Den mangefasetterte Sfar

Den franske tegneserieskaperen Joann Sfar var en av hovedgjestene på tegneseriefestivalen i Erlangen i sommer. Han sto også for hovedutstillingen under festivalen.

I årets sommerserie presenterer Serienett saker fra årets tegneseriefestival «Comic Salon» i Erlangen. Fotografier av Kristian Hellesund. Vignett: Tegning av Anna Maria Gentili, ide og utforming av Trond Sätre.

Joann Sfar er særdeles produktiv, og arbeidet hans har fått god mottakelse både av kritikere og publikum. Han regnes som en av de viktigste moderne tegneserieskaperne i Frankrike. Det var lange køer da han hadde signeringsøkter på festivalen i Erlangen, og han ble tildelt en ærespris under utdelingen av de tyske Max & Moritz-prisene i forbindelse med festivalen.

Joann Sfar signerer

Joann Sfar vokste opp i Nice. Han har en jødisk bakgrunn, og jødiske tema preger mange av tegneseriene hans. Moren døde tidlig, og det påvirket ham til å tegne og skrive i ung alder. Sfar ser på tegning som en livsstil og et tilfluktssted. Det er hans måte å se og tolke verden på – rett og slett “et liv i tegning”, som det uttrykkes i programheftet til tegneseriefestivalen.

Mens bare tre av utgivelsene hans er oversatt til norsk, er det aller meste av produksjonen hans utgitt på tysk. Hovedverket er “Rabbinerens katt”, som på fransk er oppe i tolv album. Det siste kom i 2023. Sfars tegneserieversjon av Antoine de Saint-Exupérys “Den lille prinsen” ble utgitt i norsk språkdrakt på Gyldendal i 2010, og på dansk kan man blant annet lese serieskaperens samarbeid med Christophe Blain på “Blueberry”. Ellers ligger danskene foran oss i publiseringen av “Rabbinerens katt” også. Mens Egmont i Norge ga ut de første fem albumene i to bøker i 2006 og 2007, finnes det to utgivelsesrekker i Danmark. Den nyeste av dem er fra forlaget Fahrenheit, som samlet de ni første albumene i tre bøker.

Sfar har gjennom karrieren sin i stor grad vært knyttet til forlaget L’Association. Her har han samarbeidet med tegneserieskapere som David B. og Lewis Trondheim. Sammen med sistnevnte laget han den populære tegneserien “Donjon”, som har fått et stort publikum i flere land. Blant annet er to album utgitt på svensk. Av andre tegneserietitler kan man trekke frem “Klezmer” og “Petit Vampire”, som på engelsk er utgitt som “Little Vampire”. Sistnevnte er i likhet med “Rabbinerens katt” også gjort til animasjonsfilm, og Sfar har vært involvert i filmatiseringer som “Gainsbourg: A Heroic Life” og “Aya”.

Som tegneserieskaper er Joann Sfar vanskelig å klassifisere. Han holder seg ikke til en genre, og tema han har vært innom omfatter bl.a. barndom, fantasi, vennskap, seksualitet og jødiske identitet. Han er heller ikke redd for å arbeide selvbiografisk. For eksempel tar han for seg hendelser fra egen oppvekst i “La Synagogue” fra 2022.  

Utstillingen i Erlangen vise fram flere sider av Joann Sfar. Vi får følge ham gjennom livet, og vi får følge ham som tegneserieskaper og utøver innen andre kunstformer. En rekke originaler er utstilt, og det er laget en rekke særtrykk og plakater som pryder de ulike utstillingssalene. Her er det også mulig å få innblikk i mannens karriere utenfor tegneseriene, og det er brukt plass på flere av inspirasjonskildene hans. Derfor kan man for eksempel se originaltegninger av blant andre Will Eisner, Jack Kirby og Hugo Pratt i utstillingen. Joann Sfars venner er også en del av utstillingen, for her er bilder og originaltegninger fra kretsen rundt forlaget L’Association. I alt er det mer enn 200 utstillingsobjekter i bymuséet.

Hele bymuséet i Erlangen brukes til utstillingen. Kriker og kroker, trappeganger og store saler skjuler de ulike tegningene, bøkene, trykkene og filmene. Her og der finnes det forheng, og personale står fremme for å guide de besøkende videre. For det er ikke nødvendigvis gitt å finne alle utstillingsobjektene på egenhånd.

Utstillingen er særdeles imponerende. Den viser en stor bredde i arbeidene til Joann Sfar, og beveger seg mellom mikronivå og makronivå. Tilgangen til skissebøkene er unik og interessant, og det er gjort noen spennende grep når det gjelder hvilke detaljer som skal presenteres på store plakater eller som veggmalerier. Flere steder er trykte tegneseriebøker tilgjengelige, slik at man kan sammenligne med originaler eller forstørrelser.

Joann Sfar-utstillingen står fremme i Erlangen bymuseum til 1. september 2024.

Les også:
Anmeldelse av «Rabbinerens katt»
Anmeldelse av «Den lille prinsen»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *