Verdens mest kjente nålevende Donald-tegner møtte entusiastiske fans i Bergen. Over 200 store og små fikk signerte bøker og møte med Carl Barks arvtaker
Fotografier av Nils Vermund Gjerstad
Allerede halvannen time før det var annonsert at Rosa skulle signere på Outland i Bergen, var køen for å få et møte med han på 20 meter lang. Etter et par timer måtte tegneseriebutikken annonsere at det var fullbooket. Den 73 år gamle tegneren satt i mer enn fem timer, og pratet ivrig med fans i alle aldre. Flere hadde tatt fridag, og hadde avspasert fra jobb og reist langveisfra for å møte legenden fra Kentucky.
Satt på overtid
Blant dem var Ørjan Nygård Pettersen (35), som reiste fra Stord. Sist gang Don Rosa var i Bergen ble køen avsperret like før Rosa måtte gi seg. Denne gangen gikk det bedre (se forsidebilde) – Det var gøy å få håndhilse på Don Rosa og få med et bilde. forteller Pettersen fornøyd til Serienett. Etter å ha signert hele dagen, var han nok litt sliten. –«It’s been a long day for you,» sa jeg til ham. Don svarte: -“Nah… They told me I would be done at 6, but it looks like it’s gonna last another hour.” Det ble et signert bilde til meg og han som introduserte meg til Don Rosas tegneserier for cirka 20 år siden, men som ikke hadde mulighet til å bli med i dag, sier Pettersen. – Jeg har avspasert litt fra jobb for å få med meg dette. Det var på ungdomsskolen jeg ble introdusert av en venn for «Onkel Skrues liv og levnet». Fra før var jeg en ivrig Donald-leser, men det var først da jeg ble obs på at Don Rosa som historie-skaper. Faktisk foretrekker jeg Don Rosa fremfor Carl Barks, jeg synes Rosa er enda bedre på detaljer. Min favorittkarakter er Onkel Skrue, som egentlig er en dyp personlighet.
Tok alle i hånden
Olav Nedrebø (9) var med sin far, Harald. Gutten har lest Donald siden han var fem år gammel. – Jeg liker best Skrue, og gleder meg til å møte Don Rosa. Historiene fra Onkel Skrues liv synes jeg er de beste, sier Olav.
-Don Rosa var hyggelig og tålmodig, tok alle i hånden. Han er flink på detaljer og signerte den røde boken med rød tusj og den grønne med grønn tusj, fortalte hans far, Harald, til Serienett etter signeringen.
Adrian-Olset-Adelsøy (26) fra Sunnfjord er blant de mer intellektuelle Don Rosa-fansene. For tiden tar han mastergrad i middelalderhistorie ved UiB, – Det historiske aspektet ved Don Rosa er appellerende. Sånn som jeg leser Don Rosas Donald-historier er det veldig mye som er historisk korrekt. Min favoritthistorie fra Don Rosa akkurat nå er «A letter from home». I denne fortellingen handler det om rikdom, men ikke nødvendigvis bare i materiell forstand, og akkurat det liker jeg med Don Rosas fortellinger: det er mange former for rikdom Skrue er på jakt etter.
Skrue er egentlig en emosjonell karakter. Skrue er gjerrig, men det er fordi han vet hvordan det er å være fattig. – Jeg har brukt mer tid på Don Rosa enn Carl Barks, og sånn sett må jeg si at jeg foretrekker Rosa. Men ut fra det lille jeg har lest, vil jeg si at jeg Barks’ domene er god humor, og Rosas er eventyr-spenning, kommenterer Olset-Adelsøy.
Janne Rosenberg reiste fra Arna til Bergen sentrum, sammen med sine to barn (ovenfor), Christiane (14) og Sondre (9), for å møte Don Rosa. – For min del er Donald mye nostalgi og en viktig del av barndommen, og nå er interessen en videreføring til mine barn. Dessverre var vi for sene til å komme med i signeringskøen, men det var en trøst at vi fikk kjøpe signerte tegninger fra Don Rosa, sier hun. Hennes sønn, Sondre er stor fan, – Jeg har rommet mitt fullt av Donald-blader. I sekken min har jeg to blader med Don Rosa-historier.
Vil heller snakke om chili
Mannen som administrerte besøket til Don Rosa, og formidlet signerte tegninger til fansen er tyskeren Stefan Brenner. Han er en hyggelig og utadvendt mann. – Dette er den gøye delen av jobben, å møte lidenskapelige fans, men jeg trives veldig godt med å jobbe for Don Rosa. Sammen med Jano Rohleder organiserer vi for ham. Jano tar seg av sosiale medier og fangrupper, mens jeg tar meg av «real live» events, sier Brenner.
Brenner forklarer Don Rosa ikke gjør intervju nå, han trenger ikke PR, han vil heller snakke med fansen.
– Første gang jeg møtte Don Rosa var på en tegneseriefestival i Tyskland på begynnelsen av 90-tallet. Mener det var i 1992. På den tiden jobbet jeg for tyske Egmont, og det var min jobb å følge Don Rosa rundt. Vi to fant fort tonen, og fant ut at vi hadde felles lidenskap for tegneserier, Carl Barks og annet. Etter hvert ville Don Rosa ha meg som sin faste tur-organisator, så de siste 30 årene har jeg jobbet mye med organisering av Don Rosas signeringsturer. Sammen har vi møtt fans i både Frankrike, Hellas, Italia, Polen, Skandinavia, Tyskland, Østerrike og Sveits. Faktisk tror jeg det eneste europeiske landet hvor Donald-historier ikke er så populære er i England. Selv i Russland er Donald Duck populær, men vi har ikke vært på noen turer dit, gitt den politiske situasjonen kommer det vel neppe til å skje med det første heller. Men på mange måter er dette en drømmejobb for meg, sier Brenner.
Chris Soltvedt (35) var dagens mest heldige, og fikk signerte tegninger fra Don Rosa like før stengetid. – Min morfar leste Donald til meg lenge før jeg kunne lese. Jeg tror jeg var tre år. Da Don Rosa var i Bergen i 2017 fikk vi chili av han. De har vi dyrket chilier og spart frø fra, så i dag har jeg med meg chilifrø til Don Rosa. Don Rosa har selv uttalt at han heller vil snakke om chili enn om Donald Duck, og vi deler nok fascinasjonen for både chili og Donald-universet.
Don Rosa besøker også Outland Oslo, i dag fra 13:00 til 18:00