Den tyske Fantomet-renessansen

Ånden som gå er ikke noe man i første rekke forbinder med Tyskland, men figuren har en rik tysk publiseringshistorie, både i fortid og nåtid.

I årets sommerserie presenterer Serienett saker fra årets tegneseriefestival «Comic Salon» i Erlangen. Fotografier av Kristian Hellesund. Vignett: Tegning av Anna Maria Gentili, ide og utforming av Trond Sätre.

Fantomet er en kultfigur blant tegneserielesere i mange land. Mange steder handler det om at man har et forhold til en tegneserie som en gang hadde en viss status i markedet, men som senere har vært å mest finne på brukthandlere.

I den tyskspråklige verden hadde Fantomet sin storhetstid på sytti- og åttitallet. Forsøk på Fantomet-utgivelser var gjort før den tid, men da forlaget Bastei startet opp sin satsing i 1974 var det en mye større suksess enn før. Hovedtittelen Phantom var i magasinformat, og i likhet med det norske Billy-bladet før 1985, ble det trykt i en kombinasjon av svart, hvitt og rødt. Materialet var en kombinasjon av amerikanske avistegneserier og lisensmateriale produsert til tegneseriehefter i Italia, Sverige og USA. Utgivelsen var såpass populær at den fikk flere avleggere. Blant annet ble det også gitt ut pocketbøker, og fra 1980 til 1982 kom dessuten søstertittelen Phantom Spezial i farger og hefteformat. For å dekke behovet for tegneserier til alle disse utgivelsene, måtte Bastei i gang med egenproduksjon av Fantomet-historier. I hovedsak ble de skrevet av manusforfatteren Peter Mennigen, og som regel var det tegnere tilknyttet spanske studioer som stod for tegnearbeidet.

Ulrich Wick utgir tegneserier på Wick Comics. Her ser vi ham med de nyeste Fantomet-heftene fra forlaget.

I 1983 sluttet Bastei med Fantomet. Med unntak av noen interne utgivelser fra Incos i 1996 og 1997, har figuren vært borte fra det tyske tegneseriemarkedet. Først i 2020 skulle det endre seg. Wick Comics hadde kommet over en rekke originaler fra Basteis produksjon, og valgte å gi ut en av tegneseriene i omarbeidet form som illustrert fortelling i bladet Bastei Freunde. Mottakelsen var såpass god at Wick har prøvd seg på en samling hefter i magasinformat med manus av Peter Mennigen og tegninger av José María Ortiz Tafalla. Siden 2022 er det kommet åtte slike hefter med tegneserier laget for Bastei, og Phantom # 7 og 8 var til salgs på tegneseriefestivalen i Erlangen. Utgivelsene kan kjøpes i spesialbutikker for tegneserier eller direkte fra forlaget. Historiene er i stor grad tidligere uutgitt.

Martin Schatke og Charly Knoch fra Zauberstern på forlagets stand i Erlangen

Et annet forlag som har bragt tilbake Fantomet på tysk, er Zauberstern. Dette forlaget har i stor grad satset på hørespill, men siden 2022 utgir forlaget også tegneserieheftet Phantom. Dette er på over 100 sider i farger, og bladene kommer i magasinformat annenhver måned. Distribusjonen er god, og bladene finnes i kioskene på tyske jernbanestasjoner og flyplasser, i tillegg til spesialbutikker for tegneserier. Zauberstern har i stor grad satset på nyere amerikanske tegneserier fra forlaget Moonstone, men også med smakebiter fra lisensproduksjon i Australia og Sverige. I tillegg har forlaget gitt ut alle Fantomet-bladene fra forlaget DC Comics av manusforfatteren Mark Verheiden og tegneren Luke McDonnell.

Også fra Zauberstern kan man lese Lyn Gordon og Savage Dragon i tysk språkdrakt. Magasinet Flash Gordon har gitt ut både nyere og eldre heftetegneserier, men den nyeste utgivelsen samler miniserien Defenders of the Earth. Som kjent er dette «supergruppen» der Lyn Gordon samarbeider med Fantomet, Mandrake og Lothar. Under tegneseriefestivalen i Erlangen kunne denne miniserien kjøpes som eget særtrykk med lavt opplag. Her snakker vi om et kommende samlerobjekt.

Defenders of the Earth er aldri utgitt på norsk. Tyskerne fikk en spesialutgave denne sommeren.

Zauberstern gir også ut Mikros, en franskprodusert superhelttegneserie tegnet av Jean-Yves Mitton. Mitton har bakgrunn som Fantomet-tegner, og forlaget Kult Comics har siden 2023 gitt ut to samlebøker med Mittons Fantomet-tegneserier. Disse utgivelsene kommer i flere utgaver og kan leses både i hardcoverutgave og softcoverutgave. Flere utgaver kommer også fra forlaget ECR. Dette forlaget satser på samlebøker med avisstripene til Lee Falk og Sy Barry. Så langt er de fem første historiene utgitt i to bøker. I tillegg gir ECR ut hefter med titlene Sammlerherzchen og Comic Rundschau. Her kan man lese smakebiter av tegneserier som forlaget utgir. For eksempel har Sammlerherzchen utdrag fra tysk publisering av Fantomet-historier fra avisen Hamburger Morgenpost.

Christian Blees under en signeringsøkt på tegneseriefestivalen i Erlangen

Ved siden av disse utgivelsene, har Fantomet-tegneseriene også fått sin egen sakprosabok på tysk. Christian Blees har skrevet flere bøker om populærkultur, og i “Lee Falk’s Phantom”, ugitt på Edition Alfons i 2022, tar Blees for seg Ånden som gårs tyske historie. Her fortelles det om forlag og utgivelsesrekker, og man tar for seg de ulike tegnerne og forfatterne. En rekke tegneserier og omslag er også gjengitt inne i boken.

1 tanke om “Den tyske Fantomet-renessansen

  1. Har disse tyske utgivelsene sin egen kontinuitet (canon), eller forsøker man å holde alt til Lee Falks canon, slik de norsk-svenske og australske utgivelsene gjorde? Jeg vet at DC og Marvels ulike forsøk har lagd sin egen canon hver gang de har forsøkt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *