Tegneserieguiden til Helsinki

Finland er et land med lange tegneserietradisjoner Hvordan opplever man Helsinki som tegneserieturist?

I likhet med Norge hadde finnene lenge et solid massemarked, der det var lett å skaffe seg tegneseriehefter i kiosker og dagligvarebutikker. Situasjonen i dag minner også litt om Norge, der synligheten er laber i kolonialbutikkene og man i større grad må oppsøke spesialbutikker og netthandel for å få tak i nyere utgivelser.

Tradisjonelt har finnene basert mange utgivelser på samtrykk. Dermed er mye av det som er utgitt av tegneseriehefter og album omtrent det samme som i Norge. Noen forskjeller er det selvsagt; Superhelttegneserier var for eksempel en større suksess i Finland enn i Norge. Derfor har man kunnet lese flere titler på finsk over flere år. Noen norske tegneserier er utgitt på finsk, men det spesielle er populariteten til Pyton. Under navnet Myrkky («gift») holdt det finske Pyton-bladet stand mye lengre enn i Norge, og en rekke tegneserier av Pyton-tegnere, for eksempel Kristian Walters, er kun utgitt i Finland. Walters laget tegneserier for Myrkky helt frem til 2008.

Systematikk preger Fennica Comics.

Med et slikt utgangspunkt er det greit å starte med en runde i finske antikvariater. Fennica Comics befinner seg et par trikkestopp fra undergrunnsstasjonen Hakaniemi på adressen Hämeentie 30. Dette er en tegneseriebutikk med et bra utvalg av finskspråklige tegneserier. Fantomet, western, Disney, superhelter og Conan er godt representert i butikken. Den fører også en rekke amerikanske blader og album. I tillegg finnes det også en del litteratur om tegneserier i form av både bøker og ulike tidsskrift. Inne i butikken er det trangt, men i hyller og kasser er det god orden. Det er lett å finne frem, og prisene virker greie ut fra et norsk utgangspunkt.

Et inntrykk av nyere, finskspråklige tegneserieutgivelser hos Libricon.

I gangavstand fra undergrunnsstasjonen og kjøpesenteret Kamppii finner man antikvariatet Libricon på adressen Fredrikinkatu 58. Her er det bedre forhold for tegneserier med et enda større utvalg. I likhet med Fennica Comics finner man massevis av finskspråklige tegneserier, men det er også en del nyere amerikanske tegneserier – både superheltmateriale og mer alternative tegneserier. En annen forskjell er at Libricon er bedre på svenskspråklige tegneserier, og det var en del interessant å finne der av både album og tegneseriehefter. Begge butikkene byr på god stemning og hyggelige ekspeditører.

I vanlige dagligvarebutikker er det få finskspråklige tegneserier å finne. Det kan minne litt om Danmark, der man omtrent bare finner Disney-materiale; Aku Ankka (Donald Duck) sammen med ulike Disney-pocketbøker. Tar man turen innom en bokhandel er sortimentet større, der man også finner tegneseriebøker. Mange av bokhandlene kan også by på en svenskspråklig avdeling.

Svensk- og finskspråklige tegneseriehefter forent i bladhyllene hos Akademiska bokhandeln.

For de som ikke mestrer finsk, er det en anbefaling å ta turen innom Akademiska bokhandeln i Keskukatu 1. Her er det et godt og variert utvalg av svenskspråklige tegneserier i tillegg til de finske. I tillegg fører bokhandelen et stort utvalg av nyere finske og svenske tegneseriehefter, slik at man for eksempel kan plukke opp både Fantomen, Bamse og Kalle Anka i svensk språkdrakt. Bokhandelen har også søndagsåpent, og med en glimrende plassering midt i Helsinki sentrum, er den lett å finne.

Inngangen til Fantasiapelit.

Enda er det flere spesialbutikker for tegneserier i Helsinki, men jeg har bare vært innom Fantasiapelit. Butikken befinner seg i kjøpesenteret Citycentre, som ligger like ved sentralbanestasjonen i Helsinki sentrum. Nærmeste undergrunnsstasjon er Rautatientori.  Fantasiapelit er i likhet med Outland i Norge en butikk-kjede der man i tillegg til tegneserier blant annet også finner spill, kostymer og ulike leker. Hoveddelen av tegneserietilbudet er manga, men man finner også en god del engelskspråklige tegneserier. I tillegg til superhelter er det også mye tegneseriebøker fra både større og alternative forlag. Også Fantasiapelit har søndagsåpent.

Oodi sett utenfra

Det nye hovedbiblioteket i Helsinki, Oodi, er vel verdt et besøk. Biblioteket ligger i gangavstand fra undergrunnsstasjonen Rautatientori. Som mange andre moderne bibliotek er det fokus på opplevelser og biblioteket som møteplass. Tegneserieavdelingen på Oodi er stor, og her finner man både finskspråklige tegneseriebøker og ulike utgivelser på engelsk og svensk. Bygget er lyst, trivelig og arkitektonisk pent. Som tegneserieinteressert er det lett å bruke mange timer på Oodi.

Finland har også tegneseriefestivaler, og den viktigste foregår i Helsinki. Vanligvis arrangeres festivalen i september, og messedelen er enorm. Den viser at en rekke moderne tegneserier utgis i finsk språkdrakt, og utvalget er mye større enn det vi får på norsk. Da jeg sist besøkte festivalen, var det først og fremst utvalget av fransk-belgiske tegneseriebøker på finsk jeg bet meg merke i. Festivalen har vanligvis spennende tegneserieskapere som gjester, og et generelt veldig interessant program.

Forsidebilde: Inngangspartiet til Libricon. Alle fotografier av Kristian Hellesund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *