1 pluss tre nyere historier. “Klassikeren” foregår i ørkenen der en flyger med hukommelsestap blir plukket opp av mobile britiske styrker. Samtidig er en sabotør et sted blant disse, som gjerne vil bruke ham som syndebukk. Historien er OK, men ikke noe mer, selv om tegningene her nok var hakket over de andre i boken.

Litt mer spenst er det i den neste, der et tysk stridsvognsmannskap hjemsøker den gamle vognen sin, for å ta et oppgjør med sin pengegriske kommandør 25 år etter krigen. For en gangs skyld befinner både skurker og helter seg på tysk side, og med en overnaturlig vri blir dette en mer uvanlig historie. Ellers har jo noe tilsvarende blitt gjort allerede på 60-tallet med Kanigher og Kuberts “The Haunted Tank”...

“Sammenstøt i Kanalen” er en enkel historie med bakgrunn fra kamp mot miner, ubåter og tyske skip i den Engelske Kanal. I “Usynlig Fiende”, som avslutter boken, er det briter som i den avsluttende fasen i 1945 treffer på et hemmelig tysk våpen, styrt av tyske offiserer som vil ha hevn før de rømmer fra Tyskland og de alliertes krigsdomstol. Bortsett fra dette, er det en klassisk oppbygget historie, med presentasjon av mysteriet, deretter tilbakeblikk som presenterer hovedfienden, offiserene som bruker unge soldater som avledning for sin egen flukt, og til sist en liten komplikasjon med russiske soldater og en paranoid og fersk offiser før svaret på gåten kommer.

I tillegg til seriene, er det to sider med presentasjon av krigsserier i Norge, og litt om de engelske forlagene disse var hentet fra, skrevet av Øystein Sørensen. Alt i alt en OK utgivelse for fans av krigsserier, ispedd en klype mystikk og tekniske “vidundere”. Men 80 kroner er kanskje litt i dyreste laget for såpass lett underholdning? Og selve tittelen virker litt feilslått på meg; “Kommando” er de som gir ordrer eller selve ordrene, i motsetning til “Kommandosoldater” som vil dekke det engelske “Commando”.

Kamp og kommando nr. 1/2009
ISBN 978-82-429-4258-6
79,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Såg denne på Rimi’en og vart straks tilbakeført til det glade tiåret 1965-75, der vi kvar veke kunne kjøpe siste KAMP-serien for 1,25 på bladdisken på Vangen. Nokon gutar var meir glad i desse overlevningane frå 1940-45 enn andre, men tidtrøyte var det lell.

    Bladene frå SE-Bladene i Stavanger var i alle fall mykje betre enn dei blasse COMMANDOES frå Fredhøis Forlag.
    SE-Bladene var igrunnen ein maktfaktor i Teikneserie-Noreg i denne perioden.

    Historiane i Kamp-serien var mykje opp og ned, og alle var skorne over samme lest, så eg hadde helst sett at nokon i forlaget hadde gjort den (kjempe)jobben å velje ut dei aller beste for ein slik reprintserie, istaden for å køyre ut noko tilfeldige utval. Som Frank seier, så er historiane i boka ikkje noko spesielt, bortsett frå den som var i KS nr. 1.

    Personleg hadde eg heller sett ei norsk utgåve av Blazing Combat, som no endeleg er vorten samla av Dark Horse. Dette er meir moderne krigsseriar, frå Vietnam på 60-talet.

    Dei som kjøpte K-S har vel mange av hefta frå før, eller er det meininga at vi 45-60-åringar skal kjøpe dei ein gong til? For dei unge sprettane på 15 kjøper ikkje dette. Ikkje dei på 25 eller 35 heller, er eg redd for.


    Spacedog    30. October 2009, 23:15    #
  2. Personleg synast eg det er like greit med dei Britiske utgåvene som er ca 100 kr for 5-600 sider i hardcover levert på døra. Desse er greie som billege serier eller nostalgiske tilbakeblikk, men det må minst vere Spion 13 eller Sabotør Q-5 før det verkeleg byrjar å rykke i nostalgi- muskelen.


    Knut Robert Knutsen    31. October 2009, 00:25    #
  3. Sabotør Q5 var ein fjoms. Han kledde seg ut i fjomsete klede og var slik “Raud pimpernell”-type. Han hadde inga høg stjerne på Voss på 60-70-talet. Der føretrakk me brave soldatar som Battler Britton osv.
    Elles er eg einig i at dei britiske samlingane (de finn full oversikt på Amazon.co.uk!) ser brukande ut.


    Spacedog    31. October 2009, 04:18    #
  4. Sidebemerkning/Raptus: på våre streiftog til den britiske seriefestivalen i Bristol traff vi flere ganger en hyggelig kar fra Newcastle, Ferg Handley, som bl.a. skriver fast for Commando. Jeg tror han har vært redaktør en stund også.

    Personlig er jeg fascinert av en forfatter som prøver å holde liv i gamle krigshistorier og -myter – og gjøre det han kan for å gjøre det så smått fornyende som mulig.

    Men Frode og jeg diskuterte saken og fant ut at dette kanskje var for smalt tema for Raptus.

    Hva mener SNs lesere? Er det interessant å høre hva en serieforfatter har å si, uansett tema/sjanger?


    Spacedog    31. October 2009, 14:12    #
  5. Personleg synast eg at Noreg burde ha fleire eigenproduserte Krigsseriar.
    Rinnan er jo ein så steikandes god teikneserieskurk, er han ikkje?
    Så Krigsseriar trur eg der hadde vore litt interesse for. Men er det likt seg så hadde eg veld endt opp åleine i salen under eit slikt føredrag.


    Knut Robert Knutsen    31. October 2009, 16:07    #
  6. Virker interessant nok for min del. Plukker nok opp denne her til uka. Gamle tegneserier, enten det er 50, 60 og/eller 70-tallet er jo interessant. Regner med de håper å selge litt nå som filmer fra andre verdenskrig (Inglorious Basterds f. eks) er høyaktuelle.


    Torgeir    31. October 2009, 19:00    #
  7. Spacedog nevner Blazing Combat fra 60-tallet, og nettopp denne krigsserien fra Warren Comics starter i Agent X9 nummer 12, basert på Dark Horse-utgaven.


    jostein hansen    2. November 2009, 10:54    #
  8. Se der, da får jeg fortsette å kjøpe Agent X9 allikevel. Jeg er lei alle opptrykkene av Modesty og vurderer å stryke heftet fra handlelista, men nå får det stå der en stund til. Håper det blir flere nye spenende serier i bladet .


    Øyvind B    2. November 2009, 17:35    #
  9. Jepp, Modesty er ZZZZZZZZZ på min oppmerksomhetsskala, men jeg skjønner at uten henne dør AX9. Vel, med BC bakerst popper nok bladet inn på lista mi fra nr. 12 av, takk for info, JH!


    Spacedog    2. November 2009, 23:26    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)