Hva er Toppspinn?

Og hvor tette bånd har de til Vazelina Bilopphøggers? Serienett har snakket med forlegger Sture Krey Skjæret.

Vazelina Bilopphøggers er i gang med sin avskjedturné, riktignok ikke så veldig geografisk spredt. Bandet skal ha tre konserter i Gjøvik, to i Elverum, og etter en måneds pause, to for lengst utsolgte konserter på Sentrum Scene i Oslo. Så er det slutt. Helsa til Arnulf «Høggern» Paulsen (som er 11 år eldre enn Eldar Vågan) er begrunnelsen for at bandet gir seg i sitt 40. år.  

På turneen blir de fulgt av Toppspinn forlag, som denne uka har lansert en jubileumsbok med Vazelina-tegneserier av Tommy Sydsæter. Fra 1984 og ut tiåret var Vazelina en profilert tegneserie, først i egne album, og deretter i heftene Humor og Kanari og Pyton.  Toppspinn er drevet av Sture Krey Skjæret, med bakgrunn fra det nå nedlagte Bestselgerforlaget, og Dag Kolstad, alias Dick Kolby. Bransjeveteranen Kolstad var forfatter på flere av Vazelina-tegneseriene, inkludert de to albumene.

Boka er ikke komplett (Tommy Sydsæter regner med at han har tegnet mellom 350 og400 sider Vazelina, med stort og smått), men inneholder begge album, pluss en håndfull historier fra Pyton, og mye ekstramateriale.

«De Fantastiske Tegneseriene Med Vazelina Bilopphøggers» (vol. 1) erToppspinns andre utgivelse. Tidligere har forlaget utgitt Fjøsnissens Jul 2019 (Fjøsnissens 2018 kom ut på på Bestselgerforlaget). Også disse heftene inneholdt 80-tallsklassikere skrevet av Kolstad. Ansvarlig utgiver Skjæret bekrefter at det relativt ferske forlagets utgivelsesprofil for 2020 først og fremst er nostalgiske tegneserieprosjekter som Kolstad har vært involvert i, samt «hjernetrimutgivelser» som sudoku o.l. – Men forlaget vil også være interessert i annet innhold, hvor det kommersielle potensialet vurderes som stort, forteller han.

Dag Kolstad og Tommy Sydsæter signerer boka flere ganger i samband med konsertene:

Fredag 21.2 kl 15.00 Coop Rudshøgda
Lørdag 22.2 kl 13.00 ARK Gjøvik
Lørdag 29.2 kl 13.00 ARK Elverum
Torsdag 19.3 kl 17 Tronsmo Oslo
Fredag 20.3 kl 16 Platekompaniet Oslo City
Mars: Ski, Drammen dato og sted ikke bestemt ennå.

Rettelse: Inledningsvis ble turneen omtalt som om den begynte i dag. Den begynte egentlig i Kongsvinger den 15. februar.

(Øverst: Hvordan det hele begynte. Bak f.v. Eldar Vågan, Dag Kolstad, Arnulf Paulsen, Tommy Sydsæter, Viggo Sandvik, Jan Einar Johnsen og Rune Endal i et promobilde fra 1984.)

1 tanke om “Hva er Toppspinn?

  1. Minner om at det første Vazelina albumet ble gitt ut av SEMIC/Nordisk Forlag (Senere endret navn til Bonnier). Dag Kolstad jobbet der, og gjorde en svært god jobb sammen med Tommy Sydsæter, og Arild Midtun). Hilsen fra tidligere Adm. Direktør Terje Ruud Johnsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *